Maximaal 300 vluchtelingen worden straks opgevangen in het voormalige gebouw van AlFitrah in Utrecht Maximaal 300 vluchtelingen worden straks opgevangen in het voormalige gebouw van AlFitrah in Utrecht

Maximaal 300 vluchtelingen worden straks opgevangen in het voormalige gebouw van AlFitrah in Utrecht

Maximaal 300 vluchtelingen worden straks opgevangen in het voormalige gebouw van AlFitrah in Utrecht
Het pand aan de Pahud de Mortangesdreef
Maximaal 300 vluchtelingen worden straks opgevangen in de voormalige moskee van Stichting AlFitrah in de Utrechtse wijk Overvecht. De verwachting is dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de locatie in de loop van de zomer gereed heeft.

Maximaal 300 vluchtelingen worden straks opgevangen in de voormalige moskee van Stichting AlFitrah in de Utrechtse wijk Overvecht. De verwachting is dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de locatie in de loop van de zomer gereed heeft.

Ondanks dat er in Utrecht de afgelopen tijd een aantal nieuwe opvangplekken voor vluchtelingen zijn bijgekomen, blijft de noodzaak voor nieuwe locaties volgens de gemeente onverminderd hoog. Daar komt nog eens bij dat de opvanglocatie aan de Joseph Haydnlaan hard toe is aan een verbouwing.

In november 2021 is in Utrecht een zoektocht gestart naar nieuwe geschikte plekken waar vluchtelingen opvangen kunnen worden. “Tijdens die zoektocht kwam de locatie aan de Pahud de Mortangesdreef 41 naar boven als enige geschikte locatie in de hele stad”, schrijft het college in een brief aan de raad.

Einstein

De eigenaar van het pand – waar voorheen de omstreden Stichting AlFitrah onderdak vond – staat volgens de gemeente open voor opvang van asielzoekers voor ten minste 3 jaar. De gemeente wil hier maximaal 300 vluchtelingen opvangen volgens het concept van Plan Einstein. Onderdeel hiervan is dat de vluchtelingen samenwonen met tussen de 30 à 60 jongeren, en daarnaast samen leren en samen werken.

De gemeente zegt tot slot dat de omvang van de vluchtelingenproblematiek ‘zodanig’ is dat alle wijken een steentje zullen bijdragen. Zo worden er op dit moment mensen opgevangen in Star Lodge Hotels, de Jaarbeurs, het voormalige pand van Holland Casino, aan de Joseph Haydnlaan en in De Meern. Omwonenden van Pahud de Mortangesdreef worden binnenkort uitgenodigd voor een informatieavond die op 11 april wordt georganiseerd in buurtcentrum De Dreef.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Het is geen voormalig moskee, maar een voormalige school. Waar ook een tijd een moskee in gevestigd was.

 2. Bill

  Als dat maar wel onze oosterburen uit de Oekraïne zijn, die hebben het als we kijken naar de genocide aldaar het hardst nodig en zijn zeer welkom in de buurt als we het over de diversiteit in die wijk hebben.

 3. Scherpschutter

  @Bill

  Genocide…?!

 4. Teringjantje

  Geen plek in de binnenstad, Wittevrouwen of Tuinwijk? Of zijn die linksstemmende NIMBY wijken vrijgesteld van “steentjes bijdragen”?

 5. Hans

  Ik help je even Meneer Sniper:

  https://nos.nl/artikel/2424085-tekenen-van-genocide-in-oekraine-maar-volkerenmoord-moet-wel-bewezen-worden

 6. Moniek

  Het kan me niet schelen hoe u het wilt noemen, Scherpschutter.
  Erg veel mensen zijn hoe dan ook dood.

 7. UTRECHTSE JANTJE

  TRIEST !!! Maar helemaal waar beste @ Bill , @ Hans en @ Moniek …. Dus @ Scherpschutter schiet weer eens helemaal mis ……………

 8. Koel Hoofd

  “De gemeente wil hier maximaal 300 vluchtelingen opvangen volgens het concept van Plan Einstein. Onderdeel hiervan is dat de vluchtelingen samenwonen met tussen de 30 à 60 jongeren, en daarnaast samen leren en samen werken.”
  Is dat handig? Mensen uit oorlogsgebieden met de nodige trauma’s bij verwende jonge Hollandse jeugd plaatsen?

  @Bill
  Genocide moet nog bewezen worden, dat heeft namelijk een juridische definitie en is géén propaganda middel.
  Ja er gaan in Oekraine nu zinloos en nodeloos mensen dood aan beide kanten, en ja dat is heel afschuwelijk want het zijn allemaal mensen die vaders/moeders/zonen/dochters zijn.
  Maar dit is nou oorlog, dat is per definitie afschuwelijk en gruwelijk. Helemaal als de Kadirov brigade, de Tsjetsjeense nietsontziende beesten, erbij worden gehaald want die luisteren alleen naar het hondenfluitje van opperbeest Kadirov.
  Maar bij genocide moet je toch echt denken aan de Holocaust, Srebrenica 1995, of aan Rwanda 1994.

 9. Scherpschutter

  @Moniek

  Absoluut waar en bijzonder tragisch (vooral omdat het zo eenvoudig te voorkomen was geweest en zo simpel op te lossen is), maar met genocide heeft de hele situatie uiteraard helemaal niets (maar dan ook echt niets) van doen. Het grenst aan krankzinnig om dat soort termen te bezigen.

 10. Scherpschutter

  @Hans

  Daar levert u opnieuw een uitstekende reden aan om de NOS af te schaffen.

 11. Pee

  de omstreden Stichting AlFitrah is zo omstreden dat ze gewoon weer een pand aan het zoeken zijn in utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).