Sociëteit van USC aan Janskerkhof in Utrecht tot eind deze maand gesloten vanwege ‘bangalijst’ Sociëteit van USC aan Janskerkhof in Utrecht tot eind deze maand gesloten vanwege ‘bangalijst’

Sociëteit van USC aan Janskerkhof in Utrecht tot eind deze maand gesloten vanwege ‘bangalijst’

Sociëteit van USC aan Janskerkhof in Utrecht tot eind deze maand gesloten vanwege ‘bangalijst’
Pand van USC aan het Janskerkhof.
De sociëteit van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) aan het Janskerkhof is tot eind deze maand gesloten voor ‘reguliere’ activiteiten. In plaats daarvan kunnen de leden van de studentenvereniging deze plek gebruiken om samen te komen en ‘stappen in de goede richting’ te zetten. Het besluit is genomen nadat vorige week een zogenoemde bangalijst uitlekte.

De sociëteit van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) aan het Janskerkhof is tot eind deze maand gesloten voor ‘reguliere’ activiteiten. In plaats daarvan kunnen de leden van de studentenvereniging deze plek gebruiken om samen te komen en ‘stappen in de goede richting’ te zetten. Het besluit is genomen nadat vorige week een zogenoemde bangalijst uitlekte.

Op deze lijst, die was samengesteld door leden van het USC, werden vrouwelijke studenten beoordeeld en gerangschikt op niet mis te verstane wijze. Naast de beledigende teksten stonden er ook foto’s, adressen en telefoonnummer bij vermeld. Ook was er een apart hoofdstuk waarin vrouwen worden genoemd die juist niet ‘in de smaak vielen’.

Deze ‘grietenpresentatie’ deed veel stof opwaaien. Zo liet het bestuur van het USC weten dat de verantwoordelijken per direct en voor onbepaalde tijd werden geschorst, de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht spraken van een ‘pijnlijke’ en ‘zeer verwerpelijke’ situatie, het Openbaar Ministerie liet weten een onderzoek te starten en een groep ouders heeft aangifte gedaan.

Exces

Dit is niet de eerste keer dat het Utrechtsch Studenten Corps negatief in het nieuws komt en het USC schrijft dat er de afgelopen jaren veel aandacht is besteed aan het seksueel welzijn en seksuele veiligheid. “Hoewel wij reeds veel stappen in de goede richting hebben gezet, laat dit exces zien dat wij als vereniging absoluut nog niet zijn waar wij willen zijn.”

Er zijn volgens het bestuur meer maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat de denkwijzen, die onder meer leiden tot zo’n bangalijst, “volledig verdwijnen van onze vereniging”. Daarom is nu ook besloten de sociëteit aan het Janskerkhof tot en met 31 maart te sluiten voor reguliere activiteiten. “Zodat leden hier bijeen kunnen komen om samen extra stappen in de goede richting te zetten.”

Gekoppelde berichten

36 Reacties

Reageren
 1. Blaag

  Maatregelen voor de bühne.

  Het enige dat werkt is de permanente bestuursbanden tussen UU, HU en corps doorsnijden en de financiering permanent stopzetten. Het corps kan zich zelf wel financieren via rijke oud leden en donateurs.

  Ook zou de UU en de HU aangifte kunnen doen tegen hun studenten en betrokken studenten kunnen schoren, tijdelijk of permanent, want zij creëren voor medestudenten een onveilige “werk”omgeving. Privé en studie lopen in studietijd dusdanig door elkaar heen, dat dit geoorloofd is.

  Waarom? Het is het zoveelste incident in een lange lijst van incidenten. Tijdelijke maatregelen werken niet voor de lange termijn, want de excessen blijven onder steeds weer nieuwe besturen terugkeren. Men zegt zich alleen in woorden verantwoordelijk te voelen, maar niet heus.

  Verder: het corporale wereldje is in het werkende leven beetje uit de mode geraakt. Ook knorren maken tegenwoordig carrière.

 2. Drok

  Schandalig…dat die jongens denken dat ze zich kunnen permitteren om zo over vrouwen te schrijven.
  Om maar niet te spreken over hun gedachtegang.
  Vreselijk…geen woorden voor!

 3. Joost

  Vorig jaar het nieuws over de stripper die met een fles in haar achterwerk werd gebruikt om anaal ring te werpen. Begin deze maand de (oud-)USC’er die is veroordeeld voor 2 verkrachtingen en nu deze zogenoemde Grietenlijst.

  Er is iets goed mis met de cultuur bij de verschillende corpora als het gaat om hun zienswijze op vrouwen. Dergelijke seksistische bolwerken zijn niet meer van deze tijd. Lekker jolig doen met je jaarclub/verticale/dispuut/genootschap tradities in standhouden met liedjes en activiteiten: prima. Dit soort apenrotsgedrag wordt kennelijk ook aangewakkerd. Tijd voor de universiteit om in te grijpen.

 4. Katja

  Opheffen die sociëteit.

 5. Bert

  Zo, zo, een hele maand dicht? Daar zullen die (verwende) prinsjes van schrikken. Hoevaak moet dit nog plaats vinden voordat er echt wat aangedaan wordt? Het lijkt mij beter om de ouders van dat spul eens aan te spreken. Sowieso voor goed schorsen.

 6. Baliekluiver

  In het zieke systeem van USC dwingen oudere leden de jongsten allerlei vreselijke dingen te doen. Wie dat overleefd (wat absoluut niet vanzelfsprekend is, zie Leuven) mag het volgende jaar zelf losgaan op nieuwe leden. Waarom staan ouders toe dat hun kinderen lid worden van zo’n eng klubje, en waarom mag zo’n eng klubje blijven bestaan?

 7. Herman

  Zo das heftig!
  Dan moeten ze 12 (!) Dagen elders drinken en brallen. RESPECT.

 8. Scherpschutter

  Mwa. Dat is wel een proportionele straf. We moeten dit ook niet groter maken dan het is. Niemand’s lijf of goed is geschonden…Het gaat hier gewoon om wat post-puberale jongemannen die wat last van de hormoontjes hebben en wat meningen hebben opgeschreven die door anderen als vervelend zijn ervaren. Niet om een groep psychopatische bijl-moordenaars.

  Niet leuk voor de slachtoffers uiteraard en ook niet goed te keuren, maar what you gonna do?Jongemannen blijven jongemannen. Zo is de natuur.

 9. Rob H.

  Leuk pandje, goede locatie. Kunnen mooie appartementen in…

 10. Blauwe

  Dus de Wooloomooloo ook dicht? AI. Sterkte.

 11. Ton

  Zo, zo, een hele maand dicht?
  Nee Bert, helaas, zelfs dat niet. Slechts een heel klein beetje dicht.

 12. Kees Truijens

  Inderdaad, @Blaag. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
  Wel opmerkelijk, geen woord van afkeuring door de UVSV.

 13. Blaag

  @ Blauwe

  Eigenlijk moet de Wooloomooloo permanent dicht, want die stonden een paar jaar geleden na diverse incidenten en vergunningsovertredingen al op min 3. Er hoefde nog maar één incident plaats te hebben en de vergunning zou definitief ingetrokken worden. Gemeente houd eens voet bij stuk. Maar men is bang voor rechtszaken, dat is altijd met die corporale hufters zo.

  Lijkt me dat dit gebouw op een AA locatie een andere bestemming verdient. In tijden van woningnood, ook onder studenten, dus verplicht overdragen aan SSH en een woningcoöperatie voor studentenwoningen en starterswoningen.

 14. Johan van Veen

  “Er zijn volgens het bestuur meer maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat de denkwijzen, die onder meer leiden tot zo’n bangalijst, “volledig verdwijnen van onze vereniging”.” Dat is een illusie. Het echte probleem zit in de milieus waar de leden vandaan komen. Ze worden echt niet zo als ze USC-lid zijn. Ze komen met een bepaalde mentaliteit op het USC. Dus zolang er in het milieu waaruit ze komen, niets verandert, zal het probleem blijven bestaan.

 15. Boogschutter

  Wat deze jongens niet weten – of willen weten – is dat zij met hun houding, hun gedrag en denkbeelden t.a.v. vrouwen een geduchte voedingsbodem creëren voor latere relatieproblematiek. D.w.z. een complex aan problemen die hen vroeger of later enorm gaat opbreken bij het aangaan van intieme relaties. Er gaan zeker en vast wat later tal van huwelijken op stranden, de kiem is namelijk gelegd. Vechtscheidingen en aanverwante ellende vloeit eruit voort. En de grote emotionele ellende die dat weer met zich meebrengt valt niet te onderschatten. Het gaat ze hoe dan ook een keer opbreken. En dat is niet alleen voor hun toekomstige partners verschrikkelijk, maar ook -en niet in de laatste plaats – voor hun eventuele kinderen en zichzelf.
  Ik wil er daarom voor pleiten dat elke eerstejaars student verplicht colleges gaat volgen over psychische hygiëne, intimiteit, seksualiteit en grenzen.
  Ook zouden studentenpsychologen zich actief moeten presenteren op dit thema. Want seksualiteit en macht zijn enorme factoren die er aan alle kanten vanaf spatten, zeker in de fase van ontwikkeling waarin deze jongeren zich bevinden.

 16. W

  @Herman: Ze mogen blijkbaar wel op de sociëteit komen om bijeen te komen om stappen in de goede richting te zetten. Iets in mij zegt dat dan onder het genot van een biertje gebeurt en er in de praktijk niet zoveel veranderd.

 17. Klaasjan

  Alle banden tussen deze kwalijke club met de universiteit verbreken, geen geld meer hier naartoe. Ik weet nu weer precies waarom ik destijds geen lid ben geworden van zo’n infantiele club. Totaal uit de tijd, toen ook al. Desondanks prima studietijd gehad. Ik hoop dat de aangifte van de ouders ingrijpende gevolgen zal hebben. Niemand’s lijf of goed is geschonden, schrijft Scherpschutter. Maar er is wel degelijk meer strafbaars gebeurd dan die door hem vergoeilijkte ‘hormoontjes’ en de ‘natuur’. Als je dat als postpuberale jongere nog steeds niet begrijpt, is de universiteit geen adequate plaats voor je.

 18. Hans Leeuwenkamp

  Geachte redactie, afgelopen zaterdag deed Youp van ‘t Hek in zijn NRC-column een oproep om de namen van de opstellers van de Banga-lijst aan hem door te geven. Hij zal ze na ontvangst in zijn column van zaterdag 23 maart publiceren. Ik zou bij u en de lezers van DUIC willen bepleiten massaal gehoor te geven aan de oproep van Youp van ‘t Hek. Ok? Hartelijke groeten Hans Leeuwenkamp

 19. Jankanerwatvan

  Wellicht heb ik een afwijkende mening, maar het onteigenen van een verenigingspand vanwege het gedrag van een aantal leden gaat ietwat ver, niet?

 20. Bert Bruislijm

  Dus ze gaan twee weken dicht om daar samen te kunnen komen?
  Ballen.

 21. Nina

  Zolang de universiteit en hogescholen deze verenigingen (financieel) blijft steunen, verwachten leden veilig te zijn bij zo’n club.

  Het is tijd dat dit soort (en nog veel ergere) ongein stopt. Dus schoenmaker blijf bij je leest en besteed het geld waar het voor bedoeld is: goed onderwijs.

 22. Margriet Esmuis

  Mooi dat er een einde komt aan dit asociale gedrag dat al honderden, zo niet duizenden jaren bestaat. Maar ook andersom . Mannen worden in een steeds grotere mate ook als lustobject gezien. Door andere mannen, maar ook zeker door vrouwen.
  In de minste mate ook niet via allerlei datingssites. Die sekssites genoemd kunnen worden. Ik vermoed dat het eerlijk gezegd nooit ophoudt. Het zou mooi zijn als er in dit gebouw sociale huurwoningen zouden kunnen komen. Goed geluidsgeisoleerde (ook van binnen) appartementen met een balkon 60m2 tot 650 euro per maand, voor mensen die rustig in de binnenstad willen wonen. Tijd dat de horeca plaats maakt voor woningen. We hebben nu al 25 jaar pretpark Utrecht gehad. Het wordt tijd dat de manier van leven normaliseert. Mensen weer met fatsoen met elkaar omgaan en wonen op nr 1 komt. Die combi zou van Utrecht weer een mooie stad kunnen maken !

 23. Hanno

  @blaag absoluut NIET aan de Ssh ziekelijke huis ester! en nu eens GEEN starterswoningen maar woningen voor 50plussers waarvoor niets is. De ssh verziekt juist deze stad! Goed geluidsgeisoleerde woningen! Zowell vanaf buiten als inpamdig zodat je je buren niet hoort want de brouwkwaliteit van moderne woningen zijn schandalig slecht zowel nieuwbouw koop als nieuwbouw huur! Steenstrips en gipsplaatjes bestaan ze uit. En tonnen schuld!

 24. Nina

  @ Scherpschutter

  Jij praat iets goed dat een strafbaar feit is sinds 1 januari van dit jaar. Doxing heet het. Bron:

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/doxing#:~:text=Het%20verzamelen%20of%20delen%20van,om%20doxing%20tegen%20te%20gaan.

  Het is dus wel een heel groot ding en de daders krijgen hiervoor een strafblad.

 25. Betweter

  @Hanno Niet zo schreeuwen. Neem eens rustig een kopje kamillethee. Lees je tekst nogmaals voor je het verstuurt. Er gaat ook niets met het pand gebeuren.

  Er zijn ook heel veel woningen met een label voor ouderen. Ouderen staan gemiddeld langer ingeschreven dan jonge mensen omdat ze nu eenmaal langer bestaan en hebben daardoor automatisch een betere positie wanneer het gaat om toegang tot sociale huur. Maar ook jonge mensen moeten wonen daarom is het juist goed dat er een huisvester is voor jonge mensen.

 26. Scherpschutter

  @Nina 10:02

  Doxing is een relatief nieuw juridisch begrip, dus ik zal u niet kwalijk nemen dat u de betekenis niet kentm maar het zou u wel sieren als u dat soort zaken eerst even uitzoekt alvorens u begint te smijten met termen die u niet kent. Er is hier geen enkele sprake van doxing, mevrouw.

  Doxing is het online delen van privégegevens met intimidatie als specifiek beoogd doel. Het was hier natuurlijk op geen enkele manier de intentie van de studenten om de studentes te intimideren. Lijkt me vrij evident.

 27. Nina

  @ Scherpschutter
  Dat de daders en u niet begrijpen dat het intimiderend is, maakt dat nog niet de waarheid.

 28. OM

  @ ss

  Wat niet wegneemt dat een goede OvJ er welzeker een smakelijk hapje voor de rechter van kan maken.

 29. Hanno

  @Betweter nee die woningen zijn er slleen voor 65 plussers…. Dus geen incorrecte info plaatsen! Er is een groot tekort aan woningen voor 50 plussers een aparte doelgroep die nu komt opnplaats 100,400, pp etc duidelijk dat jij zelf niet staat ingeschreven! Neem zelf kamillethee! Er zijn 8 soorten voorrangsposities. 1.statushouders 2. Beroepsvoorrang. 3. Van groot naar beter. 4.delinquenten 5. Zieken (die zouden op nr 1 moeten staan 6. Jongeren en 7. 65plussers. Pas daarna komt de rest! Maar daar gaat dit onderwerp in eerste instantie niet over! Alhoewel dit gebouw wel aan de normale oude Utrechters die al tientallen jaren ingeschreven staan zonder voorkeursbehandeling verdeeld mag worden! Onder sociaal huurders uit de lage inkomensgroepen voor hen is er niets in het centrum,! Als gebaar voor alle ellende die studenten al 30 jaar aanrichten in onze eens zo mooie stad! De sfeer is weg. Het is net een kinderspeeltuin! Zo gedragen die corpsballen zich iig wel!

 30. Scherpschutter

  @Nina 11:54

  Het is de juridische waarheid mevrouw. Deze hele situatie heeft werkelijk he-le-maal niets (maar dan ook echt helemaal niets) met ‘doxing’ te maken…Naar de letter van de wet, noch de geest.

  @Om 12:20

  Niet met doxing als tenlastelegging uiteraard. Dat is volslagen kansloos. Dit is domweg geen doxing. Er is immers geen enkele bewuste en/of doelgerichte poging (of zelfs ook maar vage intentie) onder de daders tot intimidatie van de slachtoffers…Dan is het geen doxing. Zo simpel is het.

  Wellicht dat het OM schuld aan andere tenlasteleggingen aannemelijk zou kunnen maken, maar doxing zou wel zo bespottelijk zijn dat iedere rechter dat al van tafel heeft geveegd voordat de OvJ het openingspleidooi heeft afgerond.

 31. Phat Phuc

  Twee weken dicht? Ze zijn met z’n allen skiën. Mét de meisjes van UVSV.

 32. Ihsan

  @Hanno, wat zijn precies woningen voor 50-plussers?? Dat is de meest kapitaalkrachtige bevolkingsgroep, en ze zijn niet zo oud dat ze een aangepaste woning nodig hebben. Dat is dus echt de laatste groep waar bijzonder beleid voor gemaakt zou moeten worden. Daarnaast klopt uw stelling niet dat moderne woningen gehorig zijn. Ze zijn juist uitermate goed akoestisch geïsoleerd.

 33. Ton

  Interessant, SS persoonlijk vindt de betreffende lijst niet intimiderend. Terwijl de vrouwen op die lijst het juist zeer intimiderend vinden.

 34. Joëlle

  @Hanno: er zijn zeker wel woningen voor de lage inkomensgroep in het centrum, in januari stond een 4-kamer huis, 89m2 aan de Nieuwekade voor €650 p/m op Woningnet.

 35. Nina

  @ Scherpschutter

  Er is een carrière als rechter aan u voorbij gegaan? Zo’n stellige zekerheid. En u bent ook nog helderziend? Aangezien u weet wat de intentie achter de lijst is. Het is werkelijk frappant!

  We gaan zien waar het OM mee komt. De ouders spannen een civiele procedure aan, dus een rechter gaat zich erover buigen. Wordt vervolgd.

 36. Nina

  “…veel „nare” verhalen tussen van studentes die paniekaanvallen hebben, zich isoleren, niet meer over straat durven en weg willen uit Utrecht.”

  “Een vader heeft de telefoon van zijn dochter die in de powerpointpresentatie voorkomt ingenomen en is geschrokken van de hoeveelheid telefoontjes en appjes van wildvreemde mannen, vertelt Brouwer. Het is „heel bedreigend”, legt de advocate uit.”

  Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1046493287/meerdere-aangiftes-gedaan-tegen-bangalijst-hele-nare-verhalen

  “…gekeken of er sprake is van smaad, laster of doxing. ,,Zo is er de Europese Privacywetgeving (AVG), maar vanaf 1 januari ook doxingwetgeving. Daar zullen wij actie op voeren. En we zullen de zaak ook op civiel vlak bekijken. Dat betekent: als vereniging zijnde heb je ook een zorgplicht. En als het corps in dit geval, die zorgplicht schaadt, dan kan het daarop aangesproken worden.”

  Bron:
  https://www.ad.nl/binnenland/meerdere-slachtoffers-bangalijst-doen-aangifte-vrouwen-zijn-zwaar-geraakt-ze-zijn-echt-heel-jong~a3baaa17/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).