Hoeveel stegen de bierprijzen in vijf jaar tijd? We namen bij tientallen cafés in Utrecht de proef op de som Hoeveel stegen de bierprijzen in vijf jaar tijd? We namen bij tientallen cafés in Utrecht de proef op de som

Hoeveel stegen de bierprijzen in vijf jaar tijd? We namen bij tientallen cafés in Utrecht de proef op de som

Hoeveel stegen de bierprijzen in vijf jaar tijd? We namen bij tientallen cafés in Utrecht de proef op de som
Een biertje voor 2,50 euro in de kroeg in Utrecht? Vijf jaar geleden nog redelijk normaal, maar dat is nu toch echt anders. De prijzen zijn gestegen. We schreven in 2017 de prijzen van een vaasje bier op van vijftig kroegen, en we deden nu weer een ronde. Er zijn uitschieters zoals Café Le Journal aan de Neude waar een biertje 3,75 euro kost, maar als je goed zoekt kan je ook nog voor 2,50 euro terecht. Gemiddeld komen we op 3,20 euro uit.

Een biertje voor 2,50 euro in de kroeg in Utrecht? Vijf jaar geleden nog redelijk normaal, maar dat is nu toch echt anders. De prijzen zijn gestegen. We schreven in 2017 de prijzen van een vaasje bier op van vijftig kroegen, en we deden nu weer een ronde. Er zijn uitschieters zoals Café Le Journal aan de Neude waar een biertje 3,75 euro kost, maar als je goed zoekt kan je ook nog voor 2,50 euro terecht. Gemiddeld komen we op 3,20 euro uit.

De verhalen van Utrechtse kroegbazen over de bierprijzen lopen uiteen. De een laat weten niet zoveel te merken van de hogere kosten. Anderen zeggen wel dat ze de afgelopen tijd steeds meer moeten neerleggen voor een fust. Graan is duurder geworden en dat rekenen bierleveranciers door in de prijs. Ook de lange sluiting van kroegen en cafés tijdens de lockdowns zijn van invloed, laten verschillende kroegbazen weten. Hier en daar wordt ook gewezen naar Amsterdam, ‘daar is een biertje al lang vijf euro’. In Utrecht zijn de prijzen de afgelopen jaren niet zoveel gestegen en dat wordt nu ingehaald, is het idee. Kroegbazen kijken naar elkaar: “Als een kroeg in de buurt zijn prijs omhoog gooit, gaan de anderen mee.”

Tekst gaat verder onder overzicht

Jan Hagenouw is voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Utrecht en is eigenaar van Hagenouw Eten & Drinken! in Hoog Catharijne. Voor een vaasje rekent hij 3 euro. “De afgelopen vijf jaar zullen de prijzen inderdaad gestegen zijn. Ik kijk elke twee jaar naar de bedragen die ik reken, dit jaar heb ik de prijzen nog niet verhoogd. De prijsopbouw is vaak afhankelijk van de condities die horecaondernemers kunnen afspreken met de bierbrouwer. Als zij de prijs verhogen zullen ondernemers dat ook kunnen doorrekenen naar de klant. Maar de prijs van de brouwer is niet alles, ondernemers moeten natuurlijk ook rekening houden met personeelskosten, energiekosten en de kosten voor huisvesting.” De bierbrouwers hebben zelf ook te maken met oplopende kosten: “Ik hoor onder meer dat de grondstof- en energieprijzen omhoog zijn gegaan, dat rekenen zij ook weer door. De oorlog in Oekraïne heeft daar mee te maken.” En of corona er nog mee te maken heeft? “Het kan zijn dat ondernemers de omzet die ze zijn verloren weer een beetje proberen goed te maken, maar dat weet ik niet zeker.”

‘Gasten kiezen vaker bewust voor een locatie vanwege de ligging en de sfeer’

Hagenouw vertelt desgevraagd over Amsterdam: “Al komt ik daar niet regelmatig, ik weet wel dat de prijzen daar al een stuk hoger liggen. Daar wordt al tot 4 euro gevraagd voor een biertje. Mogelijk komt dat ook omdat ze in Amsterdam erg afhankelijk zijn van toeristen – veel meer dan in Utrecht – en het toerisme heeft een flinke duw gekregen door corona.”

Invloed van prijs?

Toch hoort Hagenouw niet dat gasten zich laten beïnvloeden door de prijs: “Over het algemeen komen mensen voor de beleving. Mijn zoon is 29, en hij vertelt ook gewoon dat ie gewoon betaalt wat een biertje kost. Hij heeft het er voor over. De prijs lijkt vooralsnog niet echt een rem te zijn op het bezoek van horeca. Gasten kiezen vaker bewust voor een locatie vanwege de ligging en de sfeer, niet of een biertje iets goedkoper of duurder is. Veel gasten hebben de afgelopen twee jaar door corona ook veel minder bezoeken kunnen brengen aan de horeca, ze zijn blij dat het nu weer kan en snappen ook wel dat de prijzen iets omhoog zijn gegaan.” Hagenouw benoemt ook dat er tegenwoordig veel meer andere dranken worden gedronken: “Vooral speciaal bier zien we heel veel, en daar hangt ook weer een andere prijsopbouw en marges aan vast.

De meeste ondernemers waar we nog even aanklopten laten ook weten dat de klanten niet veel laten merken over de prijsstijgingen “De mensen weten dat grondstoffen duurder zijn geworden en vinden het logisch dat wij onze prijzen daarnaar aanpassen”, zegt een kroegbaas. Een enkeling heeft wel klagende klanten en moet dan uitleg geven over de stijgende prijzen. Bij één van de kroegen legt een stamgast uit dat het sociale aspect van het biertje in de kroeg onbetaalbaar is. “Al maken ze een biertje vijf euro, ik blijf komen”, zegt hij. “Bovendien wordt alles duurder”, voegt hij hieraan toe. “De energieprijzen rijzen ook de pan uit, dus twintig cent extra op een biertje maak ik me niet zoveel zorgen om.”

‘Als je weet dat een biertje 3,50 kost, probeer je er toch wat meer van te genieten’

Gevraagd naar de duurdere biertjes op het terras, zegt een student daar wel rekening mee te houden in zijn alcoholconsumptie: “Als je weet dat een biertje 3,50 kost, probeer je er toch wat meer van te genieten.” Bovendien valt met de hoge prijzen bij hem de keuze tegenwoordig toch sneller op een biertje thuis, in plaats van in de kroeg.

Goedkoop bier

Toch is er nog wel een cafe in Utrecht waar biertjes nog voor de historische prijs van 2,50 geschonken worden. De jeugdvrienden Jasper van Leeuwen en Bas Rijnen begonnen hun café aan de Biltstraat in september 2021 omdat ze vonden dat het bier in Utrecht te duur werd. Met de prijs van drie euro voor een biertje was de lol ervan af, vonden zij. In hun café moest een biertje ‘gewoon’ twee euro kunnen kosten. Het idee was om alles zelf te doen: “Zo zijn we onafhankelijk van de grote bierleveranciers en kunnen we zelf onze prijzen bepalen”, legt Jasper uit. Veel kroegen zijn verbonden aan een biermerk en zijn daarom afhankelijk van de prijs die de leverancier vraagt. Bij café Beuntjes schenken ze merkloos bier onder de naam Beuntjesbier.

Bij de opening in september 2021 kostte een biertje in Café Beuntjes maar twee euro. De vrienden hebben vervolgens wel last gehad van de lockdown in het najaar: “We zaten er net lekker in en toen klapte het in elkaar”, zegt Jasper. Nu alles weer open is zijn ze in Café Beuntjes dan ook noodgedwongen in prijs omhooggegaan. Momenteel kost een biertje 2,50, waarmee het café echter nog steeds een van de goedkoopste cafés van Utrecht is. “Klanten vinden het geweldig”, zegt Jasper. Ook met de huidige prijsstijgingen denkt Jasper dat ze in het café voorlopig hun prijzen nog laag kunnen houden. Maar hij is ook realistisch: “Met de grondstoffenprijzen kan het alle kanten opgaan.” Ze houden dan ook in de gaten wat andere kroegen doen: “Als de rest omhooggaat, gaan wij ook.”

Van de vijftig horecazaken waarvan we in 2017 de bierprijzen opschreven zijn er tien zaken die niet meer bestaan. De actuele bierprijzen zijn opgezocht via de menukaarten, door langs te gaan bij de zaken of even te bellen. Uiteraard is het goed mogelijk dat er nog andere horecazaken in Utrecht zijn die goedkoper of duurder zijn. Wellicht ten overvloede, maar er kunnen natuurlijk geen rechten worden ontleend aan de genoemde prijzen.

26 Reacties

Reageren
  1. Baliekluiver

    Veel horeca zaken bestaan alleen nog maar omdat wij ze met belastinggeld overeind hebben gehouden. Dan zou je misschien iets van dankbaarheid mogen verwachten, maar daar merk ik helemaal niets van. In tegendeel, het grote graaien is weer begonnen. Tot de volgende tegenslag, dan staan ze weer vooraan met een verongelijkt pruillipje staatssteun te eisen!

  2. Wim Vreeswijk

    Bij de eerste de beste supermarkt in Utrecht kost een blik bier van een halve liter 0,50

  3. Lombokker

    De bierbrouwers hebben een voorbeeld genomen aan de oliemaatschappijen.
    Meteen de prijzen van je product verhogen als de bronstoffen duurder worden, terwijl je nog voor maanden aan voorraden hebt liggen die voor de oude prijzen zijn ingekocht. Tel uit je winst!

  4. passalacqua

    niets, maar dan ook niets kost anno 2022 hetzelfde als in 2017, dus ook een biertje

  5. Piet

    Tja de prijs zegt niet alles je blijkt toch minder in je glas te krijgen.

    https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/artikel/5305999/bier-glas-inhoud-heineken-vaasje-fluitje

  6. Slimme Sjakie

    3.50 voor fluitje bier,,,das bijna 8 gulden!!!
    Denk dat heel veel mensen denken
    Dat gaan we mooi niet doen
    En terecht
    Voor 60 eurocent heb je heerlijk halve liter blik bier in de supermarkt
    Lekker thuis bij de voetbal op de buis
    Of balkonnetje of tuin
    Proost,,geniet er van

  7. passalacqua

    @Slimme Sjakie
    anno 2022 nog omrekenen naar guldens??
    ik zou het alleen bij Sjakie houden… 😉

  8. Scherpschutter

    Bier is niet duurder geworden. Het flutgeld van valsemunters waarin bier wordt afgerekend is minder waard geworden. Blijft een lastig principe voor velen.

    Einde van dit jaar; dan gaat bier zelf pas echt duurder worden, omdat er veel minder graan beschikbaar zal zijn.

    @Slimme Sjakie

    Buitengewoon verstandig om in guldens te blijven rekenen. Zo heeft u een prima ijkpunt om de geldontwaarding van de Euro-valsemunters in het vizier te houden.

  9. Rob H.

    Een blik bier 50 of 60 cent? Wat voor een bagger drink je dan?

  10. Isabelle

    “Over het algemeen komen mensen voor de beleving.” “De prijsverhoging lijkt nog geen probleem te zijn”.

    Dat probleem komt nog wel hoor.

  11. Pee

    @passalacqua
    Ik blijf bepaalde dingen ook terug rekenen om het prijsverschil goed te kunnen inschatten.

  12. Luuk Upuuk

    In die prijs voor een biertje zit meer dan alleen wat de brouwer ervoor vraagt. Moet ik nou echt gaan uitleggen dat de hoge benzineprijs overal in doorwerkt? En dat de inkoopsprijs van het bier slecht een van de vele kostenposten van een horeca-ondernemer is?

  13. passalacqua

    @Pee
    dat prijsverschil is niet meer in te schatten door nog om te blijven rekenen haha

  14. DeGroot

    Ik word altijd moe van het woord beleving (als zijnde dat het dan meer mag kosten) Volgens mij komt de beleving als je met jou vrienden een leuke avond maakt. Maar goed, de horeca heeft altijd al wel redenen gehad om het duurder de maken. Nu helemaal. En kijk niet naar A’dam. Daar wonen we niet en 5 piek is absurt. Uiteindelijk zullen mensen ervaren dat de portemonnee niet altijd vol zit en dan toch met vrienden lekker thuis hun beleving gaan zoeken!

  15. WvR

    @Pee:
    Dus iedere keer als je een prijsinschatting doet, doe je in je hoofd even een deling door grofweg 2,20, laat je er een accurate cumulatieve inflatie correctie over 20 jaar op los (want die heb je in je hoofd zitten), en bepaalt dan of iets duurder is geworden?

    Ieder z’n ding, maar ik kan m’n tijd beter besteden.

  16. Koel Hoofd

    @Wim Vreeswijk, @Slimme Sjakie@Pee
    In de jaren tachtig kostte een pilsje 1.5 gulden, dat zou nu 7.7 gulden zijn.
    Oftewel, een gemiddelde prijsstijging van 20 cent per jaar.
    Dat was mensen wel opgevallen, als er jaarlijks twintig cent per glas bijkomt.
    Vanuit dat perspectief….
    @Passalacqua
    Het prijsverschil is wel in te schatten:
    Door een halve liter blik van €0.50 te kopen vermijd je dertig jaar aan inflatie, prijsstijgingen door globalisatie en expansie EU met geld voor arme toetreders zodat ze ook welvarend worden, en ‘beleving merk(meer)waarde’.
    Of dat bier ook te drinken is weet ik niet….

  17. Oude Romein

    @slimme Sjakie. Waarom niet omrekenen naar duiten of sesterieen? Dan is ver verschil nog groter. Heb je nog meer te klagen.

  18. P-trus

    Waarom zou je de hele avond ‘tanken’? Gewoon lekker 1 of 2 speciaal biertjes vind ik persoonlijk genoeg. Als je veel wil drinken gewoon eerst thuis een bodempje leggen, net als vroeger.
    Sinds de invoering van de euro is de prijs verdubbeld, overigens niet alleen van bier. De horeca loopt kwa prijsverhoging(en) zeker niet achteraan.

  19. Rob van wijnen

    ik neem mijn bootje met een gezellige passagier 1 ,,meestal 2 flesjes wijn stukje kaas ,mee voor een tochtje in en rond de oude gracht . voor een tientje 3 uur plezier en veeel heeel veeel jaloerse blikken vanaf de vele terrassen . proost !

  20. Monique

    Is er eenzelfde overzicht voor een glas wijn?

  21. New England

    @ Passalacqua: “niets, maar dan ook niets kost anno 2022 hetzelfde als in 2017, dus ook een biertje”

    Niet helemaal waar.. Volgens de tabel kostte een biertje bij Karel V in 2017 3,50 en in 2022 ook 3,50 😉

  22. wollie

    @rob don’t drink and drive

  23. Fred

    Waarom kost een biertje in antwerpen 1,80 en in utrecht meer dan 3 euro?

  24. Jeffrey

    Het grondstoffenargument is altijd wel bijzonder. Daalt de prijs van een pilsje of een brood ook weer als de grondstoffen goedkoper worden, of is de hoge prijs dan het nieuwe nulpunt geworden? Daar zouden ondernemers wel wat transparanter over mogen zijn.

  25. Paulo Schreiber

    Klopt het overzicht nog? Een biertje voor 3,50 is al flink aan de prijs. Afgelopen dagen een midweek weg naar ondermeer Made, Breda en Rotterdam. Een biertje kost nu minstens 4,5 euro. Grondstofprijzen, energie? Neem nu een Leffe Blond. In de supermarkt nog steeds rond 1,10 per flesje. Op het terras dus 4,5 euro. Zelfs in Weelde in Rotterdam niet bepaalde een luxe locatie een biertje gewoon uit een kar 5 euro.
    Dat je als consument gewoon blijft betalen wat het kost. Ik geloof er niets van. Relatief lege terrassen op zonnige dagen zegt genoeg. Het is niet meer gezellig.

  26. roelof

    dat bier weer op 2,00 euro half liter 5euro 50 c dat is en mooie prijs ze verdienen genoeg aan ik vind ook en schander dat zo duur moet bier zijn de rijken kan dat wel betalen maar die niet zo veel hebben die kan niet op en terrasje gaan zit schander

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).