Stand van zaken CAB-gebouw na brand: Pand blijft behouden maar meerdere ondernemers keren niet terug Stand van zaken CAB-gebouw na brand: Pand blijft behouden maar meerdere ondernemers keren niet terug

Stand van zaken CAB-gebouw na brand: Pand blijft behouden maar meerdere ondernemers keren niet terug

Stand van zaken CAB-gebouw na brand: Pand blijft behouden maar meerdere ondernemers keren niet terug
De schade aan het CAB-gebouw is door de brand die er begin dit jaar woedde groot, maar vooral aan de niet-monumentale delen van het pand. De meeste ondernemers kunnen gebruik blijven maken van het pand, maar dat geldt niet voor onder andere het Filmcafé, Oproer en Sportbox.

De schade aan het CAB-gebouw is door de brand die er begin dit jaar woedde groot, maar vooral aan de niet-monumentale delen van het pand. De meeste ondernemers kunnen gebruik blijven maken van het pand, maar dat geldt niet voor onder andere het Filmcafé, Oproer en Sportbox.

In de avond van 11 januari brak brand uit in het CAB-gebouw aan CAB-Rondom. Specialistische brandweereenheden moesten eraan te pas komen om het vuur te blussen. Na een paar uur werd het sein ‘brand meester’ gegeven.

Schade

Vanwege de brand en het blussen is er zware rook-, roet- en bluswatervervuiling ontstaan in de bedrijfshal. Om de hal te reinigen moeten alle tussenwanden en het systeemplafond worden gesloopt. “Dit zijn allemaal recente toevoegingen aan het gebouw, deze wanden en (systeem)plafonds hebben geen monumentale status”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

Naast de bedrijfshal bestaat het CAB-gebouw ook uit kantoren en dB’s. Ongeveer twintig ondernemers maken gebruik van het pand. De meeste daarvan hebben een kantoor in het kantoorgedeelte. “De kantoren en dB’s zijn niet zo zwaar getroffen door de brand, waardoor deze ruimtes in gebruik kunnen blijven.”

Heringericht

Alle ondernemers die gebruikmaken van het pand hebben een gebruikersovereenkomst of huurovereenkomst die eind dit jaar afloopt. Begin volgend jaar wordt het gebied namelijk opnieuw ingericht en ook het CAB-gebouw zal daardoor ingrijpend worden gerenoveerd. Zo komt er onder andere een opbouw op het monumentale pand.

NS, eigenaar van het pand, is daarom niet van plan het beschadigde deel van het gebouw te repareren. Volgens de gemeente zouden er ‘ingrijpende, kostbare en tijdrovende’ werkzaamheden moeten plaatsvinden en dat zou ongeveer zes maanden duren.

Hulp

Dit betekent dat Oproer, het Filmcafé en Sportbox begin maart te horen hebben gekregen dat zij geen gebruik meer kunnen maken van het CAB-gebouw. De gemeente heeft de getroffen ondernemers hulp aangeboden. Zo heeft Sportbox een vergunning gekregen voor drie beachvolleybalvelden op het grasveld naast het CAB-gebouw, zodat zij deze zomer buiten sporten mogelijk kunnen maken.

Het Filmcafé heeft verschillende gesprekken met de gemeente gevoerd over een locatie buiten de Cartesiusdriehoek. Oproer wil de komende maanden een tijdelijk terras aanleggen bij het CAB-gebouw. “De gesprekken over de vergunning hiervoor zijn in volle gang.”

dB’s

De muzikale broedplaats dB’s is minder aangetast door de brand. Zij kunnen dan ook gebruik blijven maken van het CAB-gebouw totdat de vergunning afloopt. Wel is ook dB’s in overleg met de gemeente over een evenementenvergunning voor een terras met optredens deze zomer. Tot slot zijn verschillende partijen, waaronder de gemeente en NS, bezig om te kijken waar dB’s in de toekomst moet komen.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Rob H.

  dB’s moet blijven, natuurlijk!

 2. Anne Marie ten Berge

  Twee vragen: Weet men al hoe de brand ontstaan is ? Was de NS, de eigenaar, niet verzekerd ?

 3. Marco

  Het voormalig Pieter Baan Centrum is wel een optie met nog veel ruimte beschikbaar

 4. Erwin

  @marco: goed idee!
  Hoe gaaf zou het zijn als Oproer daar kwam te zitten?

 5. Koel Hoofd

  dB’s moet blijven.
  Mensen die daar zonodig in de ecobubbel willen wonen hebben maar te accepteren dat er muziek wordt gemaakt. Ze accepteren immers ook dat er treinen rijden, dat ze geen auto mogen hebben, en dat de Cartesiusweg de enige doorgaande weg naar de snelwegen (A2/A12/A27) is.
  De enige die dat laatste niet accepteerd is die betweterige wethouder die niet eens een rijbewijs heeft.

 6. Nick B.

  @Marco en Erwin
  Wat een belachelijk idee! Zijn jullie weleens binnen wezen kijken bij het PBC? Het is een opeenstapeling van schoenendozen, met in elke doos 8 cellen, een woonkamer en een paar therapieruimtes met systeemplafond en een spiegelmuur vanwaarachter je kon opserveren. En de buitenruimte is een basketbalpleintje waar patiënten uit verveling rondjes gingen lopen. Tegen de klok in, dat wel, om toch nog enige vorm van eigen-wil te beleven.

  En daar willen jullie je vrije tijd doorbrengen, gezellig met een speciaalbiertje in de hand? Tegenover een begraafplaats?

 7. Liefste

  Filmcafé kop op! Hoop dat het je lukt om te blijven bestaan!

 8. Justin

  Filmcafé is een geweldig initiatief, ik hoop dat ze erbovenop komen.

 9. trol

  Nick B…klinkt al een goeie plek voor feestjes. Ideaal voor filmcafe dus 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).