De Beurs krijgt tweede verdieping: “Maar behoudt het Beurs-gevoel” | De Utrechtse Internet Courant De Beurs krijgt tweede verdieping: “Maar behoudt het Beurs-gevoel” | De Utrechtse Internet Courant

De Beurs krijgt tweede verdieping: “Maar behoudt het Beurs-gevoel”

De Beurs krijgt tweede verdieping: “Maar behoudt het Beurs-gevoel”
Het enorme terras op de Neude met op de achtergrond De Beurs. Archiefbeeld DUIC
Ruim drie maanden lang gaat het misschien wel bekendste café van Utrecht dicht. De Beurs aan de Neude ondergaat een enorme verbouwing en krijgt daarmee onder andere een restaurant op de eerste verdieping met uitzicht op het plein. 

Ruim drie maanden lang gaat het misschien wel bekendste café van Utrecht dicht. De Beurs aan de Neude ondergaat een enorme verbouwing en krijgt daarmee onder andere een restaurant op de eerste verdieping met uitzicht op het plein. 

Al sinds de oprichting in 1996 is Theo Burger eigenaar van de kenmerkende rode horecazaak. Plannen om uit te breiden zijn er al sinds 2003, maar bleken lange tijd door regelgeving vanuit de gemeente niet mogelijk. Iets wat Café De Zaak ook lange tijd ondervond. Maar door een nieuw horecakader en door omringende ontwikkelingen als het Stayokay-hostel, de Neudeflat en de toekomstige bibliotheek zijn de regels voor uitbreiding versoepeld voor De Beurs. “En nu gaan we het ook echt helemaal vernieuwen”, vertelt Burger. “En dat is ook echt nodig. Het valt bijna uit elkaar. Alles van de kelder tot en met de zolder wordt nieuw. Dus ook de inrichting, het interieur en de wc’s.”

De staat van het pand is niet de enige reden voor de verbouwing, ook de wensen van de consument zijn de laatste jaren veranderd en daar wil Burger in mee. “Het assortiment in de horeca is de laatste jaren natuurlijk enorm veranderd en daar gaan wij nu in mee. We hebben nu bijvoorbeeld drie speciaalbieren op de tap, maar dat worden er vijftien. Er komen meer wijnen en ook de menukaart wordt een stuk uitgebreider. Daarnaast gaan we alles op houtskool grillen.”

De grootste verandering is de tweede verdieping die geopend gaat worden. Hier komt het restaurant te zitten, maar die zal tijdens dansavonden niet geopend zijn. “Het restaurant heeft straks echt een mooi uitzicht op het plein. Er zitten veel ramen aan de voor- en zijkant van het pand waar de tafels aan komen te staan. Op de tweede en derde verdieping komen straks ook nog vergaderzalen die afgehuurd kunnen worden. Het is best zonde dat we al die jaren niks met deze verdiepingen hebben kunnen doen.”

Skiwinkel

Burger was 26 jaar oud toen hij De Beurs begon in 1996. “De Neude was nog een parkeerplaats en dit was nog een winkel waar ze bergklim- en skispullen verkochten. Toen we het hadden overgenomen hebben wij uiteindelijk deze vier panden samengevoegd. We hebben het destijds gestart met het idee dat er meer nodig was voor studenten in de stad. Je had eigenlijk alleen de Woolloomooloo en omdat we zelf nog jong waren dachten we: The sky is the limit. Laten we overdag lunch serveren, ‘s avonds diner en laat op de avond de tafels en stoelen weghalen. Dat was heel apart in die tijd. Je zag mensen destijds echt denken: wat gebeurt hier?”

Inmiddels is de doelgroep is een stuk breder geworden. Volgens Burger is de plek uitgegroeid tot een echt stadscafé. “Iedereen kent De Beurs en iedereen moet zich hier op zijn gemak kunnen voelen. Dat we dag en avond hier al zo lang kunnen combineren, vind ik eerlijk gezegd wel grappig.”

Vide

Het Beurs-gevoel mag in de ogen van Burger door de grote verbouwing na 21 jaar niet verdwijnen. “Alles wordt anders, maar De Beurs moet wel De Beurs blijven. Het wordt wat meer van deze tijd en tegelijkertijd tijdloos. Wat dat betreft is het een groot voordeel dat we in een monumentaal pand zitten, we willen het gebouw daarom wat meer ‘laten spreken’. Zo kijk je nu tegen gipsplaten aan, maar we willen alle originele elementen zoals balken en vloerdelen laten terugkomen in het zicht. Als je straks binnenkomt, loop je tegen een bar aan met een vide erboven en een grote stalen trap erboven. Daarnaast zie je fustenkasten van acht meter hoog en staan er taptafels in de zaak. Het wordt echt heel gaaf”, besluit Burger.

Maandag 27 februari gaat De Beurs dicht. De planning is om rond 1 juni weer open te gaan. Half april gaat het terras wel alweer open.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).