Utrechtse politiek maakt zich zorgen over toekomst muziekpodium dB’s | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse politiek maakt zich zorgen over toekomst muziekpodium dB’s | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse politiek maakt zich zorgen over toekomst muziekpodium dB’s

Utrechtse politiek maakt zich zorgen over toekomst muziekpodium dB’s
Foto: Robert Oosterbroek
Verschillende Utrechtse politieke partijen maken zich zorgen over de toekomst van dB’s. Het muziekpodium is nu nog te vinden in het CAB-gebouw in de Cartesiusdriehoek, maar op deze plek komt een nieuwe stadswijk waardoor het voortbestaan van dB’s onzeker wordt.

Verschillende Utrechtse politieke partijen maken zich zorgen over de toekomst van dB’s. Het muziekpodium is nu nog te vinden in het CAB-gebouw in de Cartesiusdriehoek, maar op deze plek komt een nieuwe stadswijk waardoor het voortbestaan van dB’s onzeker wordt.

De Utrechtse Cartesiusdriehoek, nu nog een bedrijventerrein, wordt de komende jaren herontwikkeld tot een groene stadswijk met veel verschillende voorzieningen. Op het monumentale pand waar onder andere dB’s is gevestigd komt een torengebouw.

Twee weken geleden werden de plannen voor fase 2-6 van het bouwproject gepresenteerd. Biercafé Oproer kan bijna zeker blijven in het CAB-gebouw. Oproer past volgens de initiatiefnemers goed binnen de doelstellingen van het plan. De toekomst van dB’s in het monumentale pand is echter onzeker en dat baart GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP, D66, PvdA, Student 7 Starter en het CDA zorgen.

Springplank

“Voor de Utrechtse muzieksector is dB’s, als springplank voor Utrechts talent en verrassende bands, onmisbaar. Als het nog niet zou bestaan, zou het uitgevonden moeten worden”, zegt Pepijn Zwanenberg, raadslid voor GroenLinks.

De partijen willen van het college weten of de gemeente zich tot het uiterste in zal zetten om te zorgen dat dB’s kan blijven bestaan in de Cartesiusdriehoek. Ook willen ze dat er meer duidelijkheid komt over eventuele huisvesting elders.

Zwanenberg. “We horen dat er met de beste bedoelingen gesprekken gevoerd worden om dB’s een plekje te geven in de nieuwe wijk. Maar ook dat de uitkomst nog erg onzeker is. Wat ons betreft moet er snel een concreet en haalbaar plan komen.”

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Jammer voor die tientallen muzikanten, maar duizenden woningzoekenden zijn toch wel stukken belangrijker.

 2. JdV

  Aan de overkant van de weg is een groot industrieterrein met meer dan voldoende plek. Verhuizen ze daar lekker naar toe, die paar honderd meter maakt niks uit.

 3. Kadoendra

  Ik heb het idee dat het CAB-gebouw ontworpen is door Sybold van Ravesteyn (het oude Spoorstation van Utrecht).

  Misschien is het verstandig als DUIC en dan vooral Arjan den Boer er hun licht op laten schijnen!

 4. Luciano Sirigu

  Helemaal terecht. dB’s moet blijven !!

 5. Koel Hoofd

  …nu pas?
  Nadat ze eerst projectonwikkelaars jaren lang vrij spel hebben gelaten om er een groene eco bubbel te ontwikkelen ter meerdere eer en glorie van GL en D66???

 6. HArry

  Was toch allang bekend dat DB’s er aan zou gaan.

  NS wil als eigenaar de hoofdprijs. En dan is er geen ruimte meer voor DB’s.
  De Gemeente heeft geen harde eisen gesteld voor het behoud.

  Beste wat DB’s kan doen is dat het complex op de lijst van rijksmonument komt. Gewoon contact opnemen met een van de diverse monumenteninstanties zoals wildschut oid.

  Gemeente gaat DB‘s nooit echt helpen. Alleen maar met wat politieke tranen en huilie huilie verhalen.

 7. Mirjam

  Wat een doodzonde zou dat zijn. Geen dbs? Niet ok! Petitietje starten?

 8. Luuk

  Het zou zonde zijn als db’s verdwijnt. Een heerlijk relaxte plek vol talenten en enthousiastelingen. Ik ken geen plek in de wijde omgeving dat zo bruist van positiviteit. Iedereen is er ook welkom, jong en oud. Ik vrees het ergste, maar zo’n plek als dit is heerlijk om samen te komen voor mensen en met name om de creativiteit van iedereen tot hun recht te laten komen. Ook in een nieuwbouwwijk past dit goed, maar dat kost geld en daar hebben investeerders geen zin in..

 9. Michiel

  Laat ze eerst maar eens met centen komen dit soort plekken door de coronacrisis te slepen. Dit soort plekken draait op entree en barinkomsten en die liggen voorlopig nog wel stil. Met 1,5 meter kun je nooit rendabel draaien. Er zullen heel wat culturele plekken verloren gaan met de huidige maatregelen.

 10. Pee

  De voorzet is al gegeven en ondanks tegengeluiden kopt men de bal toch in,let maar op.

 11. remco

  @herman je kent DB’s duidelijk niet.. tientallen muziekanten? 18 ruimtes, 4 blokken per dag, meestal volgeboekt: neem ongeveer 4 mensen per bandje, en laten we t naar beneden afronden: 250 muzikanten per dag (!). En dan hebben we het nog niet over de vele concerten, keuken, bar en creatieve broeiplek die is ontstaan.

 12. Katja

  Er is toch nog niets besloten of er een verdieping op komt ?

 13. De echte Utechter

  Db’s moet blijven. Db’s is van de Utrechters.
  Belangrijke onderdeel in de keten van talentontwikkeling op een speciale plaats in de wijk. Zonder Db’s zou de wijk een stuk minder bruisend zijn.
  Ik zie niet voor me dat utrecht het toelaat en zwicht voor geldbeluste project ontwikkelaars. De wil volk is soms even belangrijker.

 14. emma

  Alleen al voor die architectuur moet het blijven. Er zijn genoeg koffiehuisjes en Trendhoppers in Nederland…

 15. Patrick Tersteeg

  Blauwe zones!? Weer meer ongegeneerde marketingprietpraat van projectontwikkaars. Het staat hier gewoon. “Wetenschappelijk bewijs is er niet”

  https://www.mmv.nl/blauwe-zones-ontrafeld/

 16. Valentine

  Db’s MOET blijven bestaan!
  Db’s HOORT in en bij UTRECHT!
  Ik vind het een goed idee van Mirjam om n petitie te starten.

 17. Hans de Korte

  Ik vind het jammer dat er een aantal mensen reageren die duidelijk niet weten wat DB’s is. Gelukkig worden die deels weer gecompenseerd door anderen. Maar het zou wel zuur zijn dat DB’s weer zou moeten verhuizen vanwege plannen met de plek waar zij zitten. Zij zijn hier gekomen toen dit ook nog een industrieterrein was, dus wie zegt dat als zij naar de overkant van de weg verhuizen dat daar ook niet gaat gebeuren? Omdat de in de omgeving van de Jekerstraat waar zij zijn begonnen woningbouw moest komen, hebben zijn zij al een keer verhuisd. Zij hebben toen veel geïnvesteerd in het huidige pand, en zouden dat bij een verhuizing weer moeten doen….

  Zeker gezien het belang voor de popsector in Utrecht moet DB’s blijven.!

 18. Rob H.

  Over dB’s: https://www.dbstudio.nl/dbs-2/

 19. Metropool Utrecht.

  Niet denken in tegenstlingen maar synergy… Db s moet worden geïntegreerd !
  Juist dat maakt deze wijken ook bijzonder ipv nieuwbouwwijken elders.
  Bouw veel hoger naast het station Zuilen, of er boven, en behoud wat uniek is in het gebied.

 20. GeeWee

  Alleen de naam van DB’s veranderen in The Blue Zone”. Verder niks aan doen 😎

 21. Jeroen

  Zoals altijd lijkt de Utrechtse politiek weer volstrekt achter de feiten aan te lopen en zich achter de oren te krabben als ze voor voldongen feiten worden gesteld. Hard roepen als het toch al te laat is, daar zijn ze bijzonder goed in.

 22. Marco

  Zodra er een bezwarenprocedure komt, bent ik de eerste die zich hiertegen gaat uitspreken. Weer wordt cultuur aan de kant geschoven voor een megalomaan project, waarbij er geen ruimte zou zijn voor muzikaal talent. DB’s hoort in het CAB-gebouw en daar is geen ruimte voor een yuppen-achtige baristabar, avocado restaurant of zoveelste sportschool. Dit zijn gelegenheden voor de happy few, waarmee de stad steeds meer in handen komt van de rijken!

 23. Cico

  Geheel terzijde, maar blijft het pand in ieder geval wel staan? Het is ontworpen door Sybolt van Ravesteijn. Misschien wel de enige werkloods in de wereld die een soort Italiaanse Barok uitvoering heeft gekregen, maar dan een moderne versie.

  Arjan kan er vast een leuk stuk over schrijven

 24. Ineke Winnips

  dB’s moet blijven! Ik ga er ongeveer maandelijks wel even naar binnen en geniet van de sfeer. Ik ga de muzikanten missen als ik op mijn trein sta te wachten. Deze wijk in Utrecht zal een stuk doodser worden. Waar zijn de bands die hier ooit zijn begonnen, laat je horen! Muzikale vriendschappen voor het leven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).