Jarenlang was restaurant Wilhelminapark het domein van topkok Jon Sistermans. Over het eten niets dan goeds. Johannes van Dam noteerde na een bezoek zelfs een 9+.Toch werd het bepaald niet “the place to be.”
Een goede keuken is nog geen garantie voor een fijn restaurant, een goede kok nog geen geweldige gastheer. De keren dat we het restaurant bezochten, waren tamelijk vreugdeloze bijeenkomsten. Kennelijk dachten meer mensen daar zo over, want de loop raakte er flink uit. Het vervolg was logisch. De tent werd verkocht en ging na een flinke restyling vorige jaar september weer open. Nieuwe eigenaar Vincent van Vulpen (o.a. Slangevecht in Breukelen en Filemon en Baucis op het Janskerkhof) beloofde een lagere drempel en betaalbare kwaliteit. De keukenbrigade van Sistermans is gebleven.
Eerste indruk
De zaak is volledig op de schop gegaan. Het klassieke interieur van voorheen heeft plaats gemaakt voor een strakke inrichting, zonder overigens kil of zakelijk te zijn. Een restaurant met allure. Er is een kleine bar met wat tafeltjes voor de borrel. Bij binnenkomst worden we vriendelijk onthaald. We nemen plaats aan het enige tafeltje dat nog vrij is. Waarmee direct duidelijk wordt dat de nieuwe formule een groot succes is. Crisis? Merendeel van de gasten lijken met de creditcard van de zaak te betalen. Minpunt: de banken tegen de wand bieden matig zitcomfort.
Bediening
Op personeel is niet bezuinigd. De bediening is attent en ontspannen. Het wijnadvies bij voor en hoofdgerecht komt van twee verschillende heren. Beide hebben verstand van zaken.
De kaart
Er is een keuze tussen een bistrokaart (met betaalbare klasssiekers als slakken, boeuf bourguignon en steak tartare) en een à la carte menu. Er kan gecombineerd worden. De kaart biedt een ruime keuze aan vis, vlees en een enkel vegetarisch gerecht tegen redelijke prijzen.
Als voorgerecht kiezen we voor het stoofpotje met wijngaardslakken en de gebakken paddestoelen met een gefrituurd eitje. De keuken levert direct al een proeve van bekwaamheid af. De slakken doen terugdenken aan onze mooiste Parijse avonden, de paddestoelen zijn in alle eenvoud tongstrelend.
Lekker gemaakt door het bord dat aan het tafeltje naast ons wordt geserveerd, gaan we voor de gebraden ossenhaas met gegaarde knolselderij, aardappeltaartje en béarnaissesaus. Een schot in de roos. Het vlees is botermals en de saus heeft precies het zuurtje en de dragon dat hem zo bijzonder maken.
Het tweede hoofdgerecht is de gebakken skrei op witte boontjes en chorizo. Deze kabeljauw uit de Noorse wateren zien we steeds vaker in de restaurants opduiken. En terecht, want het is een heerlijke stevige vis. Onze skrei was helaas wat bescheiden geproportioneerd. Jammer, want met de saus van ibericoham en olijfolie leverde de keuken een gerecht af dat naar meer smaakte.
Als dessert: Vacherin van zwarte bessen en vanilleijs en een Irish Coffee met geslagen room. Prima, al moesten we wel even om de friandises bij de koffie vragen.
Wijnkaart
Een leuk aanbod van over het algemeen betaalbare wijnen. Zeven open rode en witte wijnen. Nieuwe wereld en oude wereld, een Sauvignon uit Nieuw Zeeland mag nog op de kaart, maar daar wordt aan gewerkt.
Verder nog
- Gratis wifi
- Betaald parkeren voor de deur
- Royale en nette toiletten
- Afstand tussen de tafels voldoende om vertrouwelijk te kunnen praten
Oordeel
Over Restaurant Wilhelminapark bereikten ons verschillende berichten. Over de keuken was men over het algemeen lovend, de bediening daarentegen moest het vaak ontgelden. Ook was er nogal veel kritiek op de doorlooptijd van de gerechten. Kennelijk heeft de directie deze zaken goed opgepikt. Wij hadden in elk geval een aangename en zeer smakelijke avond. Dit restaurant is een uitstekende plek voor een zakelijke of particulier etentje. Een aanwinst voor Utrecht. Wij komen terug, zeker in de zomer als ook op het terras wordt geserveerd.
Detail
Veel personeel is gebleven. En dat geldt ook voor sommige oude klanten. Voormalig advocaat Dion Bartels (jarenlang stamgast) liet ook deze avond zijn gezicht even zien. Het gaat kennelijk weer goed met hem.
Cijferlijst
Ambiance 7,5 (minpunt voor de bank)
Keuken 9-
Bediening 8-
Heeft u wel eens in dit restaurant gegeten? We zijn benieuwd naar uw mening. U kunt uw oordeel hieronder kwijt.
![foto[12]](https://platform-duic.imgix.net/app/uploads/sites/2/2012/03/foto121-100x100.jpg)
![foto[11]](https://platform-duic.imgix.net/app/uploads/sites/2/2012/03/foto111-100x100.jpg)
![foto[10]](https://platform-duic.imgix.net/app/uploads/sites/2/2012/03/foto10-100x100.jpg)
![foto[9]](https://platform-duic.imgix.net/app/uploads/sites/2/2012/03/foto9-100x100.jpg)
![foto[19]](https://platform-duic.imgix.net/app/uploads/sites/2/2012/03/foto19-100x100.jpg)
![foto[20]](https://platform-duic.imgix.net/app/uploads/sites/2/2012/03/foto20-100x100.jpg)

![foto[2]_1](https://platform-duic.imgix.net/app/uploads/sites/2/2012/03/foto2_1-100x100.jpg)
![foto[3]_1](https://platform-duic.imgix.net/app/uploads/sites/2/2012/03/foto3_1-100x100.jpg)
![foto[7]](https://platform-duic.imgix.net/app/uploads/sites/2/2012/03/foto7-100x100.jpg)
![foto[8]](https://platform-duic.imgix.net/app/uploads/sites/2/2012/03/foto8-100x100.jpg)
![foto[13]](https://platform-duic.imgix.net/app/uploads/sites/2/2012/03/foto13-100x100.jpg)
![foto[14]](https://platform-duic.imgix.net/app/uploads/sites/2/2012/03/foto14-100x100.jpg)
![foto[15]](https://platform-duic.imgix.net/app/uploads/sites/2/2012/03/foto15-100x100.jpg)
![foto[1]_1](https://platform-duic.imgix.net/app/uploads/sites/2/2012/03/foto1_1-100x100.jpg)
![foto[5]](https://platform-duic.imgix.net/app/uploads/sites/2/2012/03/foto51-100x100.jpg)
![foto[16]](https://platform-duic.imgix.net/app/uploads/sites/2/2012/03/foto16-100x100.jpg)
7 Reacties
ReagerenMooi artikel, maar Vincent van Vulpen heeft al enige jaren geen bemoeienis meer met Filemon&Baucis. Hij is wel degene die deze zaak heeft opgezet
kunnen de foto’s groter gemaakt, zoals vroeger met pop ups?
Wij vonden de keuken werkelijk uitstekend, maar de bediening erg slecht (tussen iedere gang een uur en geen aandacht tussendoor voor water, wijn of wat dan ook).
Wat een heerlijke verrijking weer deze rubriek
Martijn,
Die ervaring had ik ook. Maar dat was al weer even geleden. Wanneer heb jij daar gegeten? Ik begrijp dat het restaurant zich de kritiek heeft aangetrokken.Of toch niet?
Nee helaas niet, het was vier weken geleden. Volgens mij is de bediening niet vervangen, want mijn tafelgenoot herkende dezelfde gezichten (en blijkbaar ook niet opgeleid).
Gisteren avond gegeten in het restaurant voor de eerste keer.
Ik heb een glutenvrij dieet en helaas was dit niet bij iedereen bekend die de gerechten inzetten.
Of moest nadat de gerechten ingezet waren even gevraagd worden in de keuken of het gerecht glutenvrij was.
Daarin tegen moet ik zeggen dat ik heerlijk heb gegeten met mijn zoon en partner.
Ik kom hier zeker nog een keer terug op korte termijn.