Restaurants Karel 5 en Maeve mogen hun Michelinster nog een jaar houden. Dat werd vandaag bekend gemaakt tijdens MICHELIN Gids Ceremonie 2025 in Maastricht. Ook zijn in de Domstad twee groene ‘duurzame’ sterren uitgereikt aan Heimat en Héron.
Maeve werd in de zomer van 2021 geopend door Tommy Janssen (chef) en Vera Voorend (maître). Janssen en Voorend werkten daarvoor allebei bij verschillende sterrenrestaurants. De Micheline Guide beschrijft Maeve als creatief en eigentijds Frans.
Restaurant Karel V heeft sinds oktober 2020 dezelfde chef de cuisine: chef-kok Leon Mazairac. In De Michelin Guide wordt beschreven dat groenten hem ‘aan het hart’ liggen en dat hij ‘traditie en vernieuwing’ samenbrengt. Voor Karel V was Mazairac tien jaar lang chef-kok en mede-eigenaar van Podium onder de Dom, wat toen door velen werd gezien als het beste van Utrecht. “Trots op het behouden van de ster. Iedere dag koken met de ontembare liefde voor mooi eten”, zegt Mazairac over zijn prestatie.
De Michelin-inspecteurs hebben dit jaar 501 restaurants onderscheiden. Zowel Karel 5 aan de Geertebolwerk als Maeve aan de Kromme Nieuwegracht zijn sinds twee jaar in het bezit van een Michelinster. Daarvoor had Utrecht tien jaar lang geen restaurants met een ‘rode’ Michelinster.
Groene ster
De Utrechtse restaurants Héron aan de Schalkwijkstraat en Heimat aan de Biltstraat hebben ook hun groene ster behouden. Deze ster onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Héron Petit Restaurant kreeg in 2022 voor het eerst de groene Michelinster. Heimat ontving de eerste groene ster in 2024, ook het jaar dat het restaurant de deuren opende.
Héron is samen met Restaurant Blauw, aan de Springweg, ook benoemd to Bib Gourmand-restaurant. Deze titel wordt in de Michelingids gegeven aan restaurants met een ‘uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, ongeacht de kookstijl of concept van het restaurant’.
Provincie Utrecht
De provincie Utrecht telt – inclusief Karel V en Maeve – tien restaurants met een Michelinster. Deze restaurants, waaronder Kasteel Heemstede in Houten en La Provence in Driebergen-Rijsenburg, zijn dezelfde als vorig jaar.

Ken jij de verhalen achter Catharijne? Gerard Aaftink brengt een boek uit over het onderbelichte stadsdeel en is – in samenwerking met DUIC – een crowdfunding gestart om de productie van het boek te realiseren. Ben je nieuwsgierig naar de rijke geschiedenis van Catharijne en wil je een nieuw beeld van Utrecht? Steun dan de crowdfunding en reserveer ‘Catharijne op een kantelpunt’
Gekoppelde berichten
Heimat won een groene Michelinster, en dat zien ze direct terug in het aantal reserveringen
Restaurant Heimat aan de Biltstraat in Utrecht kreeg vorige week een groene Michelinster. Het restaurant…
Het jaar waarin Héron een groene ster ontving
‘Een jaar van uitersten’ was 2022 voor Héron Petit Restaurant. Waar het in de vroegste…
Utrecht heeft sinds vandaag twee restaurants met een Michelinster
Restaurant Karel V en restaurant Maeve uit Utrecht ontvingen maandag een Michelinster. Na tien jaar…
12 Reacties
ReagerenUtrecht is er duidelijk culinair op vooruitgegaan. Ook bij het groeiende vegan circuit gelukkig. Want die zijn vaak verrassend creatief en uiterst smakelijk.
Gelukkig zijn er in Utrecht nog cafetaria’s waar je nog normaal eten kunt krijgen, zonder honger aan over te houden zoals na een ‘sterrendiner’. Overdreven gedoe allemaal.
Ik heb nooit begrepen waarom Concours nooit een prijs heeft ontvangen. Wmb een toprestaurant in Utrecht.
Willem haalt maagvulling en diner door elkaar…
Maar prima toch Willem, jij lekker naar de bestaria, wij naar karel v. Live and let live
Fred 7/10/2025 – 7:43
Ze zijn prima maar niet sterrenwaardig. Daar zijn er echt teveel betere concurrenten voor op de markt.
@Fred, laat er geen misverstand over bestaan dat Concours een van de beste restaurants is van Utrecht ik kom er graag. Maar ga een keer bij Maeve of een ander sterrenrestaurant buiten de stad eten en je merkt/proeft toch nog het verschil.
Laten we Hemel & Aarde niet vergeten heren en dames!
@Wil ‘Live And Let Die’.
@Wil, you made my day!
@Willem, wat is dat toch, dat ageren tegen iets waar je niets van begrijpt of wilt begrijpen? Leven en laten leven zei mijn moeder altijd. Laat iedereen in zijn/haar waarde en dan wordt de wereld een stukje mooier. Ik ben totaal geen fan van voetbal bijvoorbeeld, met al die tokkies die vooral sloopwerk verrichten, maar ik denk: wat zij willen.
@Hoera ‘Een stukje mooier’, ha ha. Dar stukje ‘maakt het verschil’. Is ook zo’n uitgemolken dooddoener: ‘het verschil maken’. Slappe hap.
@Willem:
Wilt u daarmee zeggen dat u in de wereld staat onder het motto ‘ik wil functioneel en goedkoop leven, en mensen die voor kwaliteit en creativiteit kiezen zeik ik af’?
Je begrijpt het totaal niet blijkbaar. Laat iedereen in hun waarde. Jij je cafetaria met veel frituur en mayo en ik sterrestaurants met gedurfde, interessante en vernieuwende gerechten. Iedereen blij.