Sabreren? Had ik nog nooit van gehoord. Ik ben dan ook een eenvoudig meisje. Maar sinds het wijnevent Chateau Utrecht, afgelopen woensdag, ben ik geheel op de hoogte. Een verslag van alweer het vierde event van het Utrecht Netwerk.
Stapels fietsen voor de deur bij wijnhandel Grapedistrict aan de Burgemeester Reigerstraat. De eerste bezoekers nippen aan hun glas prosecco als ik naar binnen stap. Hoe zijn ze hier verzeild geraakt? ‘Een vriend nodigde me uit.’ ‘Ik moest mee van mijn buurman.’ ‘Ik las het op LinkedIn.’ Aha. LinkedIn. Ja, zo is het gekomen. Sinds 2009 bestaat de LinkedIn-groep Utrecht Netwerk, die inmiddels ruim 10.000 leden telt. Was de groep de eerste anderhalf jaar vooral een online community, het afgelopen jaar startten oprichters Godfried Boogaard en Martijn Klein ook met IRL-events. En met succes: in no time lopen ze vol. Zo ook het laatste event, SocialBusiness030 in Galgenwaard, over de waarde van social media in een zakelijke omgeving. Het evenement trok maar liefst 450 bezoekers. Tijdens Social Business kwam Martijn Klein in contact met Fianne Bremmer van Grapedistrict – en dit contact leidde tot Chateau Utrecht, de wijnproeverij van 14 september. Het eerste evenement met een toegangsprijs. Voor ons even afwachten wat dit zou betekenen voor de opkomst. Was het een drempel? Bepaald niet. Ook voor dit event meldden mensen zich in razend tempo aan. Het geheim zit ‘em waarschijnlijk in het Utrechtgevoel waar Godfried over spreekt in zijn openingsspeech: ‘Mensen om de hoek worden steeds belangrijker. We hebben veel digitaal contact, maar het mooist is het toch als we elkaar de hand schudden en in de ogen kijken, als er een lach op ons gezicht verschijnt.’ Speciale gast van vanavond is wethouder van Volksgezondheid Victor Everhardt. Hij geeft aan blij te zijn met een initiatief als het Utrecht Netwerk, dat de sociale cohesie in de stad versterkt.
En dan begint de proeverij. Verschillende witte en rode wijnen komen voorbij. We krijgen aanwijzingen van de medewerkers van Grapedistrict: ‘Je mag slurpen.’ Mijn favoriet: La Combe de Grinou, een Sauvignon Blanc uit 2010. Het gezelschap proeft, eet en drinkt, maar maakt vooral lol met elkaar. Nieuwe contacten worden gesloten, visitekaartjes en twitterberichten gaan over en weer. Drie Utrechters doen een poging een fles bubbels te sabreren. De mannen hebben moeite met de sabel, maar stoere vrouw Sonja de Hair, grafisch ontwerpster, slaat hals en kurk met één krachtige beweging van de fles. Luid applaus klinkt, de bubbels vloeien en verder gaan de gesprekken weer. Totdat de echte diehards Grapedistrict verlaten en (begrijp ik uit hun twitterberichten) elders in de stad gaan ‘afbieren’.
Olga Leever, bestuurslid Utrecht Netwerk.
Lees de twitterstream van Chateau Utrecht via #we030
1 Reactie
ReagerenBestaat er al een term “”afduicen””?