Een wandeling in Utrecht met Paul Vocking | De Utrechtse Internet Courant Een wandeling in Utrecht met Paul Vocking | De Utrechtse Internet Courant

Een wandeling in Utrecht met Paul Vocking

Een wandeling in Utrecht met Paul Vocking

 “Wereldberoemd binnen de Utrechtse provinciegrenzen en exclusief landelijk verkrijgbaar” 

Paul Vocking voor de plek waar vroeger slagerij, worstenmakerij en lunchroom Vocking zat

Paul Vocking is 39 jaar en de 4e generatie die bezig is met het maken van worst. Zijn ouders en grootouders hebben nog een slagerij op de Steenweg gehad, tegelijk met het maken van worst. Sinds 1995 is het bedrijf gevestigd op industrieterrein De Liesbosch in Nieuwegein. De kernactiviteiten van  het bedrijf Vocking is het produceren van de bekende witte leverworsten, het produceren van leverworsten onder private label en het grossieren van vleeswaren voor de lokale Utrechtse Horeca.  De receptuur van Vocking leverworst kan met recht authentiek en traditioneel worden genoemd. Al meer dan 120 jaar produceert Vocking de Utrechtse leverworst; in de worst zit geen kleurstoffen, conserveringsmiddelen en kan bovenal ook gebakken worden. In al die jaren is het recept niet veranderd.

Sinds zijn 25e jaar is Paul al directeur van het bedrijf. Hij is opgegroeid op de Steenweg samen met zijn broer en zus, en zijn ouders die toen in de slagerij werkten en in het achterhuis om de worsten te maken. In het gezin was al snel duidelijk dat hij de volgende directeur zou zijn. Na de mavo en havo is Paul naar de Slagersvakschool gegaan en daarna naar de HEAO. We staan voor de plek waar hij vroeger woonde. Op dit moment zit er een lunchroom op de plek van de slagerij en achterin de kledingwinkel van H&M werden vroeger de worsten gemaakt. Het bedrijf had ook een uitgang in de Hekelsteeg en in het gangetje naast de slagerij zit nu een kleine kledingzaak. Niets is meer zichtbaar van de worsten-hectiek van vroeger in de binnenstad van Utrecht toen zij met 15 man bij Vocking werkten. Sterker nog, er is geen slagerij meer in de buurt te vinden. De supermarkten hebben ook de verkoop van vlees en worst overgenomen.

Supermarkten spelen nu ook een andere rol in het leven van de familie Vocking. De witte worsten zijn door heel Nederland verkrijgbaar. En bij sommige supermarkten ligt er een andere worst van Vocking met de naam van de supermarkt er op. Paul heeft tijdens zijn bedrijfsvoering nog meer het accent gelegd op de kernactiviteit sinds 1995: het maken van worst. Onderdelen zoals vervoer, administratie en het mengen van de kruiden worden door gespecialiseerde bedrijven gedaan. Met zijn 5-en maken ze nu gemiddeld rond de7000 kiloworst per week. Verkrijgbaar in 60, 200, 350, 500 en1000 gramvoor supermarkten, horeca, delicatessenzaken en bedrijfskantines.

Er zijn ambities om ook over de Nederlandse grenzen te gaan. Paul legt uit dat de situatie vergelijkbaar is met de utrechtse bierbrouwerij De Leckere (www.deleckere.nl). Ook een regionaal kwaliteitsmerk dat concurreert met grote nationale en internationale biermerken. Zo is het ook met de worst van Vocking die in de schappen van de supermarkt naast grote merken als bijvoorbeeld Stegeman ligt en in de horeca concurreert met plakjes leverworst van minder kaliber. Samen met De Leckere is Vocking bij diverse cafe’s in de utrechtse binnenstad te krijgen onder de naam “Rondje Utreg”. Bestellen dus !

Interview en foto’s: Rob van Veenendaal – Loopbanen en Levenswerken – www.inextens.nl 

Paul bij de zijuitgang van Vocking in de Hekelsteeg

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).