Spreeuwenoverlast was geen reden tot kap; maar bomen moeten er toch aan geloven Spreeuwenoverlast was geen reden tot kap; maar bomen moeten er toch aan geloven

Spreeuwenoverlast was geen reden tot kap; maar bomen moeten er toch aan geloven

Spreeuwenoverlast was geen reden tot kap; maar bomen moeten er toch aan geloven
De bomen in Tuinwijk die niet gekapt mochten worden omdat er veel vogels inzaten gaan nu toch tegen de vlakte. Niet vanwege de vogeloverlast, maar omdat er te weinig ruimte is voor het groen en de bomen bij basisschool de Fakkel in slechte staat zijn.

De bomen in Tuinwijk die niet gekapt mochten worden omdat er veel vogels inzaten gaan nu toch tegen de vlakte. Niet vanwege de vogeloverlast, maar omdat er te weinig ruimte is voor het groen en de bomen bij basisschool de Fakkel in slechte staat zijn.

In maart 2022 wilde de school de bomen tegen de vlakte hebben vanwege ‘extreme vogeloverlast’. De spreeuwen zouden zorgen voor een centimeters dikke laag uitwerpselen op het schoolplein. Het onderwerp werd in de media en de gemeenteraad opgepakt. De gemeente liet al gauw weten dat de bomen niet gekapt mochten worden vanwege deze reden.

Later in 2022 werd een nieuwe kapvergunning aangevraagd. Het ging toen niet om acht bomen vanwege vogeloverlast, maar om de kap van 19 bomen met andere redenen dan de spreeuwen. In mei van 2023 kwam daar weer een nieuwe vergunningsaanvraag overheen, het ging toen nog om 18 bomen. Deze kapvergunning is uiteindelijk goedgekeurd.

Er werd nog bezwaar ingediend tegen de kap van de 18 bomen, maar daar ging de gemeente niet in mee. De kap van de bomen is ondertussen begonnen. Volgens de gemeente is het kappen toegestaan, er zijn andere redenen aangevoerd dan de spreeuwenoverlast die er eerder was en deze nieuwe motieven zouden houtsnijden.

Zo zijn de bomen in matige tot slechte staat en zou er te weinig ruimte zijn rondom de bomen. Wel benadrukt ook de gemeente dat de bomen jaarlijks een toevluchtsoord zijn voor spreeuwen. Er worden 18 bomen teruggeplant, deels op dezelfde locatie en deels in Leidsche Rijn.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Inge Klijn

  Het zijn smoesjes he, van de school en van de gemeente. Het gaat wel degelijk om de spreeuwen. Maar kennelijk kan je met een vaag verhaal zoals hierboven een kapvergunning krijgen om 10 meter hoge bomen te kappen.
  Er zijn andere beproefde manieren om spreeuwen weg te krijgen. Kost wat meer denkwerk.

 2. Katja

  Die bomen waren een toevluchtsoord voor spreeuwen, maar die mogen dus in een flutboompje terugkeren ?
  030 kampioen kappen, met dank aan “Groen” Links

 3. Wim

  “Er worden 18 bomen teruggeplant, deels op dezelfde locatie en deels in Leidsche Rijn”. Ziedaar in één zin de herplant klucht in een notendop.
  Zo ook kap langs de singels en grachten. Je krijgt dan te horen dat er een nieuwe boom voor is teruggezet, wat dan echt totale kul is. Die nieuwe boom blijkt op een plek te staan die h e l e m a a l niets te maken heeft met de plek van de gekapte boom.

 4. Wim

  Die spreeuwen moeten gewoon afgeschoten worden want zij zijn een gevaar voor de kinderen met hun uitwerpselen, of is dat niet erg dat kinderen ziektes krijgen omdat bomen moeten blijven bomen zijn vervangbaar kinderen niet.

 5. Wim

  Zie trouwens hoe die bomen staan ze zijn bijna het gebouw ingegroeit

 6. Inge

  Die poep op het schoolplein is inderdaad niet te doen, maar kappen was niet nodig geweest. Je kan spreeuwen verjagen met laserlicht of door felle lampen op de bomen te zetten.
  Nu zie ik gezonde bomen van tien meter hoog tegen de vlakte gaan. Zonde.

 7. Marieke

  Wat een kul, de school heeft dit wel degelijk gedaan tegen de spreeuwen. Ze hebben alleen andere argumenten bedacht, dat de bomen in slechte staat zouden zijn en er ineens te weinig ruimte voor ze zouden zijn. Waar moeten de spreeuwen nu naartoe? En komen er wel echt nieuwe bomen, en worden die dan niet ineens ook gekapt omdat er ‘lastige dieren’ in gaan zitten (stel je voor, natuur in de stad…) of de bomen je tot last zijn? Wat een vervelend verhaal dit, en vertel gewoon de waarheid als aanvrager van kap van bomen.

 8. Wim Vreeswijk

  Dankzij GROEN links in de gemeenteraad ?

 9. Pee

  Die bomen waren er eerder dan had men daar rekening mee moeten houden.
  Er worden ontzettend veel bomen gekapt in Utrecht maar de partij die zo begaan is met het groen laat het afweten om de bomen te beschermen.
  “maar er worden bomen voor teruggeplaatst” begin dan maar vast met een inhaalslag want er is nog nergens wat teruggeplaatst.
  Een stekje is nog lang geen boom.
  Mond vol over het milieu maar geen rekening houden met het milieu.

 10. Abe

  Waarom niet een stuk grond kopen in Groningen en daar die bomen herplanten? En dan meteen doorpakken en alle bomen hier kappen en elders herplanten. Een boom is een boom, er is dan ook geen enkele reden waarom bomen in Amelisweerd moeten staan en niet op een andere locatie. Dus ook Amelisweerd kappen en elders herplanten.

 11. JR

  Tsja met zo’n smoes dat de boom in LR wordt herplant kan je alles wel dichtlullen. LR was weiland zonder veel bomen. Wordt nu een woonwijk met bomen. Die bomen hebben NIETS te maken met herplant. Dat is simpelweg nieuwe aanplant om de woonfunctie leefbaar te maken.

 12. Baliekluiver

  De kinderen op basisschool de Fakkel leren dus dat vogels en bomen vies zijn en overlast veroorzaken. En ook dat het OK is om regels te omzeilen om je zin te krijgen. Goed gedaan hoor, meesters en juffen!

 13. De hovenier

  Zolang er maar nieuwe bomen worden terug gezet die in toom kunnen worden gehouden en in de winter zn bladeren verliest is er voor de vele vogels geen gein aan om daar lang in te bivakkeren . Dan is dat probleem opgelost!

 14. Nina

  Dat zal een hoop daglicht opleveren in de gebouwen; heel belangrijk voor de mensen.

 15. Len

  @Wim: misschien denkt een boom of een spreeuw ook wel dat een kind vervangbaar is, waar ze geen ongelijk in hebben. Alles maar beschouwen vanuit de mens is een zeer egoïstische houding. Daarom zijn er steeds meer plekken op deze wereld waar de natuur ook rechten heeft. Hoewel toegekend door nog steeds wij mensen, geeft het wel aan dat we niet zomaar alles naar onze hand moeten zetten.

  Deze boom is wellicht niet zo belangrijk, maar de houding wel.

 16. Marieke

  Dank je wel Len, voor je reactie op Wim. Wil wil de spreeuwen afknallen: waarom in godsnaam? Moord op dieren is het en totaal ongefundeerd. Live and let live!

 17. Wim

  @Len,
  DE natuur hebben geen trechten maar worden door de mens onderhouden zodat die voor verdere ontwikeeling kunnen zorgen , de natuur heeft geen enkele kracht om zelf na te denken maar kunne alleen woekeren.dus moet in toom gehouden worden.
  Hou pop met je natuur denken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).