Het is ons pand, van de inwoners van Utrecht, want de gemeente is niet van plan om Magazijn de Zon te verkopen. Nadat de Centrale Bibliotheek en boekhandel Broese het monumentale gebouw verlieten is de zoektocht begonnen naar een nieuwe toekomst voor het complex. Vier verdiepingen erbovenop en dan een parkeergarage voor auto’s? Dat is het toekomstbeeld dat enkele ‘tijdreizigers’ afgelopen zaterdag schetsten. De acteurs gingen met kinderen en hun ouders in gesprek om erachter te komen wat de jeugdigen graag zouden zien gebeuren in Magazijn de Zon. Want als er geen goede plannen gemaakt worden, kan het zomaar zijn dat Bart Beton de boel gaat kopen.
Oké, een parkeergarage gaat het nooit worden en Magazijn de Zon gaat ook niet verkocht worden aan het fictieve figuur Bart Beton. Het was toneel om de kinderen aan het praten te krijgen over wat er wel allemaal moet komen in het gebouw. De gemeente Utrecht heeft namelijk eerder dit jaar besloten om het rijksmonument niet te verkopen. Maar waarom eigenlijk? De gemeente kan de miljoenen die ze krijgt bij de verkoop juist goed gebruiken. “Maar op de lange termijn is dat juist niet voordelig”, legt wethouder Eelco Eerenberg uit.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Als Magazijn de Zon in handen blijft van de gemeente kan er namelijk jaarlijks op verdiend worden, dat moet op de lange termijn meer opleveren dan eenmalig enkele miljoenen euro’s.
Dat is echter niet de enige reden, benadrukt wethouder Eerenberg. “Door het pand in eigendom te behouden kunnen we samen met de stad gaan kijken wat we hier graag voor invulling zouden willen zien. Ook kunnen we er met dit vastgoed voor zorgen dat er plek is voor maatschappelijke voorzieningen in de historische binnenstad, op een toplocatie.”
Tekst gaat verder onder afbeelding
Magazijn de Zon heeft zodoende niet alleen financiële waarde voor de gemeente, betoogt de wethouder, maar ook maatschappelijke waarde voor de stad. “Ook is het pand een monument, erfgoed dus. Het is goed dat we dat publiek toegankelijk houden. Het is echt een parel in de stad, en daarom vragen we nu aan de inwoners wat zij voor toekomst zien voor het gebouw.”
Pandvisie
Toch staat er ook al een hoop vast, er is namelijk hard gewerkt om een zogenoemde pandvisie te maken. Dit is een document waarin, zoals de naam al doet vermoeden, de visie van de gemeente staat wat er met Magazijn De Zon kan gebeuren. Als het hele document in twee zinnen samengevat zou moeten worden, luidt het: “Een publieke eyecatcher in het hart van de stad, die meebeweegt met haar tijd en bruist van de initiatieven. Een pand waar de historie virtueel en in authentieke details zichtbaar is en hand in hand gaat met de wereld van nu.”
Omdat het pand van oorsprong een warenhuis was, leent Magazijn De Zon zich uitstekend voor een combinatie van functies, meent de gemeente.
In de visie is verder te lezen dat op de begane grond commerciële functies kunnen komen, die aansluiten bij het winkelgebied. De verdiepingen erboven kunnen worden ingevuld met maatschappelijke functies. Ook is een combinatie van commercieel en maatschappelijk mogelijk. Dan valt te denken aan bijvoorbeeld start-ups of scale-ups.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Op de bovenste verdieping en het dak is mogelijk ruimte voor horeca. Kinderen gaven overigens aan dat ze een parkje op het dak ook wel mooi zouden vinden. Wethouder Eelco Eerenberg is ondertussen op het dak van het imposante gebouw geklommen. “Dit is een prachtig pand midden in de stad. Het is dus goed dat we nu met alle generaties gaan bedenken wat we hier precies willen doen.” Over het dak zegt hij: “Dit is nu een grindbak, zo zonde van al die vierkante meters. Hoe mooi zou het zijn als dit gewoon toegankelijk wordt.”
Toekomst
Hoe ziet het traject er nu verder uit? De ‘tijdreizigers’ die de gemeente inzette waren het startpunt voor gesprekken met bewoners – het zogenoemde participatieproces – over de nieuwe plannen voor het gebouw. Op dit moment zit warenhuis Green UP in Magazijn De Zon en binnenkort opent er een horecazaak van The Streetfood Club en bierbrouwer Lowlander. Ook opent het nijntje museum half november hier de deuren Dit zijn allemaal tijdelijke initiatieven die over zo’n twee jaar weer moeten vertrekken. Tegen die tijd moet helder zijn wat er gaat gebeuren met het gebouw, welke winkels komen er en welke organisaties.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Ondertussen moet er geld vrijgemaakt worden voor een flinke restauratie. Het rijksmonument ziet er dan wel prachtig uit, maar het moet flink opgeknapt worden om toekomstbestendig te worden. Als het allemaal meezit moet het vernieuwde Magazijn De Zon in 2025 de deuren openen. Zelf nog meedenken over de toekomst van het pand dat zo’n 7500 verhuurbare vierkante meters heeft? Er komen nog verschillende online en offline bijeenkomsten aan waar bewoners worden gevraagd naar hun mening.
Wat is Magazijn De Zon?
De naam Magazijn De Zon zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, veel Utrechters kennen het als het voormalige Broese – dan wel bibliotheekpand op de hoek van de Stadhuisbrug en de Oudegracht. Het gebouw zoals we dat nu kennen is niet in één keer gebouwd, vertelt Eva Schoonhoven. Ze is projectleider Erfgoed bij de gemeente Utrecht en weet alles van het pand. Het oudste gedeelte dateert uit 1850 maar het complex krijgt vooral vorm na 1898 als Vroom & Dreesmann er een vestiging opent onder de naam Magazijn De Zon.
Schoonhoven: “Er wordt steeds een stuk bijgebouwd, steeds een perceel verder, pandje voor pandje wordt er opgekocht.” Voor veel voorbijgangers lijkt het een pand dat in één keer gebouwd is, maar dat is dus niet zo. “Als je dat weet en je kijkt naar het gebouw dan is het ook goed te zien hoor.” Het is dan ook zo dat er uitbreidingen plaatsvonden in 1903, 1909, 1913 en tussen 1922 en 1924. “In 1933 wordt er dan nog meer opgekocht en wordt er een groot nieuw stuk aangebouwd.” Die verbouwing uit 1933 geeft het complex zijn huidige uiterlijk. Het gedeelte van voor en na 1933 is overigens goed te onderscheiden, als je weet waar je op moet letten.
Tekst gaat verder onder afbeelding
In de decennia die daarop volgen zat Vroom & Dreesmann er op een goede locatie, maar in 1972 verhuisde het warenhuis naar het gloednieuwe Hoog Catharijne. De gemeente Utrecht kocht het complex aan de Stadhuisbrug en de Oudegracht aan als nieuw onderkomen voor de Centrale Bibliotheek. Met het vertrek van de bibliotheek en Broese Boekhandel naar De Post – ook zo’n icoon van de stad – aan de Neude kwam het gebouw leeg te staan, al zijn er nu op sommige plekken in het gebouw weer tijdelijk invullingen. Wie nu op de verlaten verdiepingen van de bibliotheek staat, met grote open ruimtes een systeemplafonds, ziet niet zo snel de monumentale waarde ervan.
Schoonhoven: “Wat er nog wel is, is de glas in lood-koepel en ook op andere plekken zijn er nog prachtige glas in lood-ramen te zien. Ook is de houten betimmering in het trappenhuis nog origineel.” Hoe het interieur van Magazijn De Zon er precies heeft uitgezien is echter niet duidelijk, want daar zijn geen foto’s van bekend. Over het exterieur is nog wel iets bijzonders te vertellen. De rode kleur – voor Schoonhoven een doorn in het oog – die het gebouw nu kenmerkt gaat waarschijnlijk veranderen, want dat blijkt niet de originele kleur te zijn. Welke kleur het gaat worden, is nog niet bekend.
Gekoppelde berichten
Bierbrouwer Lowlander en The Streetfood Club openen nieuwe horecazaak in Utrecht
Bierbrouwer Lowlander en The Streetfood Club beginnen samen een nieuwe horecazaak in het voormalige Broesepand. Op 11 september moeten…
Foto’s: duurzaam warenhuis opent deuren in voormalige Broesepand in Utrecht
De deuren van het nieuwe duurzame warenhuis Green Up zijn vrijdag voor het eerst geopend.…
Stadhuisbrug: krijgt de oude V&D z’n allure terug?
Door de discussie over een nieuwe plek voor de Utrechtse centrale bibliotheek — bijvoorbeeld het…
Nijntje museum verhuist tijdens verbouwing tijdelijk naar voormalig pand van de bibliotheek
Het nijntje museum gaat tijdens de verbouwing die aanstaande is tijdelijk weg uit het vertrouwde…
23 Reacties
ReagerenInrichten als AZC er moeten nog eenentwintigduizend Afghaanse tolken worden opgevangen.
Meld je aan voor de online bijeenkomst op 16/9 of loop zaterdag 18/9 binnen tussen 12 en 15 uur. Aanmelden kan via https://www.utrecht.nl/inschrijfformulier-magazijn-de-zon/
Ik zou er een budget-supermarkt plaatsen. En zo’n winkel waar alles 2 euro kost. Of anders iets waar een gemeentelijke ‘kwartiermaker’ een paar ton aan iets onduidelijks mag besteden. Maar dat komt ‘vastgoed’ in Utrecht.
ik zou de trend volgen als bij House modernes, jarenlang volledig renoveren en dan de Aldi erin, daar knapt t van op
Gewoon onder de marktprijs verhuren en vervolgens stellen dat dit conforme marktprijzen zijn.
Ik heb (ooit) gehoord dat de architectuur van het gebouw De Zon is geïnspireerd op de warenhuizen in Parijs, zoals de Galeries La Fayette.
Als er nog wat plek is in de kelder zou een mooi zwembad, midden in de stad, niet misstaan.
En een leuk restaurant op het dak graag.
Op de zolder in ieder geval kleine hokjes met bekabelde stadsinternet voor reaguurders zodat ze de hele dag bekrompen berichtjes kunnen sturen terwijl 10 meter verderop iedereen blij is.
graag een zwembad bovenin, met watervallen naar beneden en papegaaien die door het trappenhuis vliegen.
Prachtig pand en mooi dat het publiek bezit blijft.
Minder mooi zijn de azijnzeikerige reacties op dit positieve nieuws. Woon je in de mooiste stad van NL in het mooiste land van de wereld, vind je nog steeds ruimte om te zeiken. Pfff
Met een absolute topondernemer en bewezen vastgoedmagnaat als Eelco Eerenberg achter de knoppen, bekend van succesvolle projecten als […vul zelf in…], heb ik er werkelijk het volste vertrouwen in dat dit commerciele genie werkelijk bakken met geld zal verdienen door dit pand te verhuren aan sociale ondernemers en subsidieslurpers.
Alles dat Eelco Eerenberg aanraakt verandert immers in goud.
@UtrechtvoorUtrecht
Losseflodder heeft al een optie genomen op het hokje, gezien zijn reactie van 20.00u. Man man, wat een leven heeft deze kerel.
Mooi interactief stadsmuseum (samenwerking Utrechts archief / Centraal museum) over de rijke geschiedenis van onze stad.
Gezien het woningtekort moeten er appartementen in komen inclusief een deel voor ouderen.
Volgens mij is V&D verhuisd van de Lange Viestraat naar HC en niet vanaf de Oudegracht. Dit even voor de correcte geschiedschrijving.
Kan Eelco niet wat advies vragen aan ondernemers in plaats van zelf roepen “zo zonde van al die vierkante meters op t dak”?
Horeca, dat is hier nog niet 🙂
Zonnepanelen op het dak. Daaronder kleine wooneenheden die als sociale huur verhuurd worden. Deels aan jongeren, deels aan 65-plussers
Begane grond gebruiken voor verhuur als commerciële ‘cashcow’ aan horeca of winkels om kosten voor onderhoud gebouw te dekken.
@Poncianus 15/9/2021
Het pand werd rond 1898 een filiaal van de warenhuisketen Vroom & Dreesmann (V&D) en het pand was bekend onder de naam De Zon.
@Poncianus
Beiden.
Een buitenkans voor de redactie van DUIC om eens zichtbaar te zijn in de stad. Met een verdieping voor de ijverig typende reaguurders, die de hele dag artikelen voorzien van commentaren over nog meer vluchtelingen, de gelukzaligheid van marktwerking, de terreur van fietsers en hoe dit allemaal kan worden opgelost met meer auto’s in de stad.
Mooi interactief stadsmuseum (samenwerking Utrechts archief / Centraal museum) over de rijke geschiedenis van onze stad.
De kelder kan naar UJazz, podium voor jazz en geïmproviseerde muziek, ooit SJU-huis, destijds gevestigd in een kelder aan de Varkenmarkt.
Utrecht heeft dringend een BIM-huis nodig want Tivoli-Vredenburg is er voor de gevestigde jazz. Ruimte voor concerten en de kruisbestuiving profs en amateurmuzikanten / workshops / sessies in combinatie met een goeie bar. Wordt nu node gemist.
https://www.ujazz.nl/