De gemeente Utrecht heeft voor nog eens 12 miljoen euro aan grond gekocht in de Merwedekanaalzone. Vorig jaar werden al enkele locaties voor 9,2 miljoen aangekocht. De gemeente doet dit om meer invloed te hebben op de herontwikkeling van het gebied.
De Merwedekanaalzone is een groot gebied langs het Merwedekanaal in Utrecht waar op dit moment, en nog de komende jaren, heel veel gebouwd gaat worden. De zone is opgedeeld in verschillende deelgebieden, zoals de nieuwe stadswijk Merwede. Ook De Nieuwe Defensie en Wilhelminawerf zijn onderdeel van een deelgebied.
Er is ook nog deelgebied 6. Dit is het gebied van de Beneluxlaan tot de A12 en van de Zeehaenkade tot aan Europalaan-Zuid. Hier zijn de volledige (woningbouw)plannen nog niet rond en in dit gebied wil de gemeente meer invloed kunnen uitoefenen.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Invloed
De gemeente kan niet altijd direct invloed uitoefenen op herontwikkelingen, maar er zijn wel middelen voor. De gemeente besloot dat als de eigenaren van percelen in deelgebied 6 van hun grond af willen, ze dat eerst verplicht moeten aanbieden aan de gemeente. Daarmee hebben ze dus eerste recht van koop en hebben andere potentiële kopers het nakijken. Dit wordt geregeld in de Wet voorkeursrecht gemeenten. Ook de gemeenteraad stemde in met deze maatregel.
Hierdoor wordt het voor de gemeente makkelijker om grond aan te kopen. Hierdoor is nu ook Winthontlaan 171 voor 12 miljoen euro aangekocht. “En dat is belangrijk, want door de grond tegen een marktconforme prijs aan te kopen, vergroten we de kans dat er betaalbare woningen komen. En door een perceel te kopen kunnen we ook meer sturen op de inrichting daarvan. Denk aan het aanleggen van infrastructuur, sociale voorziening en het realiseren van groen”, licht de gemeente toe. Het gaat om een perceel ter grootte van 8.766 m2.
Het gebouw dat op het perceel staat wordt nu nog verhuurd aan de Rabobank. De bank blijft tot en met 2029 gebruik maken van het gebouw. Na die periode wil de gemeente starten met de herontwikkeling van de locatie.
9,2 miljoen euro
Vorig jaar kocht de gemeente de locaties Eendrachtlaan 280 en Zeehaenkade 48 en 50 in hetzelfde gebied. Het ging daarbij om 13.000 vierkante meter grond waar 9.250.000 euro voor is betaald.
Toekomst deelgebied 6
Uiteindelijk moeten er grote ontwikkelingen gaan plaatsvinden in deelgebied 6. De gemeente is nu bezig met het uitwerken van de plannen, hoe veel woningen er bijvoorbeeld kunnen komen en wat voor type woningen. Bij zulke grote gebieden moet ook nagedacht worden over de openbare ruimte, groen en voorzieningen. Alles bij elkaar moet het ook betaalbaar zijn, dat is een grote rekensom.
Er worden overigens wel al woningen in het gebied gebouwd, dit jaar moeten er nog 215 huurappartementen opgeleverd worden aan de Eendrachtlaan.
Gekoppelde berichten
Gemeente Utrecht eist eerste recht van koop op grond Merwedekanaalzone, maar waarom?
De gemeente Utrecht heeft er op dit moment geen vertrouwen in dat de woningbouwontwikkeling in…
Raad stemt in met eerste recht van koop van grond in Merwedekanaalzone door gemeente Utrecht
Een meerderheid van de gemeenteraad in Utrecht vind het een goed idee dat de gemeente…
Gemeente Utrecht koopt voor ruim 9,2 miljoen euro aan grond in Merwedekanaalzone
De gemeente Utrecht heeft voor 9.250.000 euro aan grond gekocht in de Merwedekanaalzone. Het gaat…
19 Reacties
ReagerenDe grote winsten met grondspeculaties zijn al lang door ontwikkelaars en handelaren gemaakt. De gemeente wil ook stoer meedoen maar snapt dat spel niet en gaat nu alsnog veel te veel voor grondposities betalen.
De gemeente heeft al laten zien in het verleden, dat ze niet opgewassen zijn tegen de sluwe bouw haviken.
Natuurlijk komen er sociale woningen, maar hoe groot zijn deze woningen? en nu de service kosten apart word berekend en daar kan je geen huurtoeslag voor krijgen, dan kan het zo maar zijn dat de zeer kleine woningen met toren hoge service kosten worden opgezadeld en dat deze woningen op deze manier onbetaalbaar zijn voor de laagste inkomens.
Ook ben ik bang dat veel van de aangekocht grond door de gemeente wordt gebruik om de perkjes/bomen en fietsen op te planten/stallen waar voor miljoenen is betaald, (duur stukje agrarische grond, dat dan wel weer)!!!!
Wat een koopje voor zo’n groot terrein!
Prachtig toch? Lekker grondspeculeren met geld van de burger. Gaat het goed dan verkoopt de gemeente de grond met dikke winst aan een projectontwikkelaar. De winst kan dan worden besteed aan de gaten in de begroting die de linkse hobbyprojectjes veroorzaken.
Gaat het fout? Dan verhoog je als gemeente gewoon de lasten voor bewoners en bedrijven. Rien ne vast plus, uw geld is niet meer van u. Gokken zonder risico. Heerlijk. Maar soms gaat het toch fout.
Ergens vorige eeuw ging de gemeente Apeldoorn failliet en kwam onder curatele door misgelopen grondspeculatie. Goed voorbeeld doet goed volgen?
hoe is de marktconforme aankoopprijs tot stand gekomen?
Fijn om te lezen dat ons belastinggeld nu eens aan woningbouw wordt besteed, in plaats van vage ‘broedplaatsen’ of interprovinciale snelfietspaden.
Ik hoop wel dat onze ambtenaren goed opletten bij het opstellen van de contracten, want die aannemers en projectontwikkelaars blijven toch gladde jongens.
Prima, gemeente kan het zelf kopen en er iets moois neerzetten.
Projectontwikkelaars willen alleen maar geld verdienen en bouwen kippenhokken, waar mensen voor de hoofdprijs worden opgehokt.
Utrecht is op 3 gemeentes ná de meest overvolle gemeente van ons land. Bovendien is het zeer onverantwoordelijk om nog meer woningen te bouwen, mede omdat er in ons land volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) inmiddels al 800.000 woningen aan het verzakken zijn en een een steeds groter gevaar worden voor de veiligheid van de bevolking. Bovendien zitten we nog steeds met heel veel Groningers die al jaren wachten op een fatsoenlijke vergoeding. Het wordt dan ook hoog tijd dat de menselijke maat weer terugkomt, ook in Utrecht !
Ah, als de er niks gebeurd en er de verkeerde huizen gebouwd wordt, dan is het de schuld van de gemeente, volgende de usual suspects. Doe ze wel wat, om de regie in eigen handen te houden, is het ook niet goed.
Het is nooit goed, of het deugt niet.
Tuurlijk, want meer dan 80 miljoen euro begrotingstekort is nog niet genoeg 🤨
Een goede zet om actief te zijn en verantwoordelijkheid te nemen. Dat heeft niets te maken met ” linkse hobby” want de woningnood zal nooit de de Markt echt opgelost worden. Zelf de regering ziet in dat verder gekeken moet worden. De vergelijking met Apeldoorn raakt kan nog wal omdat daar beslist niet de ernstige woning nood is als hier in de Randstad.
Ook het argument dat gemeente Utrecht vol zou zijn is betrekkelijk, aangezien onze gemeente kwa oppervlakte bijvoorbeeld veel kleiner is dan Apeldoorn, of vele provincie steden. Ook is bijvoorbeeld de gemeente Rotterdam heel veel groter dan de stad zelf.
De woningnood kan daarom ook alleen door actief beleid van ons gemeente bestuur , markt samenwerking en de inzet van de Metropool regio Utrecht worden op opgelost.
Daarbij moet iedere stuk grond efficiënt worden ingezet. Zo creëren we toekomst bestendige levendige steden.
@wim vreeswijk. Volgens jou staat de gemeente Utrecht op de 4e plaats. Dat zegt in werkelijkheid niet veel. Immers, de gemeente Utrecht is betreft grond oppervlakte nog al klein vergeleken met de gemeente Rotterdam.
De gemeente grens is bijna nauwelijk groter dan de huidige bebouwing. Ook heeft de gemeente niet zo veel water oppervlakte bijvoorbeeld als enkele andere gemeentes.
De behoefte in Utrecht daarin in tegen is erg groot, een tekort van bijna 40 %. Niet bouwen of te weinig bouwen is niet alleen niet sociaal maar creëert ook veel andere problemen. Ondermeer dat het forensen verkeer extra toe zal nemen, en extra asfalt,en milieu belasting ontstaat. Door het grote tekort aan woningen in de regio Utrecht ook, zijn er toenemende files uit richting Den Bosch, Arnhem, Hilversum Almere.
Compact bouwen is van groot belang om mobiliteit goed te organiseren en natuurgebied over te houden voor onze kinderen. Te veel is woningbouw in het verleden uitgespreid zodat er een sterke auto afhankelijkheid ontstond. Goed voorbeeld is Lunnetten of Almere.
Prima zet van de gemeente. Zo kunnen we als stad zelf regie houden op het aanbod van de woningbouw. Er is door commerciele partijen veel te veel focus geweest op de hogere huur- en koopsector. We hebben nu juist woningen in alle andere sectoren nodig. Nu de markt helder heeft laten zien daar geen zin in te hebben, is het bij uitstek een overheidstaak om dan wèl in deze behoefte te gaan voorzien.
Is duic dood?
Ik las op internet dat duic faiiliet is… 😭
Heel het gebied rond de Koningsweg kunnen huizen gebouwd worden. Wat doet de gemeente Utrecht. Hier worden bomen geplant voor een Lunnetten park. Nee we kopen liever voor veel gemeenschaps geld een stukje industrie terrein vlak naast een van de drukste snelwegen van Nederland.
Voorheen werd deze gemeente nog geleid door wethouders die hier waren geboren. Nu zitten er allemaal mensen van buitenaf die beslissingen nemen. Utrecht is er niet meer voor zijn eigen bewoners. Groen slaat door.
@Marcel de Boer,
Weet u dat de raad in al haar wijsheid dit beslist? Geen enkele wethouder kan dit zomaar doen. Dus uw stemgedrag en het mijne bepalen wat er gebeurd. Waarom ik dit meld? De stemmers, Utrechters, zijn verantwoordelijk voor deze besluiten. Ga de Utrechters dat nu is vertellen?
Mooi man. Een woonwijk ingeklemd tussen een industrieterrein, drukke lokale wegen en 14 (!!!!!) banen aan snelweg waar dagelijks 230.000 auto’s overheen rijden danwel in de file staan. De gemeente is de weg kwijt.
@ student in utr. Door hoogbouw langs onze zuid as ontstaat een geluid scherm werking. Dat is slim bouwen.