Utrechts gemaakt: Kokkerellen bij Zus en Zo | De Utrechtse Internet Courant Utrechts gemaakt: Kokkerellen bij Zus en Zo | De Utrechtse Internet Courant

Utrechts gemaakt: Kokkerellen bij Zus en Zo

Utrechts gemaakt: Kokkerellen bij Zus en Zo
De zusjes van Zus en Zo. Foto's Marleen Stoker / DUIC
In de rubriek Utrechts Gemaakt staat een creatief, ambachtelijk of historisch product uit de stad centraal. In deze editie: Zus en Zo.

In de rubriek Utrechts Gemaakt staat een creatief, ambachtelijk of historisch product uit de stad centraal. In deze editie: Zus en Zo.

Kort nadat Anemoon (24) werd geboren, viel op dat ze zich minder snel ontwikkelde dan haar oudere zus Aster (26). Ze is nooit begonnen met praten. Het gezin was het erover eens dat Anemoon niet naar een dagopvang zou gaan, maar thuis een zo normaal mogelijk leven zou leiden bij haar familie. Haar dagbesteding: veganistisch bakken voor hun bakkerij Zus en Zo.

“De link die ze legde tussen de pot kaneel en koekjes eten is misschien wel het eerste verband dat ze ooit heeft gelegd”, zegt Aster. “Dat zijn we toen langzaam gaan uitbouwen.” Via de webshop kunnen mensen een bestelling plaatsen die de volgende ochtend vers wordt bereid. Sinds 2010 bakken de zusjes Fliers samen gebak, koekjes en taarten op bestelling in hun eigen keuken aan Krommerijn. Aster vindt bij haar zusje een zekere rust. “De wereld buiten gaat ontzettend snel. Ik ben altijd bezig met het volgende ding dat ik moet doen, maar als ik bij Anemoon ben hoeft dat niet.” Zonder elkaar zouden ze niet op deze manier aan het kokkerellen geslagen zijn.

Zonder elkaar zouden de bijzondere zussen niet op deze manier aan het kokkerellen geslagen zijn

Ondanks dat Anemoon 24 uur per dag zorg nodig heeft, komt ze als chef goed uit de verf. “Zij is meer van de zoetigheid, ik meer van de hartige dingen. Zo vullen we elkaar aan. Haar lievelingsrecept is kokos-citroentaart. Ik ben de laatste tijd zelf meer bezig met vegan kaasjes: kaas van noten gemaakt met camembertschimmel in het bijzonder.” De vegetarische keuken is hen met de paplepel ingegoten door hun ouders, die van 1995 tot 2010 eigenaar waren van natuurvoedingswinkel Ekodrôme in de Twijnstraat. Tegenwoordig is dat de Ekoplaza. Aster besloot zelf een stap verder te gaan en veganistisch te worden. “We zijn dus van die milieubewuste creepy weirdo’s”, zegt ze met een grijns terwijl ze wijst naar de wormencompostbak in de hoek van hun woonkamer.

“We bakken gewoon lekkere taarten en die zijn toevallig veganistisch”, zegt moeder Marinel. “Het doel is om goede, lekkere taarten te bakken en het recept te blijven verbeteren. Het andere doel van Zus en Zo is het zichtbaar maken van Anemoon en mensen met een beperking in het algemeen.” De begeleiding die Anemoon nodig heeft, wordt betaald van haar persoonsgebonden budget. Met de winkel spelen ze op dit moment quitte op de kosten die ze maken voor bijvoorbeeld de ingrediënten. Mochten ze uiteindelijk winst gaan maken, dan kan het gezin extra hulp voor Anemoon inkopen. Een echt winstoogmerk hebben ze eigenlijk niet; ze bakken voornamelijk voor andere sociale initiatieven, en zodat de jongedame kan doen wat ze het allerleukste vindt. Anemoon kan zo, ondanks alles, een zinvolle bijdrage leveren aan de maatschappij.

3 Reacties

Reageren
  1. Pien

    Mooi initiatief!

  2. Sjakie

    Prachtig initiatief van deze lieve mensen in de buurt & lekker eten!

  3. Rob

    Top meiden!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).