Rijk legt 22,1 miljoen euro neer voor bijna 4.000 woningen in Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard in Utrecht Rijk legt 22,1 miljoen euro neer voor bijna 4.000 woningen in Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard in Utrecht

Rijk legt 22,1 miljoen euro neer voor bijna 4.000 woningen in Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard in Utrecht

Rijk legt 22,1 miljoen euro neer voor bijna 4.000 woningen in Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard in Utrecht
Utrecht ontvangt voor drie projecten 22,1 miljoen euro van het Rijk zodat er meer woningen gebouwd kunnen worden. Het gaat in totaal om zo’n 3.800 woningen in het Beurskwartier, bij de Zuilense Vecht en de Galgenwaard.

Utrecht ontvangt voor drie projecten 22,1 miljoen euro van het Rijk zodat er meer woningen gebouwd kunnen worden. Het gaat in totaal om zo’n 3.800 woningen in het Beurskwartier, bij de Zuilense Vecht en de Galgenwaard.

Het geld komt uit de ‘Woningbouwimpuls’, een potje van het Rijk voor de bouw van betaalbare woningen. Gemeenten kunnen voor projecten een bijdrage vragen als er aantoonbaar te weinig geld voor is. Wel moet het om projecten gaan waar meer dan 200 woningen komen en waarvan minimaal de helft uit betaalbare huizen bestaat. Ook moet er een aantoonbaar financieel tekort zijn.

Er komt 13,5 miljoen euro voor woningbouw in het Beurskwartier, 1,8 miljoen euro voor Zuilense Vecht en 6,8 miljoen euro voor Galgenwaard beschikbaar.

Beurskwartier

In het Beurskwartier zijn minimaal 2.500 woningen gepland, waarvan ongeveer 975 sociale woningen, 250 middenhuur, 375 betaalbare koop en verder woningen in de vrije sector. In het gebied komen naast woningen ook plekken om te werken, onderwijs, horeca en twee parken.

Zuilense Vecht

De gemeentes Utrecht en Stichtse Vecht werken samen om het gebied gelegen tussen de twee gemeentes te ontwikkelen. Op het Utrechtse deel wordt het sportpark vernieuwd en verduurzaamd en worden er 300 woningen gebouwd, waarvan 105 sociale huurwoningen, 39 middenhuur, 69 betaalbare koop en 87 vrijesectorwoningen

Galgenwaard

In dit project werkt de gemeente, samen met onder meer de eigenaar stadion, aan de vernieuwing en herontwikkeling van Galgenwaard en de directe omgeving. Hier moeten 990 woningen, waarvan 339 sociale huur, 250 middenhuur en 401 vrijesectorwoningen

Wethouder Eelco Eerenberg (Ruimtelijke Ordening): “Ik ben ontzettend blij dat alle projecten waar we nu een subsidie voor aanvragen deze enorme impuls krijgen. In onze Utrechtse aanpak nemen we al langer maatregelen om de woningbouw op peil te houden en daar hoort ook een stevige lobby richting het Rijk bij. Dat dit, na de 19 miljoen euro startbouwimpuls in november, heeft geresulteerd in ruim 22 miljoen euro voor Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard is fantastisch nieuws voor deze projecten, de stad als geheel en in het bijzonder alle woningzoekenden.”

Aanvraag

De gemeente diende de aanvraag voor de projecten in februari in en nu is dus bekend dat het geld is toegewezen. De gemeente vroeg eerder met succes om een bijdrage voor de Merwedekanaalzone en Overvecht. Een eerdere aanvraag voor het Beurskwartier werd afgewezen. De gemeente deed nu dus opnieuw een – aangepaste – aanvraag voor het Beurskwartier, die wel is toegewezen.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Inez

    Enorme impuls? 5500,– per woning, daar koop je nog geen keurig badkamertje meer voor…

  2. JdV

    5k per woning. 1,5% van de koopsom maximaal. Benieuwd wat daar voor gedaan gaat worden.

  3. Wim

    Ondanks het gemiep hierboven een mooie opsteker voor de stad.

  4. Berend

    @JdV:
    1,5% van de koopsom lijkt weinig, maar bouwers maken vaak maximaal enkele procenten winst op een project en als het tegenzit niets. 1,5% extra budget is in dat licht een behoorlijke bijdrage (1,5% rendement is t.o.v. een begroot rendement van 3% een verhoging van 50%). Dit kan dan net voldoende zijn om een project dat moeilijk rendabel te begroten is toch doorgang te laten gaan. En dat is het doel van dit soort bijdragen, om projecten die anders net niet doorgaan toch doorgang te laten hebben.

  5. Rutger

    Snel bouwen dan maar

  6. Debs

    Wat schrikbarend weinig middenhuur weer.

  7. FH

    Dat doet niet ‘het Rijk’ dat doet dan heel Nederland samen, terwijl wss die bewoners ook daarna naar duurder uit zijn. NB startte Rob Jetten zn ministerschap ook met een naief en zeer schadelijke, dure opdracht aan Gemeenten (geen gascontract meer met Rusland, daarna kwam het gas met omweg nog steeds uit Rusland maar met veel duurdere, nieuwe contracten), waar de Gemeente Utrecht als een van de eersten, dromend, in meeging.

  8. Klaasjan

    Worden dat woningen zonder electriciteitsaansluiting?

  9. de Kreek

    Deze woningen worden met subsidie gebouwd, daar betalen heel veel mensen aan mee zonder daar maar ook iets voor terug te krijgen. Laats las ik namelijk dat zonnepaneel bezitters moeten gaan betalen voor het leveren aan stroom aan de energie bedrijven, omdat het niet eerlijk zou zijn dat mensen zonder zonnepanelen daar ook aan mee betalen. De overheid moet zich een realiseren hoeveel sommige mensen aan van alles mee betalen, maar daar zogenoemd weinig of helemaal niks voor terug krijgen, dus al deze argumenten van energie bedrijven en overheid dat raakt kant noch wal!!

  10. Tom

    Met de nieuwe wet rondom de huur zal er minder middenhuur gebouwd worden omdat het niet meer rendabel te verhuren is. Of we dat nu vinden of niet zo werkt de markt.
    Niemand ontwikkelt als het rendement er niet is. Alleen met subsidie dus belastinggeld, maar dat wordt een dure grap.

  11. de Kreek

    Beste Tom@. En als die woningen er staan worden deze later weer verkwanseld voor een appel en een ei. kijk maar naar al die flats uit de sociale woning voorraad die uit Kanaleneiland werden verkocht aan een grote vastgoed beleger uit het Midden-Oosten, die hij naar een paar maanden weer door verkocht met velen miljoenen winst. Ach, dat was een foutje van onze gemeente.

  12. Geert Groote

    Er wordt steeds voor een deel betaalbare woni ge gebouwd in die projecten. Het andere deel zijn dus blijkbaar onbetaalbare woningen. Maar wie gaan die onbetalen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).