Op het stembiljet voor de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen zijn dit jaar twintig partijen te vinden. Partijen die mee willen doen aan de verkiezingen, moesten op 1 februari hun kandidatenlijst inleveren. 21 partijen hebben dat dus gedaan.
De twaalf partijen die nu in de gemeenteraad zitten, doen allemaal mee. De andere acht partijen zijn nieuw of teruggekeerd in Utrecht. Verschillende partijen hadden al eerder bekendgemaakt mee te willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. BIJ1 en Volt kondigden hun deelname in augustus aan en Forum voor Democratie kwam in december met dat nieuws.
In januari werd bekend dat een aantal SP-leden die door de partij geroyeerd waren onder de naam Socialisten Utrecht meedoen aan de verkiezingen. Floris Boudens werd eerder verkozen tot lijsttrekker van de SP, maar is na zijn royement lijsttrekker geworden van Socialisten Utrecht.
Nieuwe partijen
Andere nieuwe partijen op de lijst zijn Belang van Nederland (BVNL) en de Piratenpartij, die overigens wel al eerder meedeed aan de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen. Ook is er een blanco lijst aangemeld. De lijst van Marcello van der Wal, die al eerder meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen, heeft straks op het stembiljet geen naam maar alleen een nummer.
Een tweede blanco lijst, van Erwin Lensink, haalde niet voldoende geldige ondersteuningsverklaringen. Hij stelde zich naar eigen zeggen ‘uit protest’ kandidaat, maar is in maart dus niet terug te vinden op het stembiljet.
Alle partijen
ChristenUnie
Forum voor Democratie
BIJI
Partij voor de Vrijheid
Partij van de Arbeid
VVD
GroenLinks
Socialisten Utrecht
Partij voor de Dieren
DENK
Volt
CDA
Student & Starter
EenUtrecht
Stadsbelang Utrecht
Belang van Nederland
D66
Blanco (van de Wal, R.M.W.A.H.C.)
SP
Piratenpartij
Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.
Gekoppelde berichten
BIJ1 wil Utrechtse gemeenteraad in en zoekt raadsleden
Politieke partij BIJ1 wil tijdens de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar proberen in de Utrechtse gemeenteraad te…
Ook politieke partij Volt wil Utrechtse gemeenteraad in
Ook politieke partij Volt wil in Utrecht de gemeenteraad in. De partij is op zoek…
Forum voor Democratie doet mee aan gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht
Forum voor Democratie wil volgend jaar in maart deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. Dat…
Geroyeerde SP-leden doen met nieuwe partij mee aan Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen
Een aantal geroyeerde SP-leden gaat met de nieuwe partij Socialisten Utrecht meedoen aan de Utrechtse…
12 Reacties
ReagerenMoeilijk om een goede keuze te maken.
Nog even de programma’s doorlezen.
Ik wilde JA21, maar die staat er niet bij.
Zou het mogelijk zijn om op een bundel partijen te stemmen? Dat maakt het wat gemakkelijker.
Ik persoonlijk denk dat je op een lokale partij moet stemmen,grootte landelijke partijen laten hun oren hangen naar Den Haag,met alle foute conqecenties voor de stad Utrecht.
Ik zie Stadsbelang Utrecht wel als een plaatselijke partij die oog heeft voor de inwoners van Utrecht,zonder te moeten hielelikken met de Haagse kliek.
… als het aan mij ligt telt de utrechtse gemeenteraad 359.000 zetels (bron: Wikipedia), omda’k vervoegingen van eigennamen niet met ‘n hoofdletter schrijf…
Het huiswerk is bekend, verkiezingsprogramma’s van 20 partijen doorspitten.
Eens kijken wie er in staat is om kort en bondig te zeggen waar ze voor staan en wat ze voor Utrecht en àl haar inwoners willen doen.
Vuistregel: hoe meer tekst en plaatjes hoe meer bullshitsaus over gebakkenluchtfietserij.
Iedereen veel succes met lezen.
Ik ga stemmen op wat geloof ik al de grootste partij van het land is: de niet-stemmers. U begrijpt wel waarom.
Op wie kan ik stemmen om de Gemeente te decimeren en mogelijk compleet af te schaffen?
Welke partij wil een rechtstreeks gekozen burgemeester?
@ Koel hoofd, dat hoef je niet te doen, de grote landelijke partijen hebben al bewezen dat het programma alleen is om stemmen te winnen. Als ze er zitten gooien ze met een dikke grijns de beloften de prullenbak in en gaan hun eigen weg die geen enkele burger goed zal doen.
Stem een lokale partij is het advies!
Waarom kun je bij gemeentelijke verkiezingen eigenlijk op landelijke partijen stemmen? Ik stel voor de wet te wijzigen en alle partijen die meedoen aan de 2e kamer verkiezingen wettelijk uit te sluiten van deelname aan gemeentelijke verkiezingen.
@JdV: Omdat het lokale fracties betreffen.
Niet stemmen dat is in ieder geval geen goed idee. Dan geef je degenen die wel stemmen meer invloed. Als je het niet eens bent met hoe de dingen gaan dan is niet stemmen het omgekeerde van wat je wilt.
Op een lokale partij stemmen dat is in Utrecht helaas niet echt een optie meer. We hadden vroeger Leefbaar Utrecht en daar heb ik ook wel op gestemd, en die haalden aardig wat zetels. Wat er nu op de lijst staat aan lokale partijen acht ik niet serieus genoeg om een zetel te halen…
Wat “landelijke partijen” betreft: ze mogen best meedoen maar ik denk dat het wel verboden zou moeten worden dat de landelijke afdeling met gebruikmaken van hun landelijke invloed op de media e.d. campagne voeren en dan hopen dat je lokaal daar ook op stemt.