Deze plekken in Utrecht krijgen de komende maanden cameratoezicht Deze plekken in Utrecht krijgen de komende maanden cameratoezicht

Deze plekken in Utrecht krijgen de komende maanden cameratoezicht

Deze plekken in Utrecht krijgen de komende maanden cameratoezicht
Archiefbeeld
De zes flexibele camera’s die momenteel op verschillende plekken in Utrecht moeten helpen met het handhaven van de openbare orde worden verplaatst. Dit betekent dat cameratoezicht op sommige locaties verdwijnt en op andere plekken wordt de flexibele variant juist vervangen door een vaste camera.

De zes flexibele camera’s die momenteel op verschillende plekken in Utrecht moeten helpen met het handhaven van de openbare orde worden verplaatst. Dit betekent dat cameratoezicht op sommige locaties verdwijnt en op andere plekken wordt de flexibele variant juist vervangen door een vaste camera.

In de gemeente Utrecht hangen in totaal 75 vaste en zes flexibele camera’s die gebruikt worden voor toezicht. Er zijn eerder afspraken gemaakt over deze aantallen. De flexibele exemplaren hangen doorgaans 3 tot 6 maanden op één plek, daarna worden ze verplaatst naar andere gebieden.

De afgelopen periode hingen de zes flexibele camera’s aan de J.C. Maylaan, het Herderplein en in de Geuzenwijk. Deze maand zijn vier andere locaties bekeken waar de camera’s eventueel geplaatst kunnen worden. De gemeente zegt dat alle zeven plekken voldoen aan de criteria voor cameratoezicht, maar dat ze vanwege de beperkte inzet soms ‘schrijnende keuzes’ moet maken.

J.C. Maylaan

Er is uiteindelijk besloten om de drie flexibele camera’s van de J.C. Maylaan te verplaatsen naar andere gebieden. De problemen in dit deel van Kanaleneiland zijn volgens de gemeente echter nog niet teruggedrongen. “Een groep jongeren zorgt nog steeds voor overlast waardoor bewoners en ondernemers zich geïntimideerd voelen.”

Daarnaast zouden er al wel andere maatregelen zijn genomen om de overlast op de J.C. Maylaan terug te dringen. Ook hebben de camera’s de afgelopen periode geholpen bij het in kaart brengen van de overlastgevers. Desalniettemin worden ze verplaatst omdat het toezicht in andere gebieden harder nodig is en de maximale inzettijd is verstreken.

Lunetten

Twee camera’s van de J.C. Maylaan gaan naar winkelcentrum Lunetten. Een komt op de hoek van de Hondsrug en Gaasterland, en de ander op de hoek van Hondsrug en Kampereiland. In dit winkelcentrum spelen volgens de gemeente verschillende problemen.

“Er is sprake van alcohol- en drugsgebruik, vervuiling en geluidsoverlast, maar ook zijn er signalen van drugshandel en straatintimidatie.” De personen die deze overlast veroorzaken zouden dagelijks rondhangen in het winkelcentrum. Ook zou uit een recente peiling blijken dat ondernemers en bewoners zich onveilig voelen in het gebied. Dat komt mede door de overval op een Grieks restaurant eerder dit jaar.

Kanaalstraat

De derde flexibele camera van de J.C. Maylaan wordt verplaats naar de Kanaalstraat. De overlast in het winkelgebied rond de Damstraat en Kanaalstraat is volgens de gemeente ‘structureel’.

“Bewoners en ondernemers melden overlast van dealers, drugs- en drankgebruik, personen met verward gedrag, zwervers en bedelaars. Ook groepen jongeren en jongvolwassenen die ’s avonds in wisselende samenstellingen samenkomen met auto’s en scooters veroorzaken overlast.”

Geuzenwijk

Omdat de flexibele camera’s in de Geuzenwijk, die in de zomer van 2021 werden geplaatst nadat een harde explosie schade aanrichtte in de wijk, bijdragen aan de rust is besloten de twee exemplaren te vervangen door vaste camera’s. Bij winkelcentrum Overkapel worden de vaste exemplaren juist vervangen door flexibele camera’s.

De Gaard

Tot slot wordt de zesde flexibele camera verplaatst van het Herderplein naar winkelcentrum De Gaard. Sinds de opening van het verbouwde winkelcentrum in 2020 zouden bewoners en ondernemers overlast ervaren.

“Steeds vaker voelen zij zich geïntimideerd door opdringende bedelaars. Klanten worden gehinderd bij de doorgang naar de winkels en er wordt relatief vaak geld afgestaan wat een aanzuigende werking heeft voor andere bedelaars”, aldus de gemeente.

Hostel

Op het moment dat bijvoorbeeld de politie een kijkje komt nemen zouden de bedelaars zich gedragen, maar, zo zegt de gemeente, is de situatie al meerdere keren geëscaleerd. Zo zijn in januari en februari van dit jaar de overlastmeldingen ‘explosief’ gestegen.

“Met het cameratoezicht hopen we de signalen die er zijn over betrokkenheid van cliënten van Hostel De Hoek te kunnen onderbouwen, zodat er gerichte maatregelen kunnen worden genomen.”

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
  1. Martin

    Bij winkelcentrum De Gaard ervaar ik meer hinder van (bak)fietsers die je op de stoep bij de ingang van de AH van de sokken rijden dan van de bedelaars die daar staan.

  2. mees kees

    Ik begrijp geen ree* van het ‘camerabeleid’: 75 vaste camera’s in één van de big four, die n.b. nóg groter wil groeien. En dan moeten kiezen waar we die flexcamera ophangen…..Wat of wie is hier het probleem: Justitie, de AVG of het geld? Dweilen met de kraan open en de put dempen als het kalf verdronken is, doet fysiek, mentaal, juridisch en financieel veel meer pijn. De untouchables lachen zich rot.

  3. Joep

    Waarom worden die hanggroepjongeren in Kanaleneiland, Overvecht, Hoograven etc.. niet gewooon eens opgepakt/ aangepakt? Cameratoezicht helpt niet. Daar zijn ze te brutaal voor.

  4. Frank

    Kom regelmatig op De Gaard. Er zijn daar idd wat bedelaars. Een beperkt aantal herkenbare, vriendelijke vaste klanten. Individuen en geen groepsgedrag. Ik heb er totaal geen last van.
    De gemeente reageert weer eens op het gezeur van een klein groepje uiterst verwende zeikerds. Ze moeten zich schamen en met de goed gevulde boodschappentas maar snel terug fietsen naar hun CV+ airco huiske.

  5. Gbrie

    Veel meer camera’s zou een uitkomst zijn. Waarom niet?? Linkse politiek??? Als het helpt gewoon doorgaan met cameratoezicht!

  6. Erwin

    @joep: zoek jij anders ff in het WvSr op basis waarvan die jongeren kunnen worden opgepakt okee? En zet je bevindingen dan even door naar politie en justitie. Top!

  7. Lombokker

    Als al die overlastgevers en criminelen nu eens worden aangepakt en van straat gehaald, dan zouden al die camera’s helemaal niet nodig zijn.
    Wat er nu gebeurd is symptoombestrijding, maar de oorzaak wordt niet aangepakt.
    Sterker nog, de oorzaken mogen veelal niet eens benoemd worden.

  8. Joep

    @erwin

    Genoeg: ntimidatie, schelden, hantastelijkheden, straat- en gebiedsverboden negerend, overlast, geluidsoverlast en vervuiling van de straten. Ook vaak al lid van criminele organisaties. De leden van de audi- en taghi-bendes worden ergens geronseld. Met name in de door mij genoemde wijken.

    Sluit je ogen vooral. Kijk even naar het a27-incident, de bendeleden in duitsland gearresteerd en de moord op peter r de vries.

  9. Wim Vreeswijk

    Wellicht is het een idee om eens een financieel plaatje te maken van de bedelaars in winkelcentrum de Gaard. In hoeverre zij niet kunnen of willen werken. Allereerst hebben zij een gesubsidieerde slaapplek in het nabijgelegen Voordorp. Daarnaast kunnen zij wellicht aan het werk bij een uitzendbureau of kunnen zij een gesubsidieerde vakopleiding voor volwassenen gaan volgen waardoor zij aantrekkelijker worden voor werkgevers en meer kans maken bij sollicitaties. Hiervoor heeft het ministerie onlangs 127 miljoen uitgetrokken voor cursussen voor 18 tot 60 jarigen waardoor opleidingen gevolgd kunnen worden. Dat lijkt mij voor iedereen een prettiger vooruitzicht dan wat er nu gebeurt in ons winkelcentrum met het schooieren om dubbeltjes en kwartjes bij snel stijgende inflatie en pijlsnel dalende koopkracht bij iedereen.

  10. RABE

    Op het winkelcentrum ontbreekt het aan toezicht. Behalve het vervuilende hangpubliek moet je ook oppassen dat je niet van je sokken gefietst wordt.
    De overlast figuren doen wat ze willen want er wordt toch niks aan gedaan. Geef ze eens een bekeuring, misschien helpt het. Veel mensen komen hier in de avond niet meer vanwege het gevoel van onveiligheid.

  11. Erwin

    @joep: welke artikelen zijn dat..?

  12. Joop

    @frank
    Ik woon om de hoek deze vriendelijke bedelaars hebben allemaal een winkelverbod daarom staan ze voor de deur .
    M’n moeder (85)weigerde de man mager met lang zwart haar die een vaste slaapplek heeft bij het leger des Heils een muntje te geven
    Toen ontstak deze man in woede totaal respectloos

  13. Mark

    @joep jij lijkt goed de weg kwijt te zijn

  14. Koel Hoofd

    Wat zijn eigenlijk de meest genoemde klachten in dit artikel?

    – alcohol- en drugsgebruik, vervuiling en geluidsoverlast, drugshandel en straatintimidatie.
    – overlast van dealers, drugs- en drankgebruik, personen met verward gedrag, zwervers en bedelaars.
    – geïntimideerd door opdringende bedelaars.

    Dit zijn problemen die altijd in elke grote stad voorkomen, behalve dan in landen met totalitaire regimes, en hebben ook heel veel te maken met armoede.
    Tegenwoordig doen we net alsof dat niet meer bestaat want men heeft het liever lekker politiek correct over menstruatie armoede of energie armoede waar bepaalde politieke partijen dan ook nog goede sier mee denken te maken door gratis tampons te geven, of het beloofde overheidsdouceurtje sneller uit te keren omdat Den Haag dat geld al heeft toegezegd dat het komt.
    Maar het is feitelijk allemaal gewoon bittere armoede wat de politiek al een paar decennia lang weigert om echt aan te pakken, punt.
    Utrecht wil groeien dus de overlast zal hoe dan ook toenemen terwijl er nu al (landelijk) capaciteitsproblemen zijn met handhaving.

    Maar er speelt nog iets in relatie tot die armoede.
    Cijfers CBS en Utrechtincijfers geven een stukje context.
    Tussen 2011 en 2019 is het gemiddeld besteedbaar huishoudinginkomen in Nederland toegenomen met 26%, oftewel van gemiddeld €26.900 naar €33.900.
    In diezelfde periode is het gemiddeld besteedbaar HH-inkomen in Utrecht toegenomen met (NB!) 35%, van gemiddeld €34.100 naar €45.900.

    Oftewel, Utrecht verandert heel rap een rijke ecobubbel en met rijkdom komt helaas ook de intolerantie tegen alles wat niet in de nette aangeharkte bubbeltjes past: armoede gerelateerde problemen…

    Laat ik dat ook maar gelijk bewijzen met een gemeentelijk argument uit dit artikel:
    “Klanten worden gehinderd bij de doorgang naar de winkels en er wordt relatief vaak geld afgestaan wat een aanzuigende werking heeft voor andere bedelaars”
    Dit gaat over de Gaard, dat winkelcentrum ligt in Tuindorp in wijk Noordoost waar het gemiddeld HH-inkomen tussen 2009 en 2019 is gestegen van €39.600 naar €51.900.
    Moraal verhaal, rijke mensen willen liever geen bedelaars in hun buurt zien.
    Een fenomeen wat al zo oud is als de weg naar Rome.

    Het zou die policor kipjes in Den Haag sieren als ze iets zouden doen aan die armoede, in plaats van er voor weg te lopen en meer banen te scheppen waar mensen niet eens van kunnen rondkomen omdat de buitenlandse aandeelhouders rendement wensen en buitenlandse bedrijven en politici hier al sinds 1993 de dienst uitmaken.

  15. Jeanne

    Joep pleit voor preventief oppakken van mensen. Misschien moet Joep in rusland gaan wonen.

  16. Esrin W.

    Nederland is daar een stér in Lombokker. Pleisters plakken op iets waar al aardig wat pleisters op zitten. Je ziet het overal. Op straat in de politiek en in het bedrijfsleven.

  17. Realist

    @Joep. Vraag ik mij ook wel eens af. Dat slappe linkse voorzichtige beleid, gesteund door kop in het zand stekers veroorzaakt alleen maar ellende. Aanspreken, waarschuwen en aanpakken is geen overbodige luxe. Het kan niet zo zijn dat een klein groepje raddraaiers de dienst uitmaakt.

  18. BW

    @Jeanne
    Joep heeft het helemaal niet over ‘preventief’ oppakken, dat maak jij er van. Joep heeft het over handhaven na overtredingen en daar kun je imho weinig bezwaar tegen hebben. Neemt niet weg dat Erwin om 13:28 wel een punt had, want als je de gedragingen per individu bekijkt dan bestaat er vaak idd weinig grond om iemand aan te houden (laat staan vast te houden). De overlast die de groep als geheel veroorzaakt houdt ondertussen wel aan terwijl je er dus weinig tegen kunt doen. Dat frustreert mensen, mij ook. Heeft weinig met Rusland te maken, maar gooi er anders rustig nog wat hyperbolen tegenaan.

  19. BW

    Kunnen we Koel Hoofd niet op een twitter-rantsoen zetten van maximaal 280 tekens? Echt uniek hoeveel idiote takes je in één reactie kunt proppen.

  20. Wies

    Deels wel eens met de analyse Koel Hoofd, maar ook weer niet helemaal. Ik weet bijvoorbeeld dat het in Lunetten op momenten echt niet fijn is in het winkelcentrum. Onheuse bejegening, agressie, het op klaarlichte dag stelen van een kassa, een overval. Allemaal gezien of over gehoord daar. Maar goed, handhaving zie je er ook nooit. Sporadisch om te controleren op fietsen in het winkelcentrum… Begin daar ook mee, in combinatie met de camera’s.

  21. Alex

    Grappig dat ze het in Kanaleneiland maar opgeven na een paar maanden camera toezicht.

  22. Pee

    @Joep
    Maar daar mag je niets over zeggen vandaar ook regelmatig geen signalementen van daders want dat is discriminerend.

  23. Pee

    @Mark
    Ik denk dat jij de realiteit niet onder ogen durft te zien.
    Wat @joep aangeeft is geen woord Spaans aan.
    Omdat jij die problemen niet ziet wil dat niet zeggen dat het niet bestaat.
    Dit geld ook voor @Erwin.
    Kijk even hoe zielig die bedelaars zijn.
    https://www.youtube.com/watch?v=wZLx5pTzSDw&t=47s
    https://www.youtube.com/watch?v=Ugyah2GEdTI&t=68s
    Welkom in de realiteit.

  24. Koel Hoofd

    @Wies
    Utrecht in cijfers heeft heel veel data over de samenstelling inwoners van Utrecht. Lunetten is niet zo welvarend als Tuindorp.
    Dus ik durf wel te stellen dat die problemen daar wel hun oorspring hebben in armoede, wat tegenwoordig niet zo moeilijk is om in te vervallen.

  25. Piet

    @wim Vreewijk, ik weet niet of jij ooit in de Gaard komt en weet wie er verblijven bij het leger des heils aan de Kardinaal de Jongweg. Maar de meesten die daar zitten zijn aardig de weg kwijt. Die krijg je niet aan het werk en er is geen werkgever die ze wil hebben. Heel jammer voor deze mensen maar beter dat we er op een bepaalde manier goed voor zorgen. Maar zeker voor de winkeliers bij de Gaard is het wel vervelend.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).