Eerste bewoners van nieuwe Utrechtse wijk Cartesius nemen binnenkort intrek in nieuwe woningen Eerste bewoners van nieuwe Utrechtse wijk Cartesius nemen binnenkort intrek in nieuwe woningen

Eerste bewoners van nieuwe Utrechtse wijk Cartesius nemen binnenkort intrek in nieuwe woningen

Eerste bewoners van nieuwe Utrechtse wijk Cartesius nemen binnenkort intrek in nieuwe woningen
Bron: FlyBy Productions
De eerste woningen in de nieuwe stadswijk Cartesius worden, na anderhalf jaar bouwen, over twee weken opgeleverd. Vanaf vrijdag 14 april vindt de oplevering van project Solo plaats, dat bestaat uit de eerste tachtig huurwoningen van de nieuwe wijk. De gebiedsontwikkeling van Cartesius bestaat uit zes fases met in totaal 2852 woningen. 

De eerste woningen in de nieuwe stadswijk Cartesius worden, na anderhalf jaar bouwen, over twee weken opgeleverd. Vanaf vrijdag 14 april vindt de oplevering van project Solo plaats, dat bestaat uit de eerste tachtig huurwoningen van de nieuwe wijk. De gebiedsontwikkeling van Cartesius bestaat uit zes fases met in totaal 2852 woningen. 

Fase 1 bestaat uit twee woongebouwen: ‘Solo’ dat als eerste opgeleverd wordt en ‘Track’ dat later dit jaar in gebruik moet worden genomen. In de eerste fase zijn er 322 woningen ontwikkeld, waarvan 92 procent in het middenhuursegment. Alle tachtig woningen in Solo zijn inmiddels verhuurd. 

Diverse woningen

Op de begane grond zijn zeven middenhuur- en atelierwoningen en er is ruimte voor daghoreca en culturele bedrijvigheid. Op de andere verdiepingen zijn tien ‘friendswoningen’ en 63 middenhuurwoningen gerealiseerd. Alle appartementen hebben ingerichte keukens en badkamers, een eigen buitenruimte en zijn gebouwd rondom een binnenplaats met ruimte voor groen en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een ruime onderdoorgang geeft toegang tot deze binnenplaats en onderliggende fietsenstalling.

De friendswoningen zijn tussen de 96 en 110 vierkante meter en kunnen gehuurd worden door twee mensen die samen gebruikmaken van de woon- en werkkamer, keuken en overige gemeenschappelijke voorzieningen, maar elk een eigen slaap- en badkamer hebben. Volgens Cartesius was aan het aantal inschrijvingen te zien dat er veel vraag was naar dit type woning.

Craamkamer

De komende jaren wordt verder gebouwd aan fase 2 tot en met 6, het omliggende terrein en de parken. Er komen twee parken, een basisschool, sporthal, een supermarkt, horeca en diverse culturele en sportvoorzieningen. De wijk wordt autoluw, met veel ruimte voor groen en voor wandelaars en fietsers.

Om het gebied binnen fase 1 zo aangenaam mogelijk te maken voor de eerste bewoners, wordt volgens de ontwikkelaars veel zorg besteed aan de tijdelijke inrichting. Naast alle noodzakelijke voorzieningen zoals afvalcontainers en een parkeerterrein, wordt het terrein voorzien van groen en zullen bomen uit de Craamkamer een plek krijgen. Deze bomen zijn elders in het gebied verwijderd vanwege de bouwactiviteiten en worden ‘opgeslagen’ totdat het park definitief wordt ingericht.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Leon

  Fijn. Veel plezier daar.

 2. Rob

  Niet mijn architectuur. Sommige gevangenissen zien er minder anoniem uit. Desalniettemin wens ik alle bewoners een mooi dak boven het hoofd.

 3. Koel Hoofd

  Laat ze er blij mee zijn.

  Kopers van de nog te bouwen blokken mogen de borst natmaken, 58m2 met balkon kost 450.000-480.000, dat maakt ruim 1 miljoen voor dik 170m2 huis met tuin een koopje. Intussen gaat de hypotheekrente wel weer omhoog…
  Het verkoopargument: jaarlijkse kilo’s CO2 emissiebesparing door je huidige woning te verruilen voor het peperduurzame konijnenhokje met balkon.
  Honger maakt rauwe bonen zoet en met fietsen kom je verder o.i.d.?

 4. S

  @kh: die prijzen zijn voor veel mensen geen probleem hoor. Zegt meer over jou denk ik…

 5. Freddy

  Streeft dit een omgebouwd kantoorgebouw? Het staat er n.l. Al een tijdje. Fiets daar vaak langs. Ziet er inderdaad niet zo gezellig uit.

 6. Massegast

  Jammer dat het volgebouwd wordt. Het was één van de laatste echt stille hoeken van de stad. Waar je – op fietsafstand – de drukke stad even achter je kon laten om wat te reflecteren of te mediteren. Over het gisten van de wereld bijvoorbeeld.

 7. Koel Hoofd

  @S
  Je krijgt toch echt veel meer huis met tuin in een leefbare groene omgeving voor je geld buiten Utrecht.
  De grote uittocht uit de betonnen eco-enclave is dan ook paar jaar geleden al begonnen. De meeste mensen zijn niet achterlijk, maar sommigen zijn dat wel.

 8. Rietje

  Hemel, wat lelijk weer

 9. Nina

  @S
  Het gaat er natuurlijk niet alleen om of je het KUNT betalen, maar ook of je het WILT betalen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).