Universiteit Utrecht verbreekt banden met Israël niet: ‘Wij vinden het belangrijk kritische Israëlische wetenschappers niet te isoleren’ Universiteit Utrecht verbreekt banden met Israël niet: ‘Wij vinden het belangrijk kritische Israëlische wetenschappers niet te isoleren’

Universiteit Utrecht verbreekt banden met Israël niet: ‘Wij vinden het belangrijk kritische Israëlische wetenschappers niet te isoleren’

Universiteit Utrecht verbreekt banden met Israël niet: ‘Wij vinden het belangrijk kritische Israëlische wetenschappers niet te isoleren’
Voorzitter College van Bestuur van de UU, Anton Pijpers, in gesprek met de betogers
Henk Kummeling, rector magnificus van de Universiteit Utrecht (UU), heeft via een open brief laten weten niet van plan te zijn de banden met Israëlische universiteiten te breken. Deze brief schreef hij samen met veertien andere vertegenwoordigers van Nederlandse universiteiten en is een reactie op de verschillende protesten die afgelopen periode plaatsvonden.

Henk Kummeling, rector magnificus van de Universiteit Utrecht (UU), heeft via een open brief laten weten niet van plan te zijn de banden met Israëlische universiteiten te breken. Deze brief schreef hij samen met veertien andere vertegenwoordigers van Nederlandse universiteiten en is een reactie op de verschillende protesten die afgelopen periode plaatsvonden.

In Utrecht eisten onder meer studenten, medewerkers van de UU en andere sympathisanten vanwege het conflict in Gaza meerdere keren dat de universiteit de banden met Israëlische instellingen moet verbreken. Dit gebeurde bijvoorbeeld tijdens een protest op het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek in het centrum van de stad en tijdens een bezetting van het universiteitsgebouw. “Cut Ties with Israeli Colonisers & Free Palestine”, was te lezen op een spandoek tijdens een van deze betogingen.

Ook op andere Nederlandse universiteiten werd deze eis gesteld. In een open brief laten vijftien vertegenwoordigers van verschillende universiteiten nu weten Israëlische wetenschappers niet te willen isoleren. Deze brief hebben zij vervolgens verzonden naar dagblad Trouw.

Academische ethos

“Als de in het academische ethos verankerde waarden, met de mogelijkheid tot een open en academisch debat als minimale vereiste, samenwerking met Israëlische en Palestijnse universiteiten niet in de weg staan, zien wij geen reden om die banden te heroverwegen of te verbreken”, is te lezen in de brief, die dus onder meer door Kummeling is verzonden.

Lees hier de hele brief.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Logisch toch, je laat je toch niet dicteren door stel.oproerkraaiers uit buitenland die hier de boel lopen te verzieken en slopen.

 2. Dave

  Terecht besluit van de universiteit!

 3. de Kreek

  Herman@ inderdaad, het zou toch belachelijk zijn als een universiteit zich laat gijzelen door een paar extremisten.
  (ik vond het al belachelijk dat ze in gesprek gingen met die lui, terwijl ze gezichtsbedekkende kleding dragen!!)

 4. Rose

  Dan het universiteitsbestuur maar isoleren.

 5. Lombokker

  Een wijs besluit van deze 15 universiteitsbestuurders.
  En een steun in de rug voor de academische gemeenschap in Israël, waar velen zeer kritisch zijn over Netanyahu en zijn beleid.

 6. Aniwe

  Eindelijk eens een normaal, weloverwogen antwoord! Wetenschap is per definitie niet uitsluitend.

 7. Pee

  Iets afdwingen middels terreur en slopen moet nooit aan toegegeven worden.
  Buiten dat , die banden kunnen niet zomaar verbroken worden want er spelen hele grote belangen in mee.
  Dat heeft ook niets met die ‘oorlog’ te maken .

 8. Ptr

  Herman

  👍👍👍

 9. R. Jansen

  De Universiteit Utrecht maakt zich hier schuldig aan medeplichtigheid aangezien onderzoeken gelinkt worden naar de Israëlische regering en instellingen die de bezettingsmacht ondersteunen.

 10. arbeider

  Zo is het!

  Toegeven aan bedreiging en vernielingen is het einde vd rechtsstaat!

  Nu nog de deelnemende studenten schorsen en vd Universiteit sturen!

 11. Jan

  Gelukkig houden ze het hoofd koel en de gedachten helder

 12. Utrechter

  Uitstekend besluit Universiteit van Utrecht niet laten chanteren door een stel losgeslagen extremisten.

 13. WvR

  @R. Jansen 8/6/2024 – 14:22
  Dan begin je toch lekker een rechtszaak?

 14. Tja

  Ja Jansen en jij hebt natuurlijk je bankrekening en pensioen opgezegd? Aangezien er ook belegd wordt in Israëlische bedrijven en uiteraard ook de wapenindustrie. Verder ontvang je geen enkele euro van onze overheid, aangezien NL zelf ook ‘banden heeft”. Dank…het siert je.

 15. Yoshua

  Het enige correcte besluit van de acedemie.
  Een acedemie bestaat uit academische vrijheid

  Buigen voor een stel geweldadige intolerante conservatieve mensen die met agressie en geweld eisen tot het uitsluiten van academici waar ook ter wereld, kan en zal niet gebeuren in een vrije wereld.

  De enkeling van deze geweldadige extremisten die verbonden aan de acedemie zijn, zouden zich moeten beraden om verbonden te willen zijn aan een instituut dat staat voor vrijheden voor alle academici waar ook ter wereld.

  Voor de geweldadige intolerante extremisten die niet studeren, zou Nederland het voorbeeld van Duitsland moeten volgen.
  Conservatieve intolerante mensen met facistische ideeën horen niet thuis in het vrije westen dat gebaseerd is op tolerantie en vrijheden.

 16. Geenstijl@Utrecht.

  Wanneer gaan wij eens optreden tegen intolerante
  Buitenlandse studenten die denken hier de boel op stelten te zetten en te slopen.
  Time to clean up …

 17. de Kreek

  Mensen die denken universiteiten dat een ander universiteiten van andere landen op een ander niveau, zitten, die weten erg weinig van hogeropgeleide mensen. (tenminste die vroeger studerende zijn in mij optiek velen malen slimmer.)
  (Ik moet zeggen dat ik het natuurlijk niet eens ben met de bombardementen op Gaza, net zo als ik het niet eens ben met de gijzelneming van Hamas.) Ik ben nog steeds van overtuig dat we met de pen meer bereiken, dan met het zwaard…. Natuurlijk bij een partij kiezen, betekend ook dat je uitgesloten wordt van de andere partij, met alle gevolgen van dien …. Uitsluiten van mensen, bedrijven en landen, maak meer kapot dan het oplevert!!!!

 18. Koel Hoofd

  De academische wereld wordt wakker.

  Wat gaat UU nu doen met de verbroken academische banden met de fossiele energiesector? Die zijn immers ook onder pressie van “verontwaardigde” activisten opgezegd…

 19. Robin

  @R.Jansen, ik ben te overtuigen, maar met een oneliner kom je er niet. Hoe zit die link in elkaar? En wat voor onderzoeken hebben we het over?

  Als je argumenten enkel met vernieling en hinder kunt aandragen, dan hoef je je niet te mengen in het debat. Met de huidige informatie geef de universiteit groot gelijk.

 20. Robbert

  @R.Jansen: als we je gedachte zouden volgen kunnen universiteiten banden met grote delen van de wereld opzeggen

 21. Realist

  Wees blij dat Israel de banden met onze universiteiten niet heeft opgezegd..

 22. Len

  We kunnen sowieso de hele wereld beter gewoon opzeggen. En dan weer fris beginnen.

 23. Toine Goossens

  Nederlandse universiteiten hebben altijd hun banden met landen die oorlog voeren verbroken. Steun aan Russische kritische wetenschappers? Daar hebben de universiteiten lak aan. Dat is ook niet het doel.
  Het doel is het onder druk zetten van de ultra rechtse Israëlische regering. Die trekt zich van binnenlandse kritiek niets aan. Die trekt zich ook niets aan van kritiek door Biden of EU landen.

  Israël voert een imperialistische verdrijvingsoorlog tegen de oorspronkelijke bewoners, de Palestijnen. Daar gaat het om. Dat dient te stoppen, daarom stoppen met de contacten en Israël isoleren.

 24. Inez

  Verschil tussen de Russische invasie in Oekraine en de Israelische invasie in Gaza is dat op 7 oktober Hamas 1200 mensen in Israel vermoord heeft en 200 gijzelaars meenam.

  Wat nog altijd niet het handelen van Israel daarna goedpraat, alleen de woede verklaart. En ook het handelen van Israel op de Westbank is vreselijk.

  Maar ook daar is het als op de meeste plekken in de wereld dat wij mogen veroordelen en druk uitoefenen maar dan wel in de politiek En de echte verandering moet uiteindelijk van binnen de staat zelf komen dus het wegstemmen van Netanyahu.

 25. Bromsnor

  Bromsnor is verbaast. Het valt hem op dat een paar radicaal linkse ontspoorde pubers met een keffiyeh worden weggezet als terroristen waaraan nooit mag worden toegegeven en dat een paar rechts radicale boeren met hun trekkers de hofstad bestormen, ze worden ingehaald als helden en een regering mogen vormen.

 26. Joëlle

  Nou, als dit was gezegd over Russische universiteiten waren de reacties anders lijkt mij.
  Enne, wat een lef om te schrijven over Palestijnse universiteiten! Die bestaan niet meer, helemaal plat gebombardeerd door Israël!
  @Inez: vergeten wat in de 75+ jaar ervoor gebeurd is?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).