Niet te filmen: monumentale City bioscoop in Utrecht al jaren toe aan opknapbeurt Niet te filmen: monumentale City bioscoop in Utrecht al jaren toe aan opknapbeurt

Niet te filmen: monumentale City bioscoop in Utrecht al jaren toe aan opknapbeurt

Niet te filmen: monumentale City bioscoop in Utrecht al jaren toe aan opknapbeurt
DUIC kreeg een paar weken geleden enigszins bezorgde vragen van een lezer over de staat van de City Bioscoop aan de Utrechtse Voorstraat. De oud-medewerker van de voormalige Wolff-bioscoop wilde weten: waarom is het gebouw nog steeds niet opgeknapt? Een deskundig oog is er niet voor nodig om te zien dat het exterieur toe is aan een stevige onderhoudsbeurt. Net als in 2015, toen de leden van vier Utrechtse politieke partijen vragen stelden over de staat van het monumentale pand. De gemeente gaf toe: er kan een slag gemaakt worden in het herstel van de monumentale kwaliteiten. Maar tot op heden is daarvan weinig te zien. En wat is eigenlijk de rol van de gemeente hierin?

DUIC kreeg een paar weken geleden enigszins bezorgde vragen van een lezer over de staat van de City Bioscoop aan de Utrechtse Voorstraat. De oud-medewerker van de voormalige Wolff-bioscoop wilde weten: waarom is het gebouw nog steeds niet opgeknapt? Een deskundig oog is er niet voor nodig om te zien dat het exterieur toe is aan een stevige onderhoudsbeurt. Net als in 2015, toen de leden van vier Utrechtse politieke partijen vragen stelden over de staat van het monumentale pand. De gemeente gaf toe: er kan een slag gemaakt worden in het herstel van de monumentale kwaliteiten. Maar tot op heden is daarvan weinig te zien. En wat is eigenlijk de rol van de gemeente hierin?

De City is gevestigd in een eeuwenoud pand op de hoek van de Drift en de Voorstraat. In 1925 werd het omgebouwd naar een locatie voor concerten en feesten en, hoewel het medium ‘film’ toen nog jong was, kon men ook hier van tijd tot tijd een vertoning bijwonen. In de jaren ’30 kreeg het uiterlijk van de bioscoop een nieuwe draai volgens de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Het werk van de architecten Andriessen en Van der Weele. Strak en relatief sober, maar wel met een typische Hollywood-allure uit het interbellum.

Het tot bioscoop verbouwde pand staat als gemeentelijk monument op de lijst van beschermde monumenten in de gemeente Utrecht. Het gebouw zou ‘van algemeen belang zijn vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en karakteristiek voorbeeld van een bioscoop met invloeden van de Nieuwe Zakelijkheid’. Het pand zou daarbij ook cultuurhistorische waarde hebben, vanwege de bestemming als bioscoop. Tot slot ligt de City binnen het beschermde stadsgezicht van Utrecht.

Opknapbeurt
De City was een aantal jaar geleden onderdeel van een heuse bioscopenstrijd in Utrecht. In een paar jaar tijd gebeurde er een hele hoop in de stad. Een korte terugblik. In 2014 nam Kinepolis de firma Wolff Bioscopen over, en daarmee dus ook de vestiging aan de Voorstraat. Ondertussen werd er door Kinepolis gebouwd aan de grote bioscoop op het Jaarbeursplein en bouwde Cinemec een zalencomplex in Leidsche Rijn Centrum.

In 2014 werd het plan voor de Bieb++, waar Filmtheater ’t Hoogt zich zou gaan vestigen, door de gemeenteraad weggestemd. ’t Hoogt moest in de jaren daarna dus op zoek naar een nieuwe locatie. Een nieuw gebouw aan het Paardenveld behoorde tot de mogelijkheden maar dat bleek toch niet haalbaar. Toen presenteerde Jos Stelling – eigenaar van het Louis Hartlooper Complex en Springhaver – in 2015 een plan om City nieuw leven in te blazen. Want hij zag toen al dat City wel een opknapbeurt kon gebruiken.

In datzelfde jaar stelden de Utrechtse partijen GroenLinks, D66, PvdA en SP ook vragen over de toekomst van het monumentale City-pand. Een van hun vragen ging over het onderhoud. Zou de City Bioscoop dat niet ‘spoedig’ nodig hebben? Het Utrechtse college van B&W zag toen geen directe aanleiding voor onderhoud, althans niet bouwtechnisch. Wel was het college het ermee eens dat het aanzicht van het pand sterk verslechterde. “De bijzondere architectuur van de gevels is in de loop der jaren verschraald. Het is duidelijk dat er een slag gemaakt kan worden in herstel van de monumentale kwaliteiten, waarmee het gebouw ook een betere uitstraling aan dit gedeelte van de stad kan geven”, was het antwoord van het college.

‘t Hoogt
Toen kwam daar in 2017 ineens het plan naar voren van ’t Hoogt – dat nog altijd op zoek was naar een nieuwe locatie – om zich in de City te vestigen. Kort daarop liet Jos Stelling weten voorlopig af te zien van een samenwerking of een nieuwe bioscoop in de City-vestiging. Kinepolis gaf ondertussen aan verrast te zijn door de plannen van ’t Hoogt. Kinepolis had in het gebouw namelijk nog gewoon een vestiging van hun bioscoopketen.

We spoelen door naar 2018, ’t Hoogt gaat toch niet naar City en wil zich in het Werkspoorkwartier gaan vestigen op de locatie die we nu als De Machinerie kennen. Om het verhaal nog helemaal compleet te maken besloot Stelling in 2020 om een nieuwe bioscoop te openen in de voormalige panden van ’t Hoogt. Kinepolis bleef dus in het pand aan de Voorstraat en zo lijkt de cirkel weer rond. Maar wat is nu de toekomst van de City?

Rol gemeente
Acht jaar nadat Kinepolis Wolff kocht, is er nog geen actie ondernomen; de stukken pleister bladderen steeds verder van de grauw uitgeslagen muren af. Maar wat is eigenlijk de rol van de gemeente bij het onderhoud van zo’n monument? “De huidige staat van onderhoud is, voor zover we dat kunnen beoordelen vanaf de buitenkant van het pand, matig”, laat de gemeente Utrecht in een reactie weten. Het onderhoud van de City, een gemeentelijk monument, wordt alleen gecontroleerd ‘als er meldingen van bijvoorbeeld achterstallig onderhoud, illegaal gebruik of gevaarlijke situaties zijn’.

Tekst gaat verder onder afbeelding


Voor de rest ligt de verantwoordelijkheid van de staat van een bestaand pand voornamelijk bij de eigenaar van dat pand. De gemeente kán de eigenaar verplichten tot onderhoud, maar situaties waarin de gemeente ingrijpt bij het onderhoud van een monumentaal pand zouden maar zelden voorkomen. “Landelijk zijn er enkele voorbeelden, dan gaat het meestal om een ‘bouwval’ en een onwillige eigenaar om het monument in redelijke staat te onderhouden.”

Esthetische overwegingen spelen niet de grootste rol bij de beslissing om in te grijpen of maatregelen af te dwingen. Zo geeft de gemeente aan pas op te treden wanneer er gevaarlijke situaties dreigen te ontstaan. “De gemeente treedt op wanneer de situatie risico voor derden dreigt op te leveren of als er duidelijk aantoonbaar sprake is van onomkeerbaar verlies van cultuurhistorische waarde. Zodra bijvoorbeeld de omgeving in gevaar komt omdat iemand een pand niet onderhoudt, treedt de gemeente op.”

Ook maatregelen die de eigenaar van de City Bioscoop kan nemen om gevaarlijke situaties of verdere verschraling te voorkomen, kunnen niet worden verplicht. “De eigenaar van een pand is primair verantwoordelijk voor het onderhoud van zijn pand. Wij kunnen als gemeente vrijblijvend adviseren als de eigenaar dat wil, wij mogen wettelijk gezien geen preventieve maatregelen afdwingen.”

Kinepolis

Maar waarom is er nog steeds niets aan het pand gedaan? Kinepolis houdt voorlopig de boot af. “Natuurlijk blijven we altijd kijken of er optimalisaties noodzakelijk zijn en wat er binnen de mogelijkheden ligt om dit uit te voeren. Juist omdat het een monumentaal pand betreft”, laat een woordvoerder van Kinepolis weten.

“Daarnaast hebben we te maken met een uitzonderlijke situatie rondom het coronavirus, aangezien we lange tijd gesloten zijn geweest en we helaas nu weer dicht zijn tot tenminste 14 januari. We zullen dus kritisch moeten kijken naar de uitgaven die we doen.” Ook op de vraag of er plannen voor onderhoud of een opknapbeurt in het verschiet liggen, kan Kinepolis geen sluitend antwoord geven. “Door de onverwachte volledige sluiting moeten we onze plannen voor 2022 herzien en op dit moment is het helaas nog te vroeg om daar een definitief antwoord over te geven.”

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
  1. Realist

    Nog steeds is dit één van de mooiste bioskopen van Utrecht, lekker nostalgisch. Jammer dat het pand aan het aftakelen is.

  2. Justin

    Treurig, dit gebouw heeft de potentie een parel te zijn aan de Voorstraat.

  3. Harm

    We zitten zowieso in een verval? Had gister de eerste zwerver voor de deur die aanbelde voor geld. Krijgt van mij niets. Zie wel een kans dat alles weer gaat opleven vanaf maart. Oplossing is meer praktisch nadenken, minder zeuren, meer in eigendom geven en hard optreden. Wie de lasten draagt krijgt ook de lusten.

  4. Peter de V.

    Laat de familie Stelling hier asjeblieft op los. Dan is het in no time weer een aanwinst voor de binnenstad. En hun projecten bedruipen zichzelf* dus alleen wat monumentensubsidie en het kan weer shinen!

    * Dus geen bodemloze subsidieput zoals de Machinerie.

  5. Johan

    A bloody shame dat de eigenaar dit gebouw zo laat verkommeren.

  6. Val

    Peter de V ik vind dat je helemaal gelijk hebt !!!

  7. Tomasso

    Dit zou een prachtig (comedy)theater kunnen zijn.

  8. Terence

    Was met Jos Stelling niet gebeurd. Zonde sowieso dat er voor een commerciële bestemming word gekozen, in een van de. straten met het meeste karakter.

  9. Kaat

    Zonde, is me ook opgevallen. Blijf het een sfeervolle bioscoop vinden. Ook voor de Voorstraat kan een opknapbeurt geen kwaad.

  10. Speak Up

    Fijn he dat (über) kapitalistische systeem waarin de eigenaar een minument en het srraatbeeld doelbewust laat verpauperen en vervallen, zonder dat de gemeente iets kan doen.

    Stelling geeft het geprobeerd met dit pand; er was zelfs een open uitnodiging voor ‘t Hoogt, maar kreeg geen backup, zoals hij voor Slachtstraat (oude Hoogt) wel kreeg van het Utrechts Monunenten Fonds. Stelling gaat geen 4e filmtheater openen, heeft het geld niet voor zo’n kapitale renovatie die nodig is voor de City. Er is ook geen markt voor nog een filmtheater. Gepasseerd station/ gemiste kans.

  11. Scherpschutter

    Nogal ongevoelig en empathieloos om op dit moment zoiets aan de kaak te stellen. Mon dieu…

    Ontgaat het enkelen hier dan echt dat ondernemers (zeker bioscopen!) momenteel een absolute doodsstrijd voeren door de bestuurscrisis dit dit land al twee jaar in gijzeling houdt…?!

    Hoe kun je nou gaan zitten zeiken over wat afbladderende verf op een muur, tegen een ondernemer die het voor de corona-bestuurscrisis al moeilijk had en nu dankzij de corona-bestuurscrisis vermoedelijk slapeloze nachten heeft door de opstapelende rekeningen, welgeteld nul inkomsten en zo mogelijk nòg minder toekomstperspectief….?

    Wat afbladderende verf is wel het allerlaatste dat deze ondernemer interesseert. En terecht. Een beetje sociaal inlevingsvermogen af en toe kan geen kwaad, jongens en meisjes…

  12. ilvy

    Zonde om het onderhoud zo te laten lopen. Het ziet er naar mijn mening niet uit. Mocht er écht geen geld zijn, dan zijn er altijd nog andere mogelijkheden dan niets doen. Zet anders een crowdfundingsactie op.

  13. remco

    @tomasso of een kapper 😉

  14. Wim

    Applaus voor scherpschutter.
    Daarnaast wat is er monumentaal aan die betonnen witte doos. Kan best een mooi ander functioneel gebouw neergezet worden.

  15. Massegast

    @Justin — Inderdaad, het heeft een enorme potentie! Ik heb er in de good old sixties menige oorlogsfilm gezien, o.a. De Kanonnen van Navarone met Anthony Quinn. Jaren later zat ik eens praktisch naast hem in een New Yorks restaurant. Ik vertelde hem over die prachtige bioscoop aan de Utrechtse Voorstraat. Next to a very nice canal. Nooit laten wegrotten hoor, zei ie nog tegen me…..

  16. Fabio

    Lekker feitenvrij roepen van onze scherpschutter want bioscoopbezoek zit al jaren in de lift en 2019 was een topjaar. Zowel kinderen als 65+-ers gingen vaker naar de bios zo blijft uit de bioscoopmonitor. Dat een exploitant nu even het schip drijvende wil houden en geen nieuwe plannen maakt snap ik. Maar om te stellen dat het al jaren slecht gaat, dat is echt onjuist en onzin.

  17. Scherpschutter

    @Fabio

    *Trekt mompelend en driftig met handen zwaaiend zijn jas weer aan en gaat ook voor Fabio een leesbril kopen*

    Ik stel helemaal nergens dat het al jaren slecht gaat! Gaat het wel helemaal goed met u? Lees nou gewoon eens wat er letterlijk staat….

  18. Bert

    Wat Jos Stelling kan….zou z’n grote jongen als Kinepolis zeker moeten kunnen. Ideale tijd om het gebouw op te knappen. Hebben de bioscoopbezoekers ook nergens last van.

  19. Fabio

    Scherpschutter jij stelt zelf: tegen een ondernemer die het voor de corona-bestuurscrisis al moeilijk had.

    Kinepolis is onderdeel van een branche waar de omzetten jaar na jaar stijgen. Dus of deze ondernemer kan niet goed ondernemen, dat dit leidt tot problemen vind jij nooit een bezwaar of wat jij zegt klopt niet. Maar je stelt in ieder geval dat het voor de crisis ook al slecht ging.

  20. Paul

    @tommaso, inderdaad ee zijn goede alternatieven te bedenken. Het zou ook een mooie klassieke dance room kunnen worden met dak terras restaurant.
    Of juist een heel thematische cinema.
    Iniedergeval laat Kinepolis zien dat ze het gebouw en cultuur goed niet waard zijn.
    Puur commercieel is voor het massa publiek ook een aangeklede industrie hal , zoals bij de jaarbeurs, al voldoende.
    Dit theater is eigenlijk onze Utrechtse tuschinky !

  21. Len

    Ik hou wel van een beetje vergankelijkheid. Oostblok stijl. Dat geeft juist net dat nostalgische randje, tot het door de tand des tijds een ruïne wordt. Dat zal een gebouw als TivoliVredenburg nooit kennen, maar die mag wat mij betreft sowieso meteen instorten en de afbladderende verffase overslaan.

  22. Speak Up

    De wimmen van deze wereld verpesten met hun gedachten de stad keer op keer op keer.

    Als je niet ziet dat de city eigenlijk een art deco dcoument is, dan weet ik het ook niet meer.

  23. Kobalt

    Omdat Losseflodder altijd door de loop van zijn geweertje kijkt heeft hij nogal last van cultuurhistorische tunnelvisie .

  24. Johan

    @ Speak up

    Art deco??? Nieuwe Zakelijkeid is echt iets anders hoor. Heeel iets anders.

  25. Speak Up

    @ Johan

    De City is Art Deco en absoluut geen nieuwe zakelijkheid. ken je klassiekers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).