Lijsttrekkersstrijd D66 Utrecht met Maarten Koning: woningbouw, energie en verbinding Lijsttrekkersstrijd D66 Utrecht met Maarten Koning: woningbouw, energie en verbinding

Lijsttrekkersstrijd D66 Utrecht met Maarten Koning: woningbouw, energie en verbinding

Lijsttrekkersstrijd D66 Utrecht met Maarten Koning: woningbouw, energie en verbinding
Aan het eind van deze maand moet duidelijk worden wie D66 Utrecht de komende jaren gaat leiden. Raadsleden Maarten Koning en Ellen Bijsterbosch nemen het tegen elkaar op. Beiden willen lijsttrekker worden en volgend jaar de gemeenteraadsverkiezingen winnen. Nu is GroenLinks nog de grootste in Utrecht, maar bij de recente Tweede Kamerverkiezingen kreeg D66 veel meer stemmen in de stad.

Aan het eind van deze maand moet duidelijk worden wie D66 Utrecht de komende jaren gaat leiden. Raadsleden Maarten Koning en Ellen Bijsterbosch nemen het tegen elkaar op. Beiden willen lijsttrekker worden en volgend jaar de gemeenteraadsverkiezingen winnen. Nu is GroenLinks nog de grootste in Utrecht, maar bij de recente Tweede Kamerverkiezingen kreeg D66 veel meer stemmen in de stad.

In een van de kortste straatjes van Utrecht, nog geen 50 meter lang, kwam Maarten Koning in 2009 te wonen. Tijdens zijn studies politicologie en bestuurskunde ging hij wonen aan de voet van de Domtoren in de Servetstraat. Die Domtoren is ook zijn eerste actieve herinnering aan Utrecht. Toen hij zes was ging hij met vriendjes tijdens een verjaardagspartijtje de toren beklimmen en uitkijken over de stad. Dat is ongeveer dertig jaar geleden. Ondertussen zit hij alweer zeven jaar in de gemeenteraad.

Hij wil er graag nog zeker vier jaar aan vastplakken, maar dan wel als fractievoorzitter. De leden van D66 kunnen eind mei stemmen en kiezen tussen Maarten Koning en Ellen Bijsterbosch. Zij maakte eerder dit jaar al bekend voor de positie te gaan en maakte vooral indruk door – tegen de lijn in van de coalitie, waar ook D66 inzit – op te roepen sneller te gaan bouwen in Rijnenburg.

Om met dat laatste te beginnen, wil jij ook sneller gaan bouwen in polder Rijnenburg?

“We kunnen op z’n vroegst over 15 jaar huizen gaan bouwen in de polder. Als we dat iets willen versnellen moeten we er heel veel geld in steken. Dat is niet realistisch. Daarbij zijn we voor dit soort grote ontwikkelingen heel erg afhankelijk van rijksgeld en het Rijk heeft nog geen cent vrijgemaakt voor openbaar vervoer naar Rijnenburg. Laten we ons nu vooral eerst richten op de bestaande stad. Ondertussen werken we natuurlijk door aan plannen voor de nieuwe stadswijk die in Rijnenburg moet komen. En gebruiken we de ruimte in het noorden van die polder voor de opwekking van duurzame energie met windmolens en zonnevelden.”

Wordt er niet al genoeg geïnvesteerd in duurzame energie in Utrecht?

“Wat we nu doen is een druppel op een gloeiende plaat. Ongeveer 1 procent van de begroting gaat naar duurzaamheid. Dat bedrag moet groter. Ik denk dat het goed is als we huiseigenaren en woningcorporaties verder gaan helpen met het verduurzamen van panden. Particulieren snappen wel dat dit belangrijk is, maar ze weten vaak niet hoe ze dit moeten aanpakken. Daar moeten we bij gaan helpen. Dat is goed voor het klimaat, maar meestal ook voor de portemonnee. Dit soort investeringen door woningeigenaren verdienen zich vaak terug. Nieuwbouw moet natuurlijk al helemaal duurzaam zijn en zo circulair mogelijk.”

We zitten wel midden in een woningcrisis. Hoe moet dat aangepakt worden dan?

“We hebben in de stad nog genoeg loze ruimte waar we ons op moeten richten. Ik investeer liever in het versnellen van het bouwen van woningen in de bestaande stad. Zo is er bijvoorbeeld bij Papendorp maar ook bij Koningsweg-Lunetten nog ruimte. En belangrijk: daar ligt ook al goed openbaar vervoer.”

Ook heb je het idee geopperd om een kooppremie beschikbaar te maken. Wat is dat precies?

“Tien jaar geleden konden 25-jarigen nog in hun eentje een huis kopen. Nu is het voor twee mensen met een middeninkomen zelfs niet meer te doen. Een van mijn ideeën is inderdaad het invoeren van een kooppremie. Hiermee kunnen starters een extra leendeel afsluiten waar de gemeente garant voor staat. Zo kunnen starters bijvoorbeeld tot 50.000 euro extra lenen. Het afbetalen doen ze naar draagkracht. Zo moet het ook voor starters weer mogelijk worden om een koophuis te krijgen.”

Blijft Utrecht wel leefbaar als we veel meer gaan bouwen in de stad?

“Dat is juist hetgeen waar we op een verstandige manier sturing aan moeten geven. We willen genoeg woningen voor Utrechters en voor mensen van buiten de stad die een woning zoeken. Maar we moeten ook zorgen voor voldoende ruimte in de stad om van te genieten. De parken moeten de juiste voorzieningen hebben, er moeten genoeg horecaterrassen zijn en plekken om te sporten. We moeten ook gewoon slimmer met de huidige ruimte omgaan. Ik denk bijvoorbeeld echt dat deelautovervoer een flinke bijdrage kan leveren. Er is al eens eerder berekend dat als iedereen veel meer deelauto’s zou gebruiken, we maar een achtste van de auto’s nodig zouden hebben. Wat dat al niet betekent qua ruimtewinst op straat. Ik zou iedereen die nieuw in Utrecht is wel een half jaar lang gratis een deelauto willen aanbieden. Daarmee laat je de inwoners kennis maken met het concept en wordt het een stuk populairder.”

En nu dus een strijd tussen jou en Ellen, is dat goed voor D66?

“Het is goed dat er wat te kiezen valt en dat er een ideeënstrijd ontstaat binnen D66. Ik daag Ellen daarop uit. Volgend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen en ik wil dan het beste resultaat ooit in Utrecht neerzetten. Ik wil samen met de partij de koers gaan bepalen voor de komende jaren. D66 doet het landelijk goed en ook in Utrecht waren we de grootste partij. De vooruitzichten zijn supergoed, dat moeten we gaan benutten.”

Wat voor leider krijgt D66 met jou als lijstrekker?

“Ik wil vooral verbindend en zichtbaar zijn. Ik ben iemand die graag met iedereen wil samenwerken. We mogen het oneens zijn, maar blijven met elkaar in gesprek. De afgelopen jaren heb ik goed kunnen samenwerken met coalitiepartijen, maar ook met oppositiepartijen. Ik heb resultaten behaald met de aanleg van nieuwe fietstunnels, met de uitbreiding van terrassen en ons drugsmanifest. Daarnaast vind ik het erg belangrijk om zichtbaar te zijn. We hebben de afgelopen jaren laten zien waar we voor staan. D66 is een optimistische partij die niet houdt van gezeur, maar die de stad verder wil brengen. We bepalen de agenda en we claimen onze ruimte in de gemeenteraad. Ik denk ook dat het belangrijk is om met onderwerpen bezig te zijn waarvan Utrechters ook echt resultaat zien. Die onderwerpen zijn relevant voor de stad. En soms moet je in de politiek een lange adem hebben, zoals we jarenlang in de Tweede Kamer gestreden hebben voor bijvoorbeeld abortus en euthanasie. Op goede plannen krijg je uiteindelijk andere partijen mee.”

Hoe ziet de komende tijd er nu uit?

“Ellen en ik worden officieel nog gepresenteerd aan alle D66-leden en we gaan nog in debat. Tussen 17 en 30 mei mogen alle leden dan hun stem uitbrengen.”

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
  1. Subsidie

    Die kooppremie is het domste idee wat ik de afgelopen jaren heb gelezen. Het enige wat dat doet is de prijzen verder doen stijgen. Bovendien is het totaal niet moreel verantwoord om de gemeente als bank in te zetten en gemeenschapsgeld in te zetten voor goedkoop krediet. Dit is geen overheidstaak. Ook aan dat geneuzel over ‘verbinding’ heb ik een gruwelijke hekel. Totale nietszeggendheid is het.

  2. Hns

    Er mist nog een onderwerp in zijn “vlammende” betoog. De XTC-shop of handel!! D66 = vergane glorie🥴

  3. Esrin W.

    En niét te vergeten natuurlijk de legalisering van XTC. Waarom wordt dit niet genoemd? Of wil men dit liever niét al te breed uitgemeten in de media hebben omdat er intern wat “discussie” over is geweest.

  4. W

    Prop alles maar lekker vol in Utrecht!!!
    Wat blijft er nog over van die paar schamele ruimtelijke stukjes in Utrecht?!
    -We overlopen elkaar nu al,
    -veel te druk overal en
    -veel te veel overlast van elkaar en
    -door elkaar!
    En daardoor helaas veel meer last bij epidemieën!

  5. Pee

    Er moet eens goed nagedacht worden over het dichtbouwen van de stad utrecht.
    Meer mensen op minder ruimte creëren specifieke problemen .
    Men ziet alleen de voordelen van het dichtbouwen maar de nadelen zijn minstens even groot maar die zetten ze gewoon aan de kant.
    Dat is niet bijster slim om dat te doen.
    Door zo’n houding aan te nemen duidt alleen maar aan dat het toch gewoon dicht gebouwd gaat worden en de problemen die dat gaat opleveren zien ze dan wel weer.
    Ze vergeten daarbij dat ze niet meer terug kunnen .

  6. Don

    Wat onderscheid d66 van groen links in de gemeente Utrecht. Zoals te doen gebruikelijk bij d66 waaien ze met alle winden mee en in de gemeente utrecht is dat met groen links. Kortom eenstem op d66 is een stem op groen links en gezien die gehalveerd zijn zou ik de ambities een beetje bij stellen.

  7. Katja

    Kooppremie ? En ik maar steeds meer WOZ betalen omdat ik toevallig een koophuis heb. En nee, ik heb een klein inkomen, en nee, geen groot huis met tuin of balkon.

  8. Arjan Verhoeven

    OK, ik wacht toch nog even met het te koop zetten van mijn vorige huis totdat ik die 50K ook nog in mijn zak mag steken. Het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor 35- leverde me ook al 10K op. Ga vooral zo door!

  9. Josje

    @ Katja

    En je huis wordt ieder half jaar (!) 50.000-100.000 meer waard.

    Er zijn mensen die hun startershut in de Randstad verkocht hebben en een kasteel in de provincie gekocht hebben, incl. landerijen. Misschien een tip voor je.

    Je eenvoudige koophuis zonder tuin of balkon levert waarschijnlijk al ruim 425.000 euro op, terwijl het een poos geleden 150.000 euro was. Daarmee kan je ook je hypotheek dubbel en dwars af betalen, als je dat al zou willen.

    Zie het als een tip.

  10. Utrechter2

    @Josje: zoals Scherpschutter retorisch vraagt: of worden de Euro’s gewoon minder waard? Dat elke econoom vroeger trouwens gewoon zou hebben voorspeld bij geldverruiming en geldpersbeleid!

    Je tipt helpt alleen voor mensen die voor de waterbedrimpel uit hun huis in de provincie kopen. Daarna gelden voor de regio en provincie gewoon: je koopt meer huis voor je geld maar dan woon je ook verder van het werk. Iets wat iedereen al jaren weet, alleen door het sterk te overdrijven breng je het als iets nieuws.

    Als Katja haar huis met heel veel winst verkoopt dan zal zij net als iedereen ontdekken dat ze voor een zelfde soort huis al die winst weer kwijt is.

  11. Scherpschutter

    Kan iemand mij wellicht uitleggen wat nu eigenlijk nog het verschil is tussen D66 en GroenLinks in Utrecht (of landelijk)? Als je me zou hebben verteld dat dit artikel door Lot van Hooijdonk was geschreven had ik het namelijk zo voor waar aangenomen…

    Tijd dat de groen-socialisten van Groenlinks en D66 fuseren. Het begint nu wel een beetje kolderiek te worden.

  12. D66’er

    Veel gebakken lucht bij deze kerel en dat plan van die kooppremie lijkt nergens naar. Vond ik zijn opponent een stuk inspirerender overkomen. Zeg ik als D66-stemmer.

  13. Scherpschutter

    @Utrechter2

    Chapeau. Ik denk dat u een van de weinigen op deze website bent die werkelijk begrijpt dat huizen intrinsiek vrijwel letterlijk NIETS meer waard worden. Het geld wordt simpelweg waardeloos….Er is geen huizencrisis. Er is een monetaire crisis.

    Het is in dit licht bezien ook wel amusant en enigszins aandoenlijk dat D66 heerschap voorstelt om de gemeente EN startende kopers nog eens met 50k extra schuld op te zadelen (LOL), een beetje als de spreekwoordelijke pyromaan die vuur met olie denkt te blussen…vindt u niet?

    Er is niets geleerd van 2008. Get ready! De volgende mega-beurscrash is onderweg. Eersteklas handelswaar is binnenkort weer met 80% korting in de aanbieding. De huizen volgen 2-3 jaar later weer. Kan niet wachten! 😉

  14. HArry

    Stoppen met dat ONdemocratische UN-agenda 2030 plannetje. “You will own nothing and be happy”

  15. Koel Hoofd

    Totaal ongeloofwaardig verhaal.
    De zoveelste theoretische bestuurder met aangeleerde politieke antenne.
    Of is het nou andersom?

  16. Peet

    Maarten de koning en verbinden
    Ondanks herhaalde verzoeken gaat hij nooit in gesprek met Binnenstadsbewoners
    Maarten de koning praat alleen met horecabedrijven
    Meer meer meer D66 herriehoreca

  17. cas

    Wel knap hoe D66 van liberaal naar extreem neoliberaal is gegaan zonder de individuele vrijheden aan de burger te geven.
    Nu komt er weer een kortzichtige visie die 2 jaar een boost geeft en 10 jaar ellende op alle vlakken. Maar hé dan is hij immers weer ergens anders alles aan het slopen.

  18. Utrechter2

    @Scherpschutter: de schuldencrisis is “opgelost” door meer schulden te maken. Het is de transfer richting schuldenaren (waaronder alle overheden) betaald door mensen die zo dom zijn om te sparen (voor de studie van hun kinderen, pensioen of voor tegenvallers).

  19. Josje

    Ah, de complotwsappies zijn weer paraat.

    Het erge is: door alles op een complot te gooien, wordt het lastig om het over de echte politieke problemen te hebben. Namelijk: corruptie, belangenverstrengeling, een TE neo-liberale agenda, te veel macht van het internationaal opererende bedrijfsleven, te veel macht voor lobbyclubs en belangenclubs, e.d.. Daarnaast, buiten corruptie en belangenverstrengeling zijn het doelbewuste keuzes om het grote geld te veel invloed te laten hebben. Alles onder de mythe van de werkgelegenheid.

    UN plannen zijn overigens nooit ondemocratisch, want ze worden hoofdzakelijk door democratisch gekozen regeringen vastgelegd en vastgesteld.

    Grappig dat de reaguurders weer eens doen alsof ze met hun propaganda op werkelijk ieder (sociaal) medium denkbaar, van lokale nieuwssite, tot de FB-pagina’s van de NOS, een “werkelijkheid” weerspiegelen. Ze proberen de werkelijkheid te beïnvloeden. Negatief. Met name progressieve bewegingen de kop in te drukken. Dit juist om een bepaalde status-quo in stand te houden en de macht juist bij het conservatieve kapitalisme te laten. Dit om de rijksten en machtigsten der aarde gewoon op hun posities te laten zitten, de mensen die achter de schermen aan de touwtjes trekken.

    Daarom moet er ook een waas aan complotten opgetrokken worden.

  20. Josje

    @ Utrechter 2

    Dat is dus een mythe. In nagenoeg alle provincies, op een uithoek in Noord-Oost Groningen en een hoekje van Zeeland na, zie we prijsontwikkelingen op woninggebied (nog niet exact hetzelfde prijsniveau) als in de Randstad en wordt er overboden op huizen. Huizen zijn vaak al verkocht als ze nog te koop staan op Funda (veel huizen belanden daar nog niet eens).

    Zelfs in provinciale steden als Venlo zien we Randstedelijke prijsontwikkelingen, weliswaar lopen ze een bepaalde periode achter qua prijsontwikkelingen, maar ook dit soort steden beginnen nagenoeg onbetaalbaar te worden voor mensen met een modaal salaris.

    De ontwikkelingen van huizenprijzen hebben weinig met de inflatie te maken. Ze stijgen veel en veel harder in vergelijking met de inflatie.

    Dus nee, Scherpschutter had dus geen gelijk door te stellen dat je aan de hand van huizenprijzen een ontwaarding van geld kan aflezen. er is wel een lichte ontwaarding, maar niet in die mate/ op het niveau van de huisprijsontwikkelingen.

  21. Utrechter2

    @Josje: prijsverschillen tussen Randstad en provincie zullen er altijd zijn en ik heb nooit beweerd dat de huizenprijzen in de provincie de afgelopen eeuw niet gestegen zijn.

    En als je me al eerder had gevolgd op DUIC dan weet je dat ik heel veel zaken benoem die een oorzaak zijn achter de woningmarktcrisis. Maar ik steun Scherpschutter in de zin, dat de monetaire oorzaak erg onderbelicht is. En dat het fakewelvaart is: er zijn steeds meer inkomens nodig om door de tijd heen HETZELFDE huis te kunnen kopen/financieren. Als er welvaartstoename is dat is het omdat huizenkopers internen op hun pensioen (lage rente), en een transfer krijgen van de mensen met spaargeld maar zonder geld.

  22. Scherpschutter

    @Josje

    Kunt u -ter mijner plezier- eens uit de doeken doen welk inflatiecijfer u exact gebruikt om tot een dergelijke conclusie te komen?

  23. Kadoendra

    Religie komt uit het Grieks en staat voor verbinding.

    D’66 is al sinds mensenheugenis bezig met individualisme en individualisme staat haaks op verbinding.

    De oorzaak van de politieke crisis in Den Haag heeft er alles mee te maken dat heel veel Nederlandse regeringen en uiteindelijk ook veel politieke partijen in de Tweede Kamer niet veel verbinding hebben met heel veel burgers.

    De oorzaak van de jarenlange ellende met de kinderopvangtoeslag moet gezocht worden in de VVD visie dat de bestaande onderkant van de Nederlandse maatschappij keihard aangepakt moet worden en deze visie heeft niet alleen als een grote rode draad door heel veel regeringen gelopen maar ook door de meeste politieke partijen in de Tweede Kamer.

    De VVD visie dat de bestaande onderkant van de Nederlandse samenleving keihard aangepakt moet worden is ook te zien in de door VVD, CDA, SGP, PVV gewenste wet dat elk uitkeringsgerechtigd persoon mee moet werken aan een huiszoeking ongeacht er een verdenking is van een strafbaar feit.

    In eerste instantie steunde de PvdA, D’66 en GroenselectiefLinks in de Tweede Kamer deze wet niet, maar uiteindelijk hebben deze drie partijen in de Eerste Kamer deze wet vol gesteund!

    Een rechtszaak over een bijstandsgerechtigde mevrouw die voedsel kreeg van haar moeder en voor dit feit voor de rechtbank duidelijk werd gemaakt dat zij hierdoor een fraudeur was is dus uiteindelijk het gevolg van de bovenstaande wetgeving!

    Als D’66 het heeft over verbinding dan hebben ze het over hun verbinding met het door hun jarenlang gesteunde gevoelloze beleid in Nederland.

  24. Utrechter2

    @Josje: welke complottheorieën zit u hier trouwens?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).