Als inwoner van Utrecht is het wellicht niet iets waar je direct op let, maar de stad kent vele Bed & Breakfast locaties die jaarlijks duizenden toeristen trekken. De schatting is dat er een kleine honderd Bed & Breakfast adressen in de stad zijn. Hoe kom je er toe om een B&B te beginnen? Wat voor soort mensen bezoeken de stad? En uiteraard, wat is de ontbijt-specialiteit? Bert van Plateringen stapt de komende tijd in de wereld van Bed & Breakfast Utrecht.
“Ik heb een paar dagen in de Maliestraat gestaan om te zien hoe druk het was met fietsers en ander verkeer,” In de zoektocht naar een geschikte plek om een eigen koffiezaak met Bed & Breakfast te beginnen hadden Bas Sevenhuysen en Dave van Esterik hun oog laten vallen op een niet gebruikelijke plek voor je eerste eigen zaak. De Maliestraat is op het eerste gezicht vooral een rustige straat zonder winkels of restaurants. Toch zagen de twee jonge ondernemers kansen. “Na een paar dagen posten kwamen we erachter dat er best wel veel doorgaand fietsverkeer is. Naast de mensen in de buurt kwamen er dus zeker meer mensen door de straat. Dit was voor mij belangrijk om uiteindelijk voor deze locatie te kiezen,” vertelt Dave (36).
Een jaar geleden opende Dave en Bas hun koffiezaak Cornelis. Na een paar maanden ging ook de Bed & Breakfast open. De twee vrienden kijken tevreden terug op het eerste jaar. “Onze gasten in de Bed & Breakfast genieten vooral van de rust.” Precies tussen de drukke Biltstraat, Maliebaan en Nachtegaalstraat biedt de Maliestraat een opvallende rust. En dan te bedenken dat je als gast 47m2 met binnentuin hebt op een centrale plek in de stad.
“Ik heb veel gereisd en heb onder andere in Australië, Japan, Europa en Rusland hele goede en hele slechte dingen gezien in hotels en hostels. Met name de reizen door Europa hebben veel inspiratie gegeven. Ik wil de goede dingen terug laten komen bij Cornelis Coffee Food and Room,” vertelt Dave. Naast rust en ruimte is het zijn streven om de gasten met veel aandacht een warm welkom te geven. “Met name de buitenlandse gasten kennen Utrecht niet en dus beginnen we al voor ze komen met praktische tips. Over goedkope parkeerplekken bijvoorbeeld. Of we adviseren ze om bijvoorbeeld naar het Ledig Erf te lopen in plaats van de bij toeristen bekende plekken in het centrum. Ik ben de stad nog meer gaan waarderen door de enthousiaste reacties die we krijgen van onze gasten.”
Het idee om iets voor hun zelf te beginnen leefde al lang bij de twee vrienden. “Bas komt uit de horeca en is gek op bakken. Hij bakt alles vers. Onze gezamenlijke passie voor koffie zorgde ervoor dat het idee van een eigen koffietent snel was gemaakt.” Toch duurde het nog drie jaar voordat alles geregeld was. Toen de sleutel eenmaal binnen was, is er zes weken verbouwd. Het pand had namelijk een kantoorfunctie waardoor er redelijk wat gesloopt moest worden. Zo is de originele vloer in ere hersteld en zijn er muren verwijderd om zo de ruimte een geheel te laten zijn. Nadat Cornelis twee maanden open was, ging de wens van Dave in vervulling. In de ruimte achter de koffiezaak werd een overnachtingsmogelijkheid gecreëerd.
Cornelis Coffee Food and Room, kortweg Cornelis, heeft in de Maliestraat een dubbelrol. Als Bed & Breakfast is het een gewaardeerde plek voor toeristen. “We hebben in het eerste jaar gemerkt dat buitenlandse toeristen vaak voor een paar dagen Utrecht kiezen om vanuit hier een dagje Amsterdam te plannen. Dat was een paar jaar geleden niet voor te stellen.”
Voor de buurtbewoners heeft Cornelis vooral een sociale functie. “De buurt gunt het ons vanaf de eerste dag. Dat is een heel fijn gevoel als je ergens nieuw bent. Onze koffiegasten zijn erg gevarieerd. Onze oudste gast is de buurvrouw van een paar huizen verderop. Ze is 90 jaar. Aan de andere kant komen de moeders die hun kinderen naar de kinderdagopvang hebben gebracht hier doordeweeks vaak nog even een bakje koffie doen.”
Zoals bij een echte koffiewinkel ontbreekt ook bij Cornelis de grote leestafel met ochtendkranten niet. Gasten die overnachten hebben de keuze om hun ontbijt te bestellen in hun eigen verblijf of plaats te nemen aan een van de knusse tafels in de koffietent. De ontbijt-specialiteit van Cornelis is de Griekse yoghurt met glutenvrije granola, verkrijgbaar in drie smaken.
Gekoppelde berichten
B&B Sionskameren in de A.B.C.-straat: ‘Toen ik een wandje in de badkamer sloopte, ontdekte ik een open ruimte’
Als inwoner van Utrecht is het wellicht niet iets waar je direct op let, maar…





geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.