‘In dit restaurant zit mijn hart en ziel’ | De Utrechtse Internet Courant ‘In dit restaurant zit mijn hart en ziel’ | De Utrechtse Internet Courant

‘In dit restaurant zit mijn hart en ziel’

‘In dit restaurant zit mijn hart en ziel’

Ooit zat hier discotheek Image, the place to be voor hip jong Utrecht. Daarna was onder meer restaurant Soms gevestigd op de Bilstraat 47. In september opende bar restaurant Inspired er zijn deuren. In gesprek met Jeroen van de Velde, de nieuwe eigenaar.

Het is dinsdagavond. Met vier vrienden gaan we eten bij Inspired. Eerst maar eens een wijntje. Het wordt een Viognier van het Argentijnse wijnhuis Luigi Bosca. Een krachtige droge wijn die, ik citeer tafelgenoot Stanley, ‘vraagt om eten’. En dat krijgen we: Turks brood met een dipje van Aziatische pesto met munt, koriander en sesamolie. Daarna het voorgerecht: we kiezen voor geitenkaas uit de oven, gefrituurde sushi en gebakken coquilles met truffelaardappel. Gastheer Jeroen van de Velde vertelt intussen over het pad dat hem naar Inspired leidde.

Wildschut & Ouwe Dikke Dries

Dansschool Wildschut, daar begon het. Als scholier spoelde Van der Velde er glazen, later was hij de snelle jongen achter de bar: ‘Teilen met wijn, meiden versieren – de voetbalkantine was er niets bij.’ Froger, Borsato, Guus Meeuwis: allemaal traden ze bij Wildschut op. Het waren mooie tijden. Van der Velde ging HTS Confectie studeren. Hoewel – van studeren kwam niet veel terecht. ‘90% van de studenten bestond uit vrouwen. Een heteroman als ik voelde zich als een kind in een snoepwinkel.’ Hij maakte zijn studie niet af. Zijn vrienden van de dansschool hadden inmiddels café Ouwe Dikke Dries gekocht en vroegen hem achter de bar te komen staan. ‘Ze kwamen handen tekort. Die zaak ontplofte van het succes.’ Het werk achter de bar zag hij echter als iets tijdelijks. ‘Van huis uit had ik de boodschap meegekregen dat je met de horeca geen stabiel leven op kon bouwen.’ En dus ging hij werken in de confectie en later in de ICT. Hij kocht een huis en trouwde. Het leven kabbelde voort.

Puur

Totdat vriend Remco, eigenaar van Filemon & Baucis en eetcafé ’t Pakhuis, hem in 2005 op De Knipoog wees aan de Lange Jansstraat. Het restaurantje kwam te koop. Van der Velde waagde de sprong: samen met Remco’s vriendin Monique zette hij eetcafé Puur op. Een geweldige uitdaging. ‘Een biercontract afsluiten, leveranciers bepalen, professioneel koken: bij Puur heb ik het vak geleerd. Zes jaar had ik het daar fantastisch naar mijn zin. Maar eind 2010 sprak mijn vrouw de woorden: “Vind je het nog wel leuk?” En ik besefte dat ik het saai begon te vinden.’ Hij praatte met zijn compagnon Monique. ‘Ik houd het hier nog wel 20 jaar vol,’ zei zij. ‘Ik nog geen 20 dagen,’ antwoordde Van de Velde. De uitkoop werd geregeld.

Onwerkelijk

Tijd voor langdurig dromen over de toekomst was er niet – een week later, op Valentijnsdag, ging de telefoon. Een oude vriend van Van de Velde. ‘Restaurant Soms is failliet,’ meldde hij. ‘Als jij het hebben wilt, moet je morgen langskomen en beslissen. Doe je het niet, dan bel ik een ander.’ Twee dagen later was Van de Velde eigenaar van het restaurant. ‘Het was heel onwerkelijk. De halfvolle glazen stonden hier nog op tafel, het complete interieur werd door de Belastingdienst bij opbod verkocht.’ Van der Velde stond erbij en keer ernaar. Koelkasten met de vissen er nog in werden naar buiten gedragen, de lampen, nog brandend, van het plafond geknipt.

Zeewolf & red snapperfilet

Het hoofdgerecht is intussen geserveerd. Voor mij kalf met een sausje van marsala, voor vrienden Chris, Martijn en Stanley zeewolf, tonijn met sojaknoflook en gember en een red snapperfilet met Aziatische saus. Het smaakt verrukkelijk. Van der Velde meldt dat culinair recensent Dirk de Moor van het AD – UN bij hem op bezoek geweest is en het restaurant met een 7,5 beoordeelde. En terecht.

Loungegedeelte en open keuken

Na de koop ging Van de Velde direct aan de slag. Vier maanden van verbouwen volgden. Hij koos voor een sfeervol loungedeelte voor in de zaak, een bargedeelte in het midden en een restaurantgedeelte achterin. ‘Ik wil dat mijn gasten in beweging komen: borrelen aan de bar, achterin de zaak iets eten en dan met koffie en een drankje lekker op de bank, met uitzicht op de Biltstraat.’ Ook maakte hij een open keuken: ‘Zo kunnen we gastheerschap en koken combineren.’

Biltstraat bruist

Op 5 september opende de zaak. De eerste dagen vulde Van de Velde loungehoek en bar met vrienden en familie. Inmiddels stroomt het publiek spontaan toe. Van de Velde en zijn collega’s kijken vol vertrouwen naar de toekomst. Aan het gastheerschap van Jeroen zal het niet liggen: bij het dessert van limoncellotaart komt hij aangesneld met een dessertwijntje uit Spanje, nog over uit de wijnkelder van Soms. De Biltstraat bruist – en dat merk je bij Inspired. Jeroen van der Velde: ‘In dit restaurant zit mijn hart en ziel. Ik hoop dat mensen dat kunnen merken.’

Olga Leever, tekstschrijfster en bestuurslid Utrecht Netwerk

Bar restaurant Inspired, Biltstraat 47 http://www.inspired-utrecht.nl/  http://twitter.com/#!/Inspiredutrecht

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).