Student & Starter draagt voormalig raadslid Eva Oosters (25) voor als wethouder in Utrecht Student & Starter draagt voormalig raadslid Eva Oosters (25) voor als wethouder in Utrecht

Student & Starter draagt voormalig raadslid Eva Oosters (25) voor als wethouder in Utrecht

Student & Starter draagt voormalig raadslid Eva Oosters (25) voor als wethouder in Utrecht
Foto: Mila Bertens
Student & Starter heeft donderdag bekendgemaakt Eva Oosters (25) voor te dragen als wethouder in Utrecht. Oosters was eerder gemeenteraadslid in de periode 2018 tot 2021.

Student & Starter heeft donderdag bekendgemaakt Eva Oosters (25) voor te dragen als wethouder in Utrecht. Oosters was eerder gemeenteraadslid in de periode 2018 tot 2021.

De afgelopen maanden is door GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter en ChristenUnie onderhandeld over een coalitieakkoord en woensdag werd bekend dat dat akkoord rond is. Ook wordt steeds meer duidelijk over wie er worden voorgedragen voor het wethouderschap in Utrecht.

Student & Starter maakt nu dus bekend dat de partij Eva Oosters voordraagt. Fractievoorzitter Esma Kendir is naar eigen zeggen trots op Oosters. “Eva heeft zich in de raad bewezen als kundig politica met veel passie voor Utrecht. Ik ben ervan overtuigd dat Eva veel nieuwe energie gaat brengen in het college! De stad zal veel van haar gaan zien.”

Oosters zegt niet te kunnen wachten om aan de slag te gaan. “Utrecht staat voor grote opgaven. We willen vaart maken met het aanpakken van de klimaatcrisis, het oplossen van het woningtekort en het werken aan meer kansengelijkheid. Ik vind het een grote eer om daar als wethouder mijn bijdrage aan te leveren, zeker in zo’n mooie stad als Utrecht.”

Kandidaat-wethouders

De PvdA bracht woensdag naar buiten dat de partij Dennis de Vries voordraagt voor het wethouderschap. Eerder werd al duidelijk dat Klaas VerschuureAnke Klein en Kees Diepeveen in ieder geval niet doorgaan. Lot van Hooijdonk en Linda Voortman hebben bekendgemaakt wel op te gaan voor een nieuwe termijn.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Niet slecht om op je 25e al ruim 10K per maand te verdienen.

 2. Wim

  Ze zijn nauwelijks droog achter de oren tegenwoordig, onze wethouders.

 3. Karla

  O nee!
  Dit was het raadslid dat, net voordat ze uit de raad ging, de zorgvuldig met allerlei betrokken partijen overeengekomen afspraken over de nieuwe invulling van de ex-gevangenis torpedeerde met een motie om er meer meer meer horeca in te gooien.
  Ik hou mijn hart vast.

 4. Koel Hoofd

  Nog nat achter de oren en geen enkele management, commerciele of real life ervaring. Utrecht is wel de 4e stad van NL met een begroting van 1.5 miljard euro (NB!), er valt dus wat te halen voor de graaihaaien.
  Dit kan onze stad alleen maar heel veel centen gaan kosten.

  In het bedrijfsleven worden 25 jarigen die net uit de collegebanken komen gerold namelijk met hele goede redenen geen topmanager: daar zijn ze nog niet klaar voor. Ze kunnen er alleen bij systematisch gebleken geschiktheid (NB!) in 10-20 jaar tijd doorgroeien naar de hogere regionen. Mark Rutte heeft er bijvoorbeeld 10 jaar over gedaan om HR directeur bij een werkmaatschappij van Unilever te worden. Daarom kan de 2e Kamer hem ook niet aan, hij is een echte people manager met people skills geleerd bij een hele grote multinational.

 5. Binnenstadbewoner

  En dan te bedenken dat de doelgroep van Student & Starter – studenten – meestal moet lenen om elke maand rond te kunnen komen … .

 6. Fred

  He @wim dan ga je het toch lekker zelf doen? Succes!

  @bb: daarvoor komen veel mensen niet eens meer hun bed uit hoor! Ik niet iig!
  Je lijkt wel jaloers…

 7. G. de Vries

  Nog een paar van die jonge gasten en ouderen voelen zich helemaal niet meer vertegenwoordigd in de utrechtse raad.

 8. Mia

  Op deze leeftijd wethouder willen worden, is wat mij betreft een brevet van onvermogen.

 9. Scherpschutter

  Op het 25e levensjaar is het menselijk brein net volgroeid. Dan moet het nog gevuld worden met ervaring. Het zou de leeftijd moeten zijn waarop een mens voor het eerst mag stemmen, maar een stad besturen.. ? Hoogst onverstandig.

  Ga eerst eens 20 jaar werken en leven voordat je denkt aan een stad besturen, zou mijn bescheiden advies zijn.

 10. Herman

  ” Utrecht staat voor grote opgaven. We willen vaart maken met het aanpakken van de klimaatcrisis, het oplossen van het woningtekort”

  En dat dit, met allec respect, meisje allemaal aanpakken……

 11. Lekke Band

  Gewoon te jong met te weinig ervaring, dat kan deze stad nu echt niet gebruiken.

 12. Realist

  Ben toch benieuwd hoeveel ‘klimaatcrisis’ en ‘kansenongelijkheid’ gaat kosten. Met zero levenservaring gaan er heel wat luchtkastelen gebouwd worden.

 13. Johan

  De horeca-bazen lopen juichend door de stad.

 14. Don

  Ik zie met dit nieuwe piepjonge onervaren college de gemeentelijke belastingen weer met schofterige percentages stijgen.

 15. Jos Stelling

  Het maakt niks uit. Onze stad wordt immers al jaren ‘geregeerd” door de veelal al jaren daar zittende ongekozen ambtenaren. Ik spreek uit ervaring. Een flinke wethouder die dat een beetje weet te veranderen en b.v. eens echt tussen de mensen gaat staan.

 16. Confusius

  Jos maakt hier de enige zinnige opmerking.

  Voor de rest: maar goed dat de zure usual suspects op dit medium de stad OOK niet besturen. Enige constructieve bijdragen in hoe het wel moet hebben zij nog nooit gegeven.

 17. Bert

  @koelkast

  Ach ja, het leeuwendeel van carriere politici heeft geen enkele commerciele, management of real life ervaring.

  Waar denk je dat al dat debiele beleid vandaan komt?

 18. Lexus

  @Jos Stelling: terechte vaststelling. Wat het extra treurig maakt is dat het vaak ook nog om incompetente ambenaren gaat, en, nog treuriger, zoals ik meerdere malen heb kunnen vaststellen, hoe incompetenter ze zijn, hoe meer ze zich laten gelden. Om aan deze verwerpelijke situatie een eind te maken, moeten de ambtenarensalarissen concurrerend worden gemaakt met die in het bedrijfsleven, maar verder ambtenaren zo nodig ook persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, en dus ook bekendgemaakt, bij disfunctioneren. Het is nog steeds veel te moeilijk om incompetente en zelfs om frauderende ambtenaren te ontslaan.

 19. WvR

  @Jos Stelling:
  Inderdaad.
  “Yes, Minister” en “Yes, Prime Minister”, dat is het niveau.

 20. Bert

  @lexus de cao/arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren zijn extreem gunstig. Het enige wat moet gebeuren, is het ongeldig verklaren van het pikmeerarrest en het volkelarrest.

  Zolang dat niet gebeurt, zijn ambtenaren onschendbaar en zal het niveau altijd om te huilen blijven.

 21. JdV

  Schandalig. Ik hoop dat er snel acties volgen. 5 vrouwen en 2 mannen vormen absoluut geen representatieve afspiegeling van de stad. 3 mannen, 3 vrouwen en 1 transgender. Dat zou het verplicht moeten worden. Demonstratie iemand? O nee, wacht ff, die zal niet worden toegestaan….

 22. Uuu

  Volgens mij is de man-vrouw verhouding in U. 40-60.

  Dit komt dus gewoon in de buurt.

 23. Mia A

  Het zal wel, maar ik hoop dat ze niet net als Amsterdam een 25% verhoging van de WOZ doorvoeren om de gaten in de begroting te dichten. Ik word beroerd van het slechte financieele management.

 24. JdV

  @Uuu: Heeft u wellicht de vrije school gedaan? Montessori-onderwijs genoten?
  2,5 x zoveel vrouwen als mannen in een college komt in de buurt van een 40-60 verhouding?? Proest.

 25. Ton 60+

  Typisch
  Verschillende reageerders die hier klagen over gebrek aan levenservaring bij Eva had ik eigenlijk niet veel ouder geschat gezien hun eerdere reacties.

 26. WV

  Hoe kan een 25-jarige wethouder zonder enige bestuurlijke ervaring in hemelsnaam leiding geven aan haar ambtenaren? Hoe kan een wethouder zonder relevant netwerk in hemelsnaam een stad met 400.000 inwoners besturen? Heb je geen levenservaring nodig voor zo’n zware rol?

 27. ina

  @ Ton 60+

  Leeftijd zegt niet veel, maar levenservaring wel en dat laatste komt nu eenmaal met de jaren.

  Het wil niet altijd zeggen dat wie ouder is de levenslessen ook heeft geleerd, maar wie jonger is, heeft sowieso minder levenservaring. 25 jaar is te jong voor een wethouder van de vierde grote stad van Nederland.

  Niets ten nadele van Eva; ze heeft vast goede kwaliteiten, maar dit is geen goede carrièrestap voor haar op deze leeftijd. Helaas komt ze daar zelf hoogstwaarschijnlijk pas achter, als het te laat is. De druk wordt veel te hoog. Ik vind het vooral onverantwoord vanuit menselijk oogpunt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).